Werkende mannen werkten in 2021 gemiddeld 39,4 uur per week, werkende vrouwen 29,2 uur. In 2013 werkten zowel mannen met 38,8 uur als vrouwen met 27,4 uur een fractie minder. Het verschil tussen mannen en vrouwen is iets afgenomen.
Vrouwen hebben minder vaak een voltijdbaan (35 uur per week of meer) dan mannen: 29% tegenover 83%. Iets meer dan de helft van de vrouwen werkt tussen de 20 en de 35 uur per week. Tussen 2007 en 2017 is vooral het aandeel vrouwen met een grote deeltijdbaan (28 tot 35 uur) gegroeid: van 20% naar 25%.
Van de mannen werkt een groter deel dan van de vrouwen. In het eerste kwartaal van 2023 was de nettoarbeidsparticipatie onder vrouwen 68,6 procent, onder mannen was dit 76,7 procent. Het verschil in arbeidsdeelname tussen mannen en vrouwen varieert per leeftijdsgroep.
Het aantal uren dat een persoon in een normale of gemiddelde werkweek werkt, is 28 tot 35 uur. In de gemiddelde arbeidsduur worden overuren en onbetaalde uren niet meegerekend.
4,6 miljoen mensen werkten voltijds, hier afgebakend als 35 uur of meer per week. Van de voltijders werken werknemers meestal tussen de 35 en 40 uur per week. Zelfstandigen werken vaker meer dan 40 uur per week.
Met een 32-urige werkweek, meestal verdeeld over 4 dagen werken, houdt een werknemer namelijk nog een extra vrije dag per week over, waardoor er net wat extra tijd én energie overblijft. Dit laatste is ook direct een ander groot voordeel van 32 uur werken; doordat er meer energie overblijft, wordt er beter gepresteerd.
De meeste voltijders hebben een arbeidsduur van 38 uur per week. 36 en 40 uur komen ook veel voor. De lengte van de arbeidsduur hangt af van de sector.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet verplicht worden tot het verrichten van diensten langer dan 8 uur of tot werkzaamheden waarbij het totaal aantal arbeidsuren meer dan 40 uur per week bedraagt.
Kijk je naar landen waar de minste uren gemaakt worden? Dan spant Nederland momenteel de kroon met 30,6 uren per week. Ook in Denemarken, Ierland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk worden relatief weinig uren per week gemaakt.
U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels. In uw cao kunnen afwijkende regels staan.
Meeste moeders werken 20 tot 35 uur per week
Bij de geboorte van het eerste kind gaat 45 procent van de moeders minder werken, of stopt helemaal met werken. De meeste moeders met kinderen jonger dan 18 jaar werken 20 tot 35 uur per week.
In 2021 was 34 procent van de Nederlandse vrouwen niet financieel zelfstandig. In totaal hebben we het dan over 1,6 miljoen vrouwen. Onder hen had 32 procent wel betaald werk, maar was het inkomen dat daarmee werd verdiend lager dan bijstandsniveau.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek lag het gemiddelde bruto uurloon van vrouwen vorig jaar 13 procent lager dan dat van mannen. Vrouwen verdienden in 2021 gemiddeld 22,84 euro per uur en mannen 25,84 euro.
Vrouwen in Nederland scoren met hun relatief hoge arbeidsdeelname in 2019 de zevende plek op de EU-ranglijst. Daarmee staan ze even hoog op de ranglijst als twee jaar eerder (zie Emancipatiemonitor 2018). Al jarenlang is Zweden de lidstaat met de hoogste arbeidsdeelname van vrouwen.
Middengroep werkt het vaakst
Bij mannen is het percentage werkenden het hoogst bij de 35- tot 45-jarigen. Bij vrouwen is dit aandeel het hoogst bij de 25- tot 35-jarigen. De arbeidsparticipatie van jongeren (15 tot 25 jaar) en ouderen (55 tot 75 jaar) is lager dan van de middenleeftijden (25 tot 55 jaar).
Zo werkte 30 procent van de vrouwen een jaar na het afstuderen in deeltijd, tegenover 14 procent van de mannen. Zowel mannen als vrouwen hadden op dat moment ongeveer even vaak betaald werk. In de jaren daarna werd het verschil in de mate van deeltijdwerk nog groter.
Nederlanders zijn koploper in Europa wat betreft het hoogst aantal werkende jaren. Een gemiddelde Europeaan werkt zo'n 36 jaar. Een Nederlander werkt gemiddeld 42,5 jaar.
Italië kent met 960 werkuren per jaar de laagste activiteitsgraad van de achttien onderzochte Europese landen. Frankrijk staat op een voorlaatste plaats met 1007 werkuren, op zijn beurt voorafgegaan door België met 1.011 werkuren.
Een groot experiment in het Verenigd Koninkrijk bevestigt: ja, vier dagen werken is voor iedereen beter. Maar liefst 61 Britse bedrijven met in totaal een kleine 3000 werknemers deden mee aan het experiment van de University of Cambridge.
In de Arbeidstijdenwet staat niets over doorbetaling tijdens pauzes. Tijdens pauzes werkt u niet en heeft u geen recht op loon. In uw arbeidsovereenkomst of cao kunnen afspraken staan over doorbetaling van loon tijdens de pauze.
De regels is: gemiddeld maximaal 48 uur over een periode van 16 weken en. gemiddeld maximaal 55 uur tot 4 weken achter elkaar.
Wat is beter: tijd voor tijd of uitbetalen? Of tijd voor tijd of uitbetalen beter is, hangt af van de situatie en de voorkeur van zowel werkgever als werknemer. Tijd voor tijd kan een goede oplossing zijn als werknemers graag meer vrije tijd willen en de werkgever bereid is hen die tijd te geven zonder extra kosten.
Minder werken heeft altijd financiële impact. Je krijgt minder salaris en je bouwt minder pensioen op. Je kunt dat opvangen door te (be)sparen, beleggen, te onderhandelen over je salaris of je kunt met deeltijd pensioen gaan. Mogelijk krijg je ook recht op toeslagen.
Ondanks dat parttime werken je veel profijt kan geven, heeft het ook een aantal nadelen. Vanzelfsprekend: Minder inkomen wanneer je alleenverdiener bent. Het uurloon ligt vaak wel hoger maar uiteindelijk staat er einde maand meer op je rekening wanneer je fulltime werkt.
Een werkweek van 32 uur is een echte parttime week. Je hebt een volle dag vrij en hoeft daar geen langere werkdagen voor te draaien. Steeds meer werknemers kiezen voor een 4-daagse werkweek. Ook starters zonder kinderen of mantelzorgtaken.