Ook blauw en rood licht zijn niet interessant voor muggen.
In deze studie hebben we er nog eentje gevonden: de kleur rood. En die is niet alleen mogelijk te vinden in je kleding, maar ook in ieders huid. De huidskleur doet er daarbij niet toe.” Dat ook kleuren (in combinatie met geuren) de mug niet onberoerd laten, blijkt uit experimenten.
“Mijten en insecten kunnen geen rood licht zien. Als je dan bij weinig daglicht LED-lampen aanschakelt met veel rood, werken natuurlijke vijanden eigenlijk in de schemering. Dit kan een effect hebben op de soorten die vooral overdag actief zijn”, vertelt Marjolein Kruidhof van Wageningen University & Research.
Tip 2: UV-Lampen zijn het meest effectief
De insectenverdelger met UV-lamp werkt het best. Deze lampen geven blauw licht af dat met name voor muggen onweerstaanbaar is, al zult u er ook regelmatig andere fladderaars in aantreffen.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt! Heb je geen lavendel in huis, maar wel muntblaadjes of kattenkruid?
Muggen verjagen kun je pas goed doen als je weet waar ze op af komen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komen muggen niet af op licht. Ze worden aangetrokken door geurstoffen van mensen en de koolstofdioxide in je adem. Een mug kan die luchtjes tot op dertig meter afstand lokaliseren.
Dat we bepaalde geluiden extra tergend vinden om naar te luisteren komt volgens Quest-hoofdredacteur Thomas Hendriks door de associatie die we met het geluid hebben. In het geval van muggen zijn onze dierlijke instincten waarschijnlijk de reden van onze irritatie aan het geluid.
Muggen komen op licht af
Dit klopt niet, want muggen kunnen bijna niets zien. Het licht uitzetten heeft dus geen zin.
Zo vaak steekt een mug per nacht
En dan steekt een mug dus meerdere keren per nacht. Of eigenlijk bijt ze je. Muggen hebben geen angel, maar bijten in je huid om bloed te zuigen. Dat bloed hebben de vrouwtjes nodig om zich voort te planten.
Met hun geurantennes vangen ze koolstofdioxide en de geur van mensen op. Dat betekent dat mensen die meer koolstofdioxide uitstoten - zoals zwangere vrouwen en mensen met overgewicht - in de regel aantrekkelijker zijn voor muggen. Ook je bloedgroep bepaalt of een mug zich tot je aangetrokken voelt of niet.
Lange tijd dacht men dat vliegen vooral afkwamen op witte en gele oppervlaktes. Diverse experimenten wezen daarop. Onderzoekers van de universiteit van Florida kwamen vorig jaar tot heel andere conclusies. Blauw zou de lievelingskleur van de huisvlieg zijn en geel zijn minst geliefde kleur.
En wat kun je doen tegen muggen in de slaapkamer? Je kunt dus horren voor de ramen van je slaapkamer plaatsen. Daarnaast beschermt een klamboe tegen muggen als je ligt te slapen. Dat komt mooi uit, want de meeste muggensoorten zijn vooral 's nachts actief en kunnen je vaker dan een keer per nacht steken.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Volgens muggendeskundige Bart Knols van de Nijmeegse Radboud Universiteit heeft een mug na één keer steken voldoende bloed binnen gekregen. Maar sla je haar weg, of rol je in je slaap een keertje om, dan kan het zijn dat ze niet genoeg bloed binnen heeft kunnen krijgen.
Muggen houden van zweet. Voor mensen is de zweetlucht onaangenaam (met name zweetvoeten en okselzweet), maar voor muggen is het zeer aantrekkelijk. Niet alleen vanwege de geur, maar ook door de bacteriën. Wie grote aantallen bacteriën op de huid heeft, is aantrekkelijker voor muggen.
De muggen komen af op de lichaamsgeur van mensen en vooral op de koolstofdioxide die we uitademen, zegt de bioloog. Rondom het hoofd is de concentratie kooldioxide het hoogst, dus zijn muggen daar het vaakst te vinden.
Deze muggen leven 40 à 50 dagen en zetten gedurende hun leven meerdere keren eitjes af. Steekmuggen zijn echter niet de enige muggenfamilie met bijtende soorten, ook soorten uit andere families (kriebelmuggen of Simuliidae en knutten of Ceratopogonidae) bijten en kunnen ziekten overbrengen.
Zodra de daglengte onder de 12 uur komt, zo rond eind september, is het voor de huissteekmug tijd om in winterrust te gaan. Kort voor de winterrust zuigen de muggen zich nog flink vol met nectar zodat ze hun eigen vetvoorraadje kunnen aanleggen om de winter door te komen.
Plaats horren
Geen horren? Houd je ramen en deuren 's dan zoveel mogelijk gesloten, vooral 's avonds. Maar wat als de muggen in korte tijd een grote familie hebben gesticht? Dat kunnen ze namelijk erg goed, want een mug leeft zes tot acht weken en in die periode kan ze tot wel 900 en misschien zelfs 1000 eitjes leggen!
Muggen zijn geen sterke vliegers en kunnen daardoor niet door de grote luchtverplaatsing van een ventilator heen vliegen. Ze komen af op lichaamswarmte, geuren en koolstofdioxide. Door het bewegen van de lucht door de ventilator kan de mug zijn prooi niet vinden.
Als middel tegen muggen kun je dus veel zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten eten want daar zitten vitamine B1 in. Je kunt natuurlijk ook vitamine B1 pillen nemen of gewone multivitaminen want de dosis B1 die daar in zit zou voldoende moeten zijn.
Steekmuggen komen niet op licht af. Sterker nog, ze mijden het licht liever. De mugen komen af op de lichaamsgeur van mensen en vooral op de koolstofdioxide die we uitademen. Dat je ze 's avonds ziet zoemen in je slaapkamer, heeft simpelweg te maken met het feit dat je meer insecten ziet in het licht.
Heb je erg veel last van muggen, zoek dan in de buurt naar stilstaand water. Dat kan je eigen tuinvijver of regenton zijn, maar ook een verstopte dakgoot of bloembak waar water in staat. Binnenshuis zijn soms laagjes water te vinden in afvoerputjes, kruipruimtes of bloembakken.
De wereld kan waarschijnlijk overleven zonder de voedselwebben van plassen, maar het is onmogelijk om zeker te zijn. Sommige organismen zouden afzien zonder muggen. Enkel vrouwelijke muggen drinken bloed, en dat doen ze alleen als ze zich voortplanten.
Als vuistregel kun je aanhouden dat je aan zee weinig tot geen last zult hebben van muggen vanwege de wind. Als je vervolgens het binnenland onderverdeelt in het noorden en het zuiden, kun je het beste onthouden dat hoe hoger je komt, hoe meer last je van muggen hebt.