Bent u langere tijd regelmatig ziek thuis? En heeft dit onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering bij uw werkgever? Dan mag uw werkgever u ontslaan. Bijvoorbeeld omdat door uw ziekte het werk van uw collega's of het productieproces onder druk komt te staan.
"De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
U kunt in de volgende gevallen worden ontslagen: om bedrijfseconomische redenen (o.a. collectief ontslag). Bijvoorbeeld bij een reorganisatie, bedrijfssluiting of bedrijfsverhuizing. U bent langdurig arbeidsongeschikt.
Regelmatig onevenredig hoog ziekteverzuim
Wanneer een werknemer regelmatig ziek is bestaat de mogelijkheid dat een werkgever deze werknemer wil ontslaan. Hiervoor is meer vereist dan dat de werknemer zich vaak ziek meldt. De mate van het ziekteverzuim moet regelmatig en onevenredig hoog te zijn.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Ben je arbeidsongeschikt door ziekte of een ongeval, dan heb je recht op 30 dagen betaald ziekteverlof per 12 maanden sociale anciënniteit. Elke dag ziekte telt altijd als een volledige ziektedag.
Jouw leidinggevende reageert afstandelijk op jou en de relatie wordt er de laatste tijd niet beter op. Je hebt het gevoel dat de leiding jou extra in de gaten houdt. Je wordt aangesproken op resultaten terwijl dit in het verleden niet gebeurde.
Als een werknemer zijn ontslag indient en daarbij de geldende opzegtermijn in acht neemt, kun je dit in principe niet weigeren. Er is één uitzondering: heeft je werknemer een contract voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld een jaarcontract? Dan is hij verplicht om zijn contract uit te dienen tot de afgesproken datum.
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee. Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken.
Je bent verplicht om het ontslag te motiveren. Doe je dit niet dan heeft de werknemer recht op een fofaitaire schadevergoeding van 2 weken loon. Indien je het ontslag onvoldoende kan motiveren kan de medewerker naar de rechter stappen en riskeer je een schadevergoeding tussen de 3 en 17 weken loon te moeten betalen.
Uw werkgever mag u alleen op staande voet ontslaan als hij hiervoor een geldige reden heeft. Deze reden moet hij u direct vertellen.
Je werkgever moet het bedrag uit de eindafrekening uiterlijk één maand na afloop van je dienstverband hebben uitbetaald. Het is gebruikelijk dat het tegoed van de eindafrekening samen met je laatste salaris wordt voldaan, maar de uiterste betaaldatum ligt dus één maand na je ontslagdatum.
Wanneer de werknemer na de betekening van de opzegtermijn ziek wordt, bent u als werkgever verplicht om het gewaarborgd loon te betalen.
Informatie voor de werkgever
Verder bent u verplicht de dringende reden bij het ontslag op staande voet meteen kenbaar te maken aan de werknemer. Als uw werknemer het niet eens is met het ontslag op staande voet, kan hij het ontslag aanvechten bij de kantonrechter.
Vergoedingen ontslag
Als werknemers onterecht ontslag hebben gekregen hebben zij recht op ontslagvergoedingen. De werknemer lijdt namelijk schade doordat de werkgever mogelijk de wet heeft overtreden. Ook kan het zijn dat de werkgever zich niet correct heeft gedragen als 'goed werkgever'.
Eén officiële waarschuwing biedt onvoldoende grond voor ontslag. Meerdere officiële waarschuwingen of daaropvolgende disciplinaire maatregelen, kunnen wel voldoende aanleiding geven. Je werkgever zal over een goed onderbouwd ontslagdossier moeten beschikken om ontslag via het UWV of de kantonrechter mogelijk te maken.
Vaak meer aan de hand, signaal serieus nemen
Een Nederlandse werknemer is gemiddeld 1x per jaar ziek. Met een beetje pech kan dit 2x keer per jaar zijn, maar als een medewerker zich 3x per jaar ziek meldt, dan is er vaak meer aan de hand. Het is dus zaak dit signaal serieus te nemen.
De belangrijkste reden voor ziekmelding is griep of verkoudheid. Die klacht staat met stip bovenaan, want maar liefst 34,7% van de respondenten in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2019 geeft aan dat dit de reden was voor het laatste ziekteverzuim op werk.
Koester geen al te grote verwachtingen van een controlebezoek. Wel kan het een ontradend effect hebben en ervoor zorgen dat werknemers minder geneigd zullen zijn om thuis te blijven. De kostprijs ervan bedraagt zo'n 100 EUR.
Wie heeft recht op een ontslagvergoeding? Als je ontslagen wordt en je werkgever besluit je opzegtermijn op te schorten – met andere woorden, hij of zij wil niet dat je nog komt werken – dan heb je recht op een ontslagvergoeding. Normaal zou je immers nog uitbetaald worden tijdens je ontslagtermijn.
Je hebt andere mogelijkheden, je kan aan je werknemer vragen zelf ontslag te nemen of de overeenkomst in onderling akkoord al dan niet via een dading te beëindigen. Ben je op zoek naar advies over ontslag, wil je deskundige hulp bij het opstellen van een overeenkomst beëindiging onderling overleg of dading?
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.