Eicodes en nummers
Op ieder ei staat een code afgedrukt. Eicodes beginnen met een cijfer van 0 tot en met 3. De regel is grofweg: hoe lager dit nummer hoe hoger het welzijn voor de kippen. Toch zijn er ook eieren met code 2 die diervriendelijker zijn dan een scharrelei.
De letters zijn een afkorting voor het land waar de eieren vandaan komen. In Nederland worden bijna alleen eieren uit eigen land verkocht. De laatste reeks getallen verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Dit maakt traceren mogelijk, mocht er met de eieren later iets mis blijken.
Ga voor eieren met een topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof.
Is een bruin ei gezonder dan een wit ei? Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip.
Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet. Hou er wel rekening mee dat in sommige voedingsmiddelen al eieren verwerkt zijn. Meer dan een ei per dag wordt niet aangeraden.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
De watertest
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Het maakt niet uit of je een wit of een bruin ei eet; als een witte kip en een bruine kip hetzelfde voer krijgen, is de smaak van hun eieren ook hetzelfde. Het enige echte verschil is het pigment in de eierschaal.
Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt.
Na de afkorting “THT/DCR” volgen de dag en de maand. Gezien de beperkte houdbaarheid van eieren is de vermelding van het jaartal niet nodig. De legdatum van de eieren wordt meestal niet op het ei maar wel op de doos vermeld.
Eieren testen: zo doe je dat!
Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud. Blijf het ei aan de oppervlakte drijven, dan doe je er beter aan om het ei weg te gooien, want dan is het bedorven.
Ze geven de mate van diervriendelijkheid aan van de leefomstandigheden van de kippen die onze eieren leggen. Een scharrelei scoort het laagst op de diervriendelijke schaal, vrije-uitloop zit ertussenin en biologische eieren scoren het beste. Dit vertaalt zich door in de prijs in de winkel.
Naar kwaliteit. Eieren die in doosjes van 4, 6 of 12 aan de consument worden aangeboden, zijn steeds eieren van klasse A of 'verse eieren' van onberispelijke kwaliteit. Deze kwaliteitsklasse is de enige die rechtstreeks aan de consument verkocht wordt.
Op een consumptie-ei staat ten slotte nog de uiterste houdbaarheidsdatum. Een vers ei is tot 28 dagen na legdatum houdbaar in de koelkast. De datum staat gedrukt na de afkorting THT/DCR.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Sinds 2012 zijn klassieke legbatterijen in Nederland verboden. Maar tot die tijd kwamen witte eieren van legbatterijkippen en bruine van scharrelkippen. Bruine eieren kopen was de meer verantwoorde keuze, alsook de gezondere en lekkerdere, want de kippen hadden een beter leven en hun eieren waren 'natuurlijker'.
Ook witte kippen kunnen bruine eieren leggen. Het is wal te zien aan de oorlellen van de kip. Kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en met witte een wit ei. Voeding kan wel de smaak van het ei beïnvloeden.
Hoelang blijven eieren goed? – Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
Je kunt deze eitjes gerust koken of gebruiken om een lekkere omelet van te bakken. Zinkt het ei, maar staat het vervolgens rechtop? Dan is je eitje 2 tot 4 weken oud. De houdbaarheid van een ei is ongeveer 4 weken, dus je moet wel een beetje opschieten als je 'm nog op wilt eten!
Hoelang kun je eieren buiten de koelkast bewaren? Het advies is om eieren niet buiten de koelkast te bewaren. De koude temperatuur remt de groei van bacteriën, zodat ziekmakers zoals salmonella minder kans krijgen.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten.
Aantal eieren per week
''Eieren bevatten belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en eiwitten, maar ook verzadigd vet en cholesterol. De aanbeveling is daarom om maar 2 tot 3 eieren per week te eten, omdat je anders teveel verzadigd vet en cholesterol binnen kunt krijgen.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12. Bak je je spiegelei in boter of margarine verrijkt met vitamine A en D, dan voeg je wat extra vitamine A en D toe.