Emigreren naar Engeland is na de Brexit veranderd. Sinds 2021 heeft u een visum en werkvergunning nodig om in Engeland te wonen en te werken. Of u in aanmerking komt voor een visum in Engeland wordt bepaald aan de hand van een puntensysteem.
Nieuwe regels voor wonen en werken vanaf 2021
De Britse regels bepalen of u mag wonen en werken in het VK. Het VK heeft hiervoor een puntensysteem. Om in het VK te kunnen wonen en werken moet u voldoende punten hebben. Zo krijgt u punten als u werk heeft met een bepaald (minimum) salaris.
Voor een kort verblijf (maximaal 6 maanden) heeft u als Nederlandse burger geen visum nodig. Voor een verblijf langer dan 6 maanden heeft u vaak wel een visum nodig.
Kosten van wonen in Engeland – Over het algemeen is wonen in Engeland iets duurder dan in Nederland. In grote steden is alles natuurlijk ook een stuk duurder dan in een dorpje op het platteland. Een groot deel van je salaris ben je dus al kwijt aan je vaste lasten.
Een verhuizing naar Engeland kost gemiddeld €2.900 tot €5.000. Dit is slechts een gemiddelde, want de kosten van een internationale verhuizing zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het volume van de inboedel en het type transport.
Visum of werkvergunning
Emigreren naar Engeland is na de Brexit veranderd. Sinds 2021 heeft u een visum en werkvergunning nodig om in Engeland te wonen en te werken. Of u in aanmerking komt voor een visum in Engeland wordt bepaald aan de hand van een puntensysteem.
Reis en verblijf in het VK voor Nederlanders
Sinds 1 oktober 2021 kunt u alleen met een paspoort naar het VK reizen. Een identiteitskaart (ID-kaart) is dan niet meer geldig.
De gemiddelde huizenprijs in het Verenigd Koninkrijk bedroeg van 2010 tot 2013 circa 170.000 pond (circa 200.000 euro) en steeg tot 210.000 pond in juni 2016, het moment van het Brexitreferendum (figuur 1). In de eerste paar maanden daarna kroop de prijs nog maar zeer langzaam omhoog, tot 219.000 pond in juni 2017.
Engeland is een huur markt
Wanneer je in de UK een huis wilt kopen, kan je niet zoals in Nederland tot 100% van de aankoop financieren. Je zal een groot gedeelte aan eigen geld moeten inleggen. Tel hierbij het feit bij op dat de Engelsen over het algemeen geen grote spaarders zijn.
Volgens de Nederlandse ambassade wonen er tussen de 100.000 en 150.000 Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk.
U heeft als Nederlander geen visum of werkvergunning nodig als u in een EU-land werkt. In overige Europese landen is dit mogelijk wel verplicht, maar over het algemeen gemakkelijk te regelen. Voor landen buiten Europa kan een aanvraag veel tijd kosten en ingewikkeld of duur zijn.
U mag ook niet op basis van een Nederlandse verblijfsvergunning reizen naar Engeland. Op de website van UK VISAS AND IMMIGRATION kunt u alle informatie vinden over het aanvragen van een visum. Op de website kunt u ook uw visumaanvraag starten.
De prijzen in Engeland liggen een stukje lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -2%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (5% goedkoper), levensmiddelen (0,5% duurder), geïmporteerd bier in horeca (20% duurder), sigaretten (66% duurder) en openbaar vervoer (4% goedkoper).
Aanvragen via punten-gebaseerd immigratiesysteem
Indien u in aanmerking komt, heeft u de mogelijkheid om via GOV.UK een aanvraag in te dienen. U zult moeten aantonen dat u aan de relevante criteria voldoet en het aantal punten scoort dat vereist is voor het visum wat u aanvraagt.
Vanaf 1 oktober 2021 is een geldig paspoort noodzakelijk. Ook op doorreis naar een andere bestemming heeft men een geldig paspoort nodig. Als EU-burgers, waar vereist, geen paspoort hebben, kunnen ze de toegang tot het VK worden geweigerd.
Goedkoopste land om huis te kopen – Het land waar je in Europa de goedkoopste huizen kan vinden is ongetwijfeld Bulgarije. Een heel mooi land overigens met nog bijzonder veel ongerepte natuur. En van Bulgarije weten wij wel wat!
Moldavië Het allergoedkoopste Europese land om een huis te kopen? Dat is Moldavië! Deze voormalige Sovjetstaat ligt tussen Oekraïne en Roemenië en er wonen in het hele land ongeveer evenveel mensen als in West- en Oost-Vlaanderen samen.
De goedkoopste Europese landen zijn Moldavië, Macedonië, Georgië, Polen, Tsjechië en Bulgarije.
Alleen in Londen en Parijs is dat nóg duurder. Amsterdam staat in de top drie van de duurste steden in Europa als het gaat om de huurprijs van een appartement. Het gemiddelde maandbedrag in de hoofdstad is 1641 euro. Alleen in Londen (1850 euro) en koploper Parijs (1964 euro) betaal je meer.
Is Verenigd Koninkrijk een duur land? De prijzen van basisproducten in Verenigd Koninkrijk zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.10 keer minder betalen om te winkelen in Verenigd Koninkrijk dan in Nederland.
Dat bier, wijn en gedestilleerd daar zo duur zijn komt door het hoge accijns tarief. De Brit heeft een heel ander bestedingspatroon dan de Nederlander die (doorgaans) het grootste deel van zijn inkomen uitgeeft om zijn (hypotheek)schulden terug te betalen.
Het meenemen van zuivelproducten, vlees en vis is vanaf volgend jaar niet toegestaan. Arno Kooij, Directeur Handhavingsbeleid Douane licht toe: “Vanaf 1 januari is het VK één van de meest populaire vakantiebestemmingen buiten de EU.
U mag tot 390 pond aan spullen vanuit Nederland of een ander EU-land meenemen naar het Verenigd Koninkrijk zonder daar btw en invoerrechten over te betalen.