Tot de koude kleuren horen blauw, zwart, grijs, helderwit en (afhankelijk van de tint) ook paars en groen.
Grijs heeft iets tegenstrijdigs: het is de kleur van het veranderlijke (mist, rook en wolken) maar het wordt ook geassocieerd met het onvergankelijke en staat voor stabiliteit, elegantie en geborgenheid. Mensen met een voorliefde voor grijs zijn vaak individueel ingesteld.
Warm grijs is grijs met 6% geel gemengd en een koel grijs is grijs met 6% blauw erin. Tingrijs (denk aan een tinnen bord) is een 'warm grijs'. Maar ook een drupje oranje of rood maakt het grijs warmer, zoals een drupje groen en violet het grijs koeler kan maken. Zo kom je toch gemakkelijk aan die vijftig tinten grijs.
Jij kunt jouw grijs het best combineren met lichte kleuren. Kies dan voor antracietgrijs of diep staalgrijs (koel). Combineer deze kleur met medium tot diepe kleurtinten. Ga dan voor contrast en glans.
De koele kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen. Als we nu bijvoorbeeld bij een warme kleur geel wat van een koele kleur paars mengen, dan oogt de geeltint koeler. Zo kan je ook een koele kleur een warmer effect geven door er wat van een warme kleur verf door te mengen.
Tot de koude kleuren horen blauw, zwart, grijs, helderwit en (afhankelijk van de tint) ook paars en groen. Deze kleuren hebben een kalmerend, ontspannen effect en doen het goed bij de meer introverte mensen, die van rust, ruimte en duidelijkheid houden.
Kijk in de spiegel met een spierwit papier naast je gezicht. Wanneer je huid rozig of blauwachtig lijkt, dan heb je een koele ondertoon. Als je huid naast het papier gelig, perzikachtig of vaal lijkt, heb je een warme ondertoon. Bij een neutrale ondertoon zie je geen geel of roze tint in je gezichtskleur.
Bij grijze haren moet je oppassen met rode en oranje kleuren. Deze kleuren zijn vaak te warm voor grijze haren. Je loopt het risico dat je grijze haren een gelige gloed krijgen. Pas daarom ook op met gouden sieraden.
Grijs is elke achromatische ("kleurloze") kleur met een intensiteit tussen die van wit en van zwart. Grijs wordt wel een kleur genoemd, maar is geen kleurtint. Samen met wit en zwart behoort grijs tot de achromatische kleuren, die in tegenstelling staan tot de bonte kleuren.
Grijs is tussen het zwart en wit in, en is daarmee alles behalve een monochrome kleur. Ze kan verschillende tinten aannemen: roze, blauw, kaki,… Afhankelijk van de pigmenten waaruit ze bestaat. Muisgrijs, antraciet, arduin, taupe, parel of tortel, grijs komt in verschillende delicate en subtiele tonen.
Als je bijvoorbeeld grijs wilt aanvullen met koelere ondertonen, zoals blauw of groen, overweeg dan een combinatie met blauwe, groene of zelfs paarse tinten. Als je grijs echter warmere ondertonen heeft, zoals rood of geel, dan kun je niet fout gaan door het te combineren met rood-, oranje- of geeltinten.
Wil je een neutrale grijze kleur ga dan eens mengen met cyaan (blauw), Magenta (rood/roze) en geel. Met gelijke hoeveelheden krijg je het saaie grijs. Dit kun je veranderen in koel grijs (meer blauw toevoegen) Een warm grijs bereik je door meer geel en/of rood toe te voegen.
Combineren met de kleur grijs
Donkere tinten grijs geven een prachtig contrast met felle kleuren zoals goud, rood, blauw en geel. Een rustige uitstraling creëer je door (licht)grijs te combineren met helder wit of naturel linnen.
Chique kleuren
Okergeel, olijfgroen, bruin en blauw zijn de woontrend voor een luxe uitstraling in je huis. Deze chique kleuren, zoals olijfgroen zorgen voor een gevoel van warmte en rijkdom.
Wat zijn neutrale kleuren? Neutrale kleuren hebben weinig tot geen kleurschakering. Denk daarbij aan zwart, wit, grijs, ecru, beige en diverse bruintinten zoals koffiekleuren, camel en zandtonen. Ook zachte pasteltinten zoals taupe, grijsblauw, mintgroen en olijfkleur behoren tot deze categorie.
Geel wordt geassocieerd met energie, zon, lente, zomer, een nieuw begin, levensplezier en geluk. Deze kleur stemt vrolijk en positief.
Heb je een grijs kledingstuk, dan kun je dit bij de witte was doen, maar dit geldt niet voor alle grijze was. Het kan eigenlijk alleen wanneer het kledingstuk lichtgrijs is, of al zo vaak gewassen dat het vaal is. Is het donkergrijs, dan kun je het beter met een andere was meewassen.
Hoe wordt grijs haar veroorzaakt? De kleur van je haar wordt bepaald door een bepaald pigment, genaamd melanine. De cellen van dit pigment zullen na verloop van tijd gaan slijten. Wanneer de cellen niet langer melanine produceren, zal de kleur van het haar verdwijnen en wordt het haar grijs.
Grijs staat dus heel goed bij mensen met grijzend haar of bijvoorbeeld blauwgrijze of groengrijze ogen. Zit er helemaal geen grijs in je haar- of oogkleur? Dan is het beter om te kiezen voor andere neutrale kleuren die wél in je ogen of haren terugkomen.
Om de grijze kleur grijs te laten blijven, en er niet voor te zorgen dat je haar ineens een gele gloed krijgt, kun je een zilvershampoo gebruiken. Zilvershampoo zorgt er namelijk voor dat de gele gloed uit je haar wordt verwijderd en je grijze haarkleur er het allermooist uitkomt!
Grijs haar zorgt voor een koele tint en felle kleuren matchen hier goed bij. Pasteltinten en warme kleuren zoals beige en geel zijn een minder goede keuze. Ben je toch meer van de zwarte of witte kleding, dan kan je natuurlijk ook gaan voor extra kleur in je accessoires. Denk hierbij aan sieraden of een haarband.
Zwart en donkerblauw of bruin
Zwart past bij zowat elke tint, behalve bij donkerblauw en bruin. Kies je toch voor deze combinatie? Speel dan met accessoires en prints. Draag bijvoorbeeld zwarte panty's bij een donkerblauw jurkje of kies een bloemenprint die zwart en bruin combineert.
Warm en koud
“Beige is een warme tint en als je boven de 50 bent, flatteren koude kleuren doorgaans meer.” Dit schreeuwt om uitleg. Er zijn dus koele en warme kleuren. Warme kleuren hebben altijd een flinke scheut geel, koele kleuren bevatten blauw of nonkleuren zoals zwart, wit of grijs.
Met asblond bedoelen we kleuren zoals ijs-, zilver- en champagneblond. Deze kleuren zijn geschikt voor iedereen met een koele ondertoon. Als je last hebt van roodheid in je gezicht, kan deze kleur veel voor je betekenen.
Koele ondertoon: dit moet je dragen
Bij een koele ondertoon zijn felle kleuren zoals rood, paars of blauw de kleuren die je moet dragen om jouw bruin kleurtje net wat meer te accentueren. Een felle roze kleur gaat je ook ongetwijfeld goed staan!