Dit zijn o.a. Acer negundo, Acer saccharinum, Alnus incana, Betula nigra, Betula pubescens, Carpinus betulus, Carya spec., Euonymus europaeus, Fraxinus pennsylvanica, Liquidambar styraciflua, Platanus x hispanica, Salix alba, Salix sepulcralis 'Chrysocoma'.
Goede groeiers zijn: veldesdoorn (bijvoorbeeld Acer campestre 'Elsrijk', met enige voorraadbemesting bij het planten, 8 tot 12 m hoog), witte els (Alnus incana, 10 m hoog, snelgroeiend, of de geelbladige wat kleiner blijvende variëteit A. i.
Dit zijn o.a. Acer negundo, Acer saccharinum, Alnus incana, Betula nigra, Betula pubescens, Carpinus betulus, Carya spec., Euonymus europaeus, Fraxinus pennsylvanica, Liquidambar styraciflua, Platanus x hispanica, Salix alba, Salix sepulcralis 'Chrysocoma'.
Zanddeeltjes verweren nauwelijks en bevatten over het algemeen weinig voedingsstoffen. Zandgronden zijn voor de nutriëntenlevering sterk afhankelijk van organische stof. Uit organische stof komen bij de mineralisatie belangrijke elementen, zoals stikstof (N), fosfaat (P) en zwavel (S) beschikbaar.
Zandgrond is een lichte en droge grondsoort die snel opwarmt en eenvoudig te bewerken is. Met deze grondsoort zul je niet snel last hebben van teveel water in je moestuin, omdat zandgrond makkelijk water doorlaat. Wel is er in de zomer meer kans op droogte dan bij een kleigrond, omdat zandgrond weinig vast vasthoudt.
Optie 1: Krik je humusgehalte op door compost toe te dienen. Humus houdt namelijk vocht en mineralen goed vast. Een jaarlijkse dosis is wel belangrijk, want humus breekt ook af in de grond.
Appels en kersen verkiezen een zandgrond terwijl peren een iets nattere grond verdragen. Fruitbomen hebben licht nodig en worden best noord-zuid geplaatst. Peren zijn het minst vorstgevoelig, daarom worden deze vaak aan de buitenzijde geplaatst.
De waarheid is dat hortensia's niet tegen droogte kunnen. Ze hebben veel water nodig. Daardoor zijn deze heesters niet echt geschikt voor een tuin op droge zandgrond.
Als grondsoort bestaat zand uit minerale deeltjes met een korrelgrootte (korreldiameter) tussen de 0,063 en 2 mm. Het is een in het water, rivier of zee, afgezet materiaal. Zand is een waterdoorlatende grondsoort. Zand geeft een goed draagvlak voor een gebouw omdat het nauwelijks samendrukbaar is.
Zandgrond vruchtbaar maken
Zandgrond hoef je dus niet waterdoorlatend te maken maar afhankelijk van het soort zand heeft deze dus voeding nodig. Deze voeding kan je toevoegen aan de grond. Dit kan Turf, stalmest, compost of grond zijn uit het bos.
Vooral zandgronden hebben hier snel last van. Door het strooien van kalk verlaag je de zuurheid van de bodem, wat je planten en gazon fijn vinden. Voor het bestrijden van mos in het gazon werkt kalk zeer effectief.
Voor (compacte) tuinen hebben we voor u onderstaande bomen geselecteerd die allemaal goed tegen droogte bestand zijn: 1. Amerikaans krentenboompje - groeit compact, bloeit ook nog eens mooi in het voorjaar, heeft fraai blad en vogels zijn dol op de krenten vruchten. Een goede keuze dus.
Als je op zoek bent naar een prachtige klimplant die volle zon en droogte aankan, dan is Toscaanse jasmijn de perfecte keuze voor jou! Ook wel bekend als Toscaanse jasmijn, deze plant heeft een heerlijke geur en prachtige witte bloemen die bloeien van juni t/m september.
De ruwe berk is een soort die goed tegen droogte kan. Op drogere, voedselarme gronden als heidevelden en ook in hoogveengebieden kom je deze soort vaak tegen.
Je kunt de bodem verbeteren door de eerste 20 centimeter tuingrond eenmalig goed los te maken door te spitten en daarna hoogwaardige compost in de bovenste grondlaag aan te brengen. Daarna doet de natuur de rest. Gebruik geen GFT compost of andere, vaak goedkope of gratis af te halen, compostsoorten.
Na de winter is de grond in je tuin niet meer zo luchtig. Door Pokon Gedroogde Mestkorrels te strooien in het voorjaar geef je de bodem een echte oppepper. Het verbetert je grond door het hoge gehalte organische stof en maakt het hierdoor weer een luchtig geheel.
Kleigronden zijn over het algemeen slecht waterdoorlatend. Als er water blijft staan in je tuin dan is dat vaak een gevolg van een storende laag in de ondergrond. Zo'n laag kun je doorbreken door de border diep door te spitten met een mobiele kraan.