Maar hoe vaak moet je je lakens dan wassen? Het antwoord is simpel: minstens één keer per week. Ons bedtextiel zit namelijk vol huisstofmijt.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Onder de lakens verdampt dat vocht niet allemaal en zo'n vochtige omgeving is ideaal voor schimmels en bacteriën om te vermenigvuldigen. Een veelvoorkomende 'bedschimmel' is de Cladosporium. Deze schimmel kan astma en longontsteking veroorzaken en kan ook leiden tot schimmel- en kalknagels.
De meest vieze Britten zijn jonger dan 25 jaar en wonen in Londen. Eén op de tien daarvan wast het beddengoed slechts zes keer per jaar. Dat betekent dat hun bed gemakkelijk tien miljoen bacteriën kan bevatten. De schoonste Britten zijn ouder dan 55 en verschonen hun bed drie keer per maand.
Matrassen, moltons, hoeslakens en dekbedden worden altijd een beetje vochtig doordat je transpireert tijdens het slapen, ook geef je warmte af. Warmte en vocht is belangrijk voor een bacterie om te groeien. Daarom is het essentieel om elke dag je bed en het dekbed te luchten.
Daarom doe je er goed aan om regelmatig je dekbed te luchten. Maar om de zoveel tijd moet je je dekbed ook wassen. Hoe vaak kun je het beste je dekbed wassen? Wij raden aan om je dekbed tenminste iedere vijf jaar te wassen.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Hoe vaak moet u de molton wassen? Belangrijk is om uw beddengoed, kussensloop en hoeslaken elke week of tweewekelijks te wassen. Uw molton hoeslaken kunt u het beste om de twee weken samen met uw beddengoed wassen. Maar u kunt deze ook maandelijks wassen.
Slapen zonder onderbroek of pyjama is hygiënisch
Door het dragen van een warme pyjama, creëer je de perfecte broedplaats voor bacteriën en schimmels. Als je naakt slaapt, geef je schimmels en bacteriën geen kans, omdat de boel beter doorlucht.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen.
Zo vaak moet je je bed verschonen
Tijdens het slapen verlies je enorm veel bacteriën, speeksel, haren, huidschilfers en zweet (jaarlijks wel tot 1000 liter). Logischerwijs is je bed dan ook in een mum van tijd niet meer zo fris. Daarom is het verstandig je bed zeer regelmatig te verschonen, het liefst iedere week.
De temperatuur kun je aanpassen naar 60 graden. Het katoenprogramma duurt ongeveer 3 uur. Het is goed om lakens lang te wassen, omdat huidschilfers, bacteriën en haar dan goed weggespoeld kan worden. Klik dus niet op snel of kort programma, maar laat de wasmachine het volledige programma draaien.
Oude kleding en textiel inleveren via liefdadigheidsinstelling. Een paar keer per jaar zamelen liefdadigheidsinstellingen oude kleding en textiel in. Dit doen zij huis-aan-huis, als uw gemeente hiervoor toestemming geeft. U ontvangt dan een speciale inzamelzak, waar u uw spullen in kunt doen.
Zweet zorgt voor schimmels
De gemiddelde persoon produceert immers bijna 100 liter zweet per jaar in bed. In warme temperaturen, is dat een ideale omgeving om schimmels te kweken. Hoe vaker je lakens gewassen worden, hoe minder kans dat de schimmels overleven.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Door je bed 's ochtends gelijk op te maken, blijven de dekens lang lekker warm en dat vinden huisstofmijten fantastisch. Beter is het om je dekens een uurtje te laten luchten voordat je ze opmaakt. De dekens kunnen het vocht dan kwijtraken, waardoor de huisstofmijt het ook minder prettig vindt in je bed.
Een bed verschonen doe je door een schoon onderlaken om het matras te doen, schone kussenslopen om de kussens en een schoon dekbedovertrek om het dekbed. Voor een hygiënisch bed, moet je de lakens eens per week verschonen. Was lakens op 40 of 60 graden met wasmiddel.
Wij vroegen aan meer dan tweeduizend Nederlanders hoeveel wassen zij per week doen. Check snel of jouw wasgedrag eigenlijk een beetje gemiddeld is. Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
In 2019 analyseerden wetenschappers van de universiteit van Texas elf onderzoeken naar dit onderwerp. Daaruit bleek dat een warme douche of een warm bad voor het slapengaan de slaap verbetert. Mensen die een warme douche nemen, vallen zo'n zeventien minuten eerder in slaap dan mensen die dat niet doen.
Door het bed op te maken ziet de slaapkamer er ook direct opgeruimder uit. En dat is weer van invloed op uw gemoedstoestand, het zorgt voor een opgeruimd gevoel. Een opgemaakt bed is niet alleen heerlijk om in te slapen, volgens het Amerikaanse platform WebMD zorgt het er ook voor dat u lekkerder slaapt.
Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed.
Gebruikelijk is om het beddengoed te wassen op 60 graden. Daarmee dood je huisstofmijt, schimmels en bacteriën. Je kunt het beddengoed in de meeste gevallen veilig wassen op 60 graden. Dat geldt in ieder geval voor katoen, en ook voor de meeste andere materialen.
Om bacteriën, huisstofmijten en schimmels te doden dient het beddengoed minimaal op 60 graden te worden gewassen. Hiermee weet je zeker dat je beddengoed hygiënisch schoon is.
Tijd voor nieuwe lakens? Het is misschien niet zo goed voor je portemonnee, maar eigenlijk zijn je lakens na zo'n twee à drie jaar aan vervanging toe. De kleur begint dan te vervagen, er zitten plekken op die zelfs met grondigste wasbeurt niet verdwijnen, en het begint dan allemaal ook wat 'ruwer' aan te voelen.