Maar wanneer u zwanger wilt worden, heeft u in het begin van uw zwangerschap er wat extra van nodig. U moet er dan op letten dat u elke dag 0,4 tot 0,5 milligram foliumzuur gebruikt. In Nederland zijn nog geen voedingsmiddelen te koop, waarin extra foliumzuur verwerkt is.
Neem vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot 10 weken van de zwangerschap elke dag 400 µg (microgram) foliumzuur. Dat is 200% van de Referentie-inname (RI). Neem nooit meer dan 1.000 µg (is gelijk aan 1 milligram) foliumzuur per dag.
Welk merk Foliumzuur is het beste tijdens de zwangerschap? Het maakt niet uit welk merk je koopt. Belangrijk is om te kijken hoeveel Foliumzuur er in iedere tablet zit. Je hebt dagelijks tussen de 0,4 en 0,5 mg nodig.
Een teveel aan foliumzuur kan echter schadelijk zijn. Zo kan het de hersenontwikkeling van kinderen vertragen en andere effecten op het brein hebben. Voor de hersenontwikkeling van het ongeboren kind en het voorkomen van geboorteafwijkingen is het belangrijk dat zwangere vrouwen voldoende vitamine B11 binnenkrijgen.
Zwangerschap en kinderwens
Foliumzuur is van belang voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Als er tijdens de eerste weken van de zwangerschap een tekort aan dit vitamine bestaat, kan het kind tijdens de zwangerschap een afwijking van het zenuwstelsel ontwikkelen.
Het is belangrijk dat je 4 weken voordat je zwanger zou kunnen worden, al foliumzuur slikt. Ga door met foliumzuur slikken tot en met de tiende week van je zwangerschap. Zo maak je de kans op een kind met een open rug extra klein.
Bij mannen kan foliumzuur goed zijn voor de kwaliteit van de zaadcellen. De zaadcellen kunnen net iets sterker worden. Veel vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen vinden het moeilijk deze tabletten te blijven gebruiken.
Iedere dag 800 microgram foliumzuur slikken zou het risico op kanker kunnen verhogen, blijkt uit Noors onderzoek. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur is voor volwassen mannen en vrouwen (22-50 jaar) 300 microgram per dag.
Naast dat het van belang is voor je eigen lichaam, draagt foliumzuur ook bij aan de ontwikkeling van een ongeboren kindje. Moet je zelf dan standaard foliumzuur slikken, ook wanneer je niet zwanger bent? Nee, je krijgt gelukkig al foliumzuur binnen via voeding.
Volwassenen (incl. ouderen) Aanvankelijk 0,5–1 mg per dag. Na verdwijnen van de klinische symptomen: onderhoudsdosering 0,25–0,5 mg per dag; maximaal 1 mg per dag, zo mogelijk verdeeld over 2 giften.
Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is.
In Nederland wordt geadviseerd om vier weken voor het zwanger worden foliumzuur te slikken, en tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Dit verkleint de kans op geboorteafwijkingen als een open ruggetje, hazenlip en open gehemelte.
Blijf foliumzuur slikken totdat je zeker weet dat je 10 weken zwanger bent. Daarna is het niet meer nodig, maar als je dat wilt, kun je gedurende je hele zwangerschap extra foliumzuur blijven slikken.
Als je foliumzuur bent vergeten, kun je de tabletten alsnog innemen. Is het bijna tijd voor de volgende dosis? Sla dan de vergeten dosis over. Slik de volgende dag de normale dosering foliumzuurtabletten.
Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.
Foliumzuur suppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Met slechts 1 tablet per dag krijg je de door Gezondheidsraad aanbevolen dagdosering van 400 µg / 400 mcg (microgram) binnen.
Foliumzuur (Folaat)
Uit eerste onderzoeken is namelijk gebleken dat een foliumzuursupplement je kan helpen zwanger te worden doordat het de progesteronspiegels kan verhogen en de eisprong reguleren, zo blijkt uit onderzoek dat in 2012 in het tijdschrift PLOS One werd gepubliceerd.
Daarnaast is het ook betrokken bij omzettingen van sommige aminozuren, zoals de omzetting van homocysteïne naar methionine. Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen veroorzaken.
Een hoge inname van synthetisch foliumzuur, uit supplementen of verrijkte voeding, kan een tekort aan vitamine B12 verbergen. Hierdoor kan zo'n tekort mogelijk veel te laat worden ontdekt. Dit geldt overigens alleen bij een zeer ernstig vitamine B12 gebrek wat meestal het gevolg is van een auto-immuunziekte.
Waar let je op? Let erop dat het supplement geen vitamine A bevat in de vorm van retinol, retinal, retinyl-acetaat of retinyl-palmitaat. Kies er altijd een die speciaal bestemd is voor zwangere vrouwen.
Foliumzuur (pteroylmonoglutaminezuur), dat omwille van stabiliteit meestal gebruikt wordt in voedingssupplementen, is de synthetische, geoxideerde vorm van het natuurlijke, erg instabiele folaat (tetrahydrofolaat). Folaat is wat in voeding voorkomt en door het lichaam gebruikt wordt.
Het draagt bij tot de weefselgroei tijdens de zwangerschap en ook voor de vorming van de placenta en de groei van je kind is foliumzuur nodig. De hoeveelheid die je nodig hebt, krijg je niet binnen met normale voeding; je zou er bergen voor moeten eten! Een supplement met foliumzuur wordt daarom geadviseerd.
Slik vitaminen en supplementen
Vitaminen en mineralen zijn erg belangrijk, de meeste zul je al binnenkrijgen wanneer je gezond eet. Je kunt deze aanvullen door een multivitamine. Er zijn speciale multivitaminen voor vrouwen met een kinderwens, hier zit vaak ookfoliumzuur in.
Alcohol heeft invloed op de hormoonhuishouding. Je kunt hier het beste al mee stoppen als je weet dat je zwanger wilt worden. Vermijd producten met veel suiker, cafeïne, zout en verzadigd vet.