Caffè latte maken. Voor het maken van een caffè latte begin je met het zetten van de espresso. Vervolgens warm je de melk op met stoom en schenk je deze op de espresso. De melk en koffie mengen zich volledig waardoor de koffiesmaak goed verdeeld is.
Stappenplan maken caffè latte
Vul de helft van de pot met melk en sluit deze af met de deksel. Vervolgens schudt je de pot 30 tot 60 seconden tot de pot vol zit met melk en schuim. Als je een melkopschuimer hebt kun je deze in dit geval ook gebruiken tot de melk goed schuimt.
Een latte is een espresso met veel warme melk en een klein beetje melkschuim. Eigenlijk hetzelfde als een koffie verkeerd, alleen een iets hippere naam.
Een latte, ook wel caffè latte genoemd, is de grote broer van de cappuccino, waarbij alles om de zijdezachte schuimlaag draait. Doorgaans wordt een latte bereid met een enkele of dubbele espresso (een derde) en gestoomde melk (twee derde) met een laagje melkschuim (ongeveer 1 cm).
Lekker melkschuim voor je cappuccino of latte macchiato? Dat maak je door koude, verse en volle melk met de hand op te schuimen. Volle melk smaakt lekker romig (het slagroom effect) en de vetten in de melk zorgen ervoor dat het schuim niet snel inzakt.
Voor een cappuccino of latte macchiato kun je in principe alle soorten melk wel gebruiken; magere, halfvolle of volle koemelk of een plantaardige variant zoals soja- of amandelmelk. De één is overigens geschikter om goede melkschuim te krijgen dan de ander.
1. Koemelk. Koemelk is verkrijgbaar als houdbare of verse melk. Het hoge vetpercentage zorgt voor een romige smaak en lobbige structuur: ideaal voor latte art.
Melk compenseert het bittere en het zure. Het is voor de meeste mensen gewoon de perfecte manier om de smaak in evenwicht te brengen. Vooral omdat koffie in vroegere tijden nog bitterder en zuurder was dan nu.
Zoals de Franse naam al doet vermoeden is café au lait koffie met veel warme melk. De verhouding is ongeveer 60% warme melk en 40% koffie. Een café au lait maak je met een gewone kop koffie, het liefst filter koffie.
Spanish coffee is koffie met likeur en slagroom. Het is een variant van de Irish coffee maar in plaats van whisky zit er een Spaanse likeur in, namelijk Likeur 43! De Spaanse likeur geeft de koffie een heerlijke zoete smaak.
Daarin zitten veel verzadigde vetten en veel calorieën. Af en toe jezelf belonen met een latté kan geen kwaad, maar ik zou er toch geen dagelijkse gewoonte van maken. Een latté die je zelf maakt met magere of halfvolle melk kan je zien als een soort van tussendoortje. Gezond, maar niet tot in het oneindige.”
Koffie zonder suiker, zoetstof of melk is dan ook gezond. Wel wordt er geadviseerd om niet te veel koffie te drinken. Sowieso is koffie met daarin melk, zoals een cappucino of een latte macchiato, vele malen minder gezond. Hetzelfde geldt voor koffie met suiker erin.
Wat is het verschil tussen een koffie verkeerd en latte macchiato? “Koffie verkeerd en latte macchiato is toch hetzelfde?” Nee, dat is niet waar! Het verschil is dat je bij een latte macchiato espresso over de melk schenkt. Bij een koffie verkeerd is het precies andersom en gebruik je zwarte koffie.
Schenk de melk in een steelpannetje en zet deze op een matig vuur. Zorg ervoor dat de melk rustig verwarmd wordt tot maximaal 65°C in 3 tot 4 minuten. Zeker niet warmer, want dan wordt de melk minder lekker in combinatie met koffie. Schenk de koffie in de kom en schenk de warme melk naar smaak bij.
Een latte macchiato is een koffiesoort die voor het grootste deel bestaat uit warme melk en melkschuim, waaraan je een espresso toegevoegd. De letterlijke vertaling van Latte Macchiato is “gevlekte melk”.
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Voor wie van koffie met een wolkje melk erin houdt, is er keuze genoeg. Magere, halfvolle of volle melk, koffiemelk, koffieroom, Creamer en zelfs sojamelk en haver- en amandelmelk. Wat is nu het beste voor uw gezondheid? Als u melk in uw koffie drinkt, kunt u het beste gewone magere of halfvolle melk nemen.
Meer calorieën
Met 46 calorieën is een cappuccino met halfvolle melk een minder gezonde optie dan een zwarte koffie. Aangezien daar maar 1 kcal inzit, wordt het gezien als de verstandigste keuze. Ook op het gebied van vetten staat koffie met melk 1-0 achter.
De perfecte verhouding van een cappuccino bestaat uit ⅓ koffie, ⅓ warme melk en ⅓ melkschuim.
Houdt het kannetje, voor de helft met koude melk gevuld, zo onder het stoompijpje, zodat het uiteinde van het pijpje zo'n 1 à 2 cm. in de melk steekt. Draai nu het stoomventiel helemaal open. Aangezien de stoom de eerste 10 seconden optimaal heet is, moet er nu al wat schuim ontstaan.
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C.
Gewone volle melk geeft, mits goed bereidt, hetzelfde resultaat. “In volle melk zitten 2 natuurlijke soorten eiwit: caseïne en serumeiwit. De caseïne bevordert de schuimvorming, het serumeiwit helpt om het schuim stabiel en stevig te houden” vertelt voedingstechnoloog Jappie de Jong in het televisieprogramma.
Verhit de melk net zo lang totdat er stoom vanaf komt en zet het vuur uit. Pak vervolgens de garde erbij en begin met kloppen. Wanneer je het pannetje een beetje schuin houdt, lukt dit het best. Hoe langer je klopt, hoe meer schuim er ontstaat.