Je kunt beter 1 week na je behandeling geen seks hebben. Je kunt de soa in die tijd nog aan een ander geven tijdens seks.
Soms heb je klachten. Je kunt anderen besmetten zonder dat je het merkt. De behandeling is met pillen. Wacht met seks tot 1 week na het starten met pillen.
Je hebt geen klachten
Wacht dan met testen tot 2 weken na je laatste keer seks zonder condoom. Na 2 weken zit er zoveel soa in je plas, vocht uit de vagina, plasbuis of anus (poepgat) dat je het met een test kunt zien. Test je te vroeg, dan kan de test laten zien dat je geen soa hebt, terwijl je wel besmet bent.
De soa-test is pas betrouwbaar wanneer je 14 dagen geen seks hebt gehad. Deze incubatieperiode geldt voor chlamydia en gonorroe. Wacht daarom 2 weken tot je een afspraak hebt.
Hoelang blijft chlamydia in het lichaam zonder behandeling? Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Als vrouw merk je vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat je lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.
Dat is omdat je niet altijd chlamydia krijgt na seks met iemand die het heeft. Je sekspartner kan dus chlamydia hebben en jij niet. En als jij het niet hebt, dan kun je er beter ook geen medicijnen voor slikken. Medicijnen hebben namelijk nadelen en bijwerkingen.
Eén keer onveilige seks hebben, kan geen kwaad: fabel
"Eén keer onbeschermde seks is gewoon ook één keer een risico op een soa. Het is dus beter om toch je voorzorgsmaatregelen te nemen. Dat scheelt achteraf een hoop stress en zorgen."
Met een uitstrijkje kan de dokter zien of je een soa hebt. Bij een uitstrijkje doe je een wattenstaafje in je vagina, piemel, keel of kont. Soms doet de dokter dit.
Chlamydia kan vanzelf overgaan. Ook als je geen medicijnen slikt. Je kunt wel erge klachten krijgen. Bijvoorbeeld ontstekingen die niet meer overgaan, waardoor je pijn in je buik houdt.
Besmettingsweg: Horizontaal (seksueel) of verticaal (moeder op kind). Incubatieperiode: 2 dagen - 3 weken, gemiddeld 5 dagen. Besmettelijke periode: Onduidelijk, tijdens de incubatietijd tot aan 24 uur na start behandeling.
Behandeling gaat namelijk met medicatie. Vrijwel altijd wordt gekozen voor een antibioticakuur. Wanneer je de behandeling van chlamydia hebt gehad en je houdt je aan de regels om 7 dagen na de kuur nog geen seks te hebben en niet te masturberen, dan ben je van de chlamydia af.
Je kunt een soa krijgen als je seks hebt gehad met iemand die een soa heeft. Vooral seks zonder condoom.
Een Mycoplasma genitalium-infectie wordt met een antibioticakuur behandeld. Mycoplasma genitalium is besmettelijk tot een week na de behandeling en het wordt daarom aanbevolen om seksueel contact te vermijden of in ieder geval een condoom te gebruiken gedurende deze periode.
Het condoom biedt een uitstekende bescherming tegen chlamydia. De bacterie zit namelijk in de afscheiding uit de vagina of penis. Wil je het condoom weglaten? Laat je dan beiden testen op soa's bij de huisarts.
vocht uit je vagina dat anders is dan normaal: meer dan anders, een andere kleur of je ruikt het meer. wondjes, wratten of blaasjes op je schaamlippen of vagina. bloed uit je vagina na de seks. bloed uit je vagina terwijl je niet ongesteld moet worden.
De kosten van een soa-test verschillen. Een chlamydia-test kost ongeveer 40 euro. Doe je meer tests? Dan kan dat een paar 100 euro kosten.
Jongeren tot en met 24 jaar mogen 1x per jaar een test voor de zekerheid doen. Als je dit kalenderjaar al 1x bent getest en je het nu geen verhoogd risico gelopen (geen klachten en niet gewaarschuwd voor een soa), dan kun je helaas geen afspraak maken bij de GGD.
Als vrouw merkt u vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat u lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kunt u de ziekte ongemerkt doorgeven.
Soa's die door een virus worden veroorzaakt (herpes, genitale wratten, hiv en hepatitis B) zijn moeilijker te behandelen. Dat wil zeggen: er zijn medicijnen om deze virussen en de klachten te onderdrukken, maar niet om de virussen uit je lichaam te verwijderen.
Een soa geeft lang niet altijd klachten. Je kunt dus al langer een soa hebben zonder dat je het weet.
Gonorroe komt veel minder vaak voor dan chlamydia. Vrouwen hebben niet altijd klachten. Als er wel klachten zijn, is vaak sprake van vieze, overvloedige afscheiding uit de vagina. Ook andere klachten, zoals beschreven bij chlamydia, kunnen voorkomen.
Je sekspartners vertellen over je soa via partnerwaarschuwing.nl. Je kunt je sekspartners laten weten dat je een soa hebt via de website partnerwaarschuwing.nl . Met een code kun je inloggen op partnerwaarschuwing.nl. Je kunt de code vragen aan je verpleegkundige of arts.
Ja, dat kan. Als je chlamydia gehad hebt, en je bent behandeld, kan je het opnieuw oplopen door onveilige seks. Je bouwt er dus geen resistentie voor op. Het kan bovendien zo zijn dat je er de ene keer wel klachten van hebt, en de andere keer niet.
Heb je vaker chlamydia? Dan wordt de kans dat je als vrouw minder vruchtbaar wordt snel groter. Zorg daarom dat je chlamydia niet opnieuw oploopt.