Contactloos betalen met een betaalpas of een smartphone is zeer veilig. Eind 2022 was bijna 90% van alle pinbetalingen contactloos en toch is het nog nooit voorgekomen dat iemand ongemerkt geld van een contactloze betaalpas heeft gehaald. Wie dat toch doet, valt snel door de mand en kan makkelijk worden opgespoord.
AMSTERDAM - iPhones en andere smartphones kunnen bankpassen beschadigen door de sterke magneten die erin zitten. De Rabobank waarschuwt daarvoor. De bank adviseert bankpassen bij moderne mobieltjes uit de buurt te houden.
Het toevoegen van je betaalpas of creditcard aan Apple Pay is veilig. Je bankgegevens worden namelijk níét opgeslagen op je toestel. Ze worden dus ook níét gedeeld wanneer je betaalt. Je kunt je digitale betaalpas of creditcard alleen gebruiken met Face- of Touch ID of je toegangscode.
Hoe veilig is contactloos betalen? Nog een geruststelling: in geval van verlies of diefstal vergoedt je bank eventueel misbruik volledig, zolang je je pincode geheim hebt gehouden. U loopt bij contactloos betalen dus geen risico. Voor de veiligheid kan er niet onbeperkt contactloos betaald worden zonder pincode.
Om contactloos te kunnen betalen met je smartphone, moet 'ie een nfc-chip hebben en draaien op Android 5.0 (Lollipop) of hoger. Praktisch alle smartphones van de afgelopen jaren hebben minimaal Android Lollipop. Een nfc-chip is echter niet standaard. Fabrikanten bepalen zelf of ze een nfc-chip in een toestel stoppen.
De betaalmethoden die je in uw Google-account bewaart, worden beveiligd opgeslagen op de privéservers van Google. Als je online betaalt, versleutelt Google Pay je gegevens zodat je betaling beschermd blijft tijdens de transactie.
Contactloos betalen met een betaalpas of een smartphone is zeer veilig. Eind 2022 was bijna 90% van alle pinbetalingen contactloos en toch is het nog nooit voorgekomen dat iemand ongemerkt geld van een contactloze betaalpas heeft gehaald. Wie dat toch doet, valt snel door de mand en kan makkelijk worden opgespoord.
Met alleen je IBAN nummer en je adres kan iemand nog geen geld van je rekening halen of geld overboeken van jouw naar zijn/haar rekening. Daarvoor heb je nog altijd een toegangscode of verificatiecode nodig of een identiteitsbewijs.
Een goede manier om jouw bankkaarten te beschermen is door ze in een RFID-blokkerende portefeuille te bewaren. Zo'n portefeuille bevat een laagje koolstofvezel of metaal. Deze speciale laag in de portemonnee blokkeert de elektromagnetische velden rondom jouw RFID-kaarten.
De veiligste optie voor opslag, zijn koude wallets. De eenvoudigste beschrijving van een koude wallet is een wallet die niet is verbonden met internet en daarom een veel kleiner risico loopt om gecompromitteerd te worden. Deze wallets kunnen ook offline wallets of hardware wallets worden genoemd.
Nadelen van Apple Pay creditcard
Ben je een avond stappen zonder portemonnee dan heb je een probleem wanneer de batterij van je telefoon opraakt. Ook heb je altijd je vingerafdruk, een code of een gezichtsherkenning nodig. Voor nu zijn dat eigenlijk de enige nadelen van een Apple Pay creditcard.
De app waarmee je betaalt is beveiligd met een vingerafdruk of pincode. Omdat het bereik van NFC slechts 10 centimeter is, pakken criminelen het signaal moeilijk op. Voor de zekerheid zet je de NFC functie op je Android smartphone uit als je die niet nodig hebt.
Als je daar je pasje dichtbij in de buurt houdt, dan is de kans groot dat je magneetstrip is gewist.'' Dus nee, dat kleine magneetje van je smartphone-hoes is waarschijnlijk te zwak om schade toe te brengen.
Bij bedragen onder de limiet voor contactloos betalen (op dit moment €50) kun je betalen zonder je telefoon te ontgrendelen. Bedragen boven de €50 moet je wel goedkeuren. Dat doe je door je telefoon te ontgrendelen met een vingerafdruk, wachtwoord, pincode of patroon op je telefoon.
Waarom mag ik mijn betaalpas niet uitlenen? Fraudeurs kunnen geld opnemen en geld witwassen met jouw betaalpas. Ook kunnen ze je betaalpas omwisselen voor een andere betaalpas, zonder dat je het door hebt. Gelukkig komt deze vorm van fraude steeds minder voor.
U bepaalt zelf of en waarvoor u precies toestemming geeft. U kunt een bedrijf inzage geven in uw banksaldo en transacties. Of een bedrijf de mogelijkheid geven om rechtstreeks een betaling van uw rekening te starten. Of een bedrijf laten bekijken of uw banksaldo voldoende is voor een bepaalde transactie.
Door de combinatie van rekeningnummer en pasnummer kan ook opgelicht worden. Vaak wordt gebruik gemaakt van de afbeelding, het rekeningnummer wordt aangepast en vervolgens wordt er misbruik van de naam gemaakt, zonder dat de rekeninghouder hiervan op de hoogte is.
Google Pay is beschikbaar, afhankelijk van welke optie u verkiest. Apple Pay is een geweldige manier om het iOS-systeem te gebruiken. Apple iPhone, Apple Watch en vergelijkbare apparaten hebben NFC- en beveiligingsmogelijkheden. Google Pay is de beste keuze voor Android-systemen.
Contactloos betalen met Google Pay. Met Google Pay betaal je snel, eenvoudig en contactloos met je Android telefoon of Wear OS Smartwatch. Voor kleine bedragen hoef je je telefoon niet te ontgrendelen om te betalen.
Werkelijkheid: Wanneer je een contactloze betaling uitvoert, wordt je betaalinformatie versleuteld: elke transactie wordt uitgevoerd via een unieke code die wordt verzonden tussen de kaart/het apparaat en de terminal. Contactloze betalingen zijn daardoor zeer moeilijk te decoderen voor potentiële hackers.
Google Wallet werkt mogelijk niet in winkels op: Telefoons met ontwikkelaarsversies van Android. Telefoons die roottoegang hebben, een aangepaste ROM gebruiken of waarop de fabriekssoftware is gewijzigd. Vanwege beveiligingsrisico's werkt Google Wallet niet op deze telefoons.
Google Wallet is een app voor mobiele betalingen die je creditcards, bankpassen, klantenkaarten, enz. kan opslaan. In wezen vervangt het de oude Android Pay- en Google Pay-apps en -services. De peer-to-peer app van Google Pay blijft naast Google Wallet bestaan, in ondersteunde regio's.
Informatie die Google Wallet kan verzamelen
Locatiegegevens: Deze informatie kan worden gebruikt voor fraudepreventie, beveiliging en nalevingsdoeleinden als u een nieuwe betaalkaart of ov-kaart toevoegt aan Google Wallet.