En waarom zijn paprika's, wortels en andere groenten vaak in plastic gehuld? Verpakkingen lijken op het eerste gezicht misschien overbodig, maar ze hebben wel degelijk een functie. Ze zorgen ervoor dat je groente langer vers en lekker blijft.
Plastic om groente en fruit zorgt ervoor dat je de producten langer kunt bewaren. Als het in het plasticfolie gewikkeld is, blijft het langer vers en hoef je het dus minder snel weg te gooien, aldus het Voedingscentrum.
Het plastic is een barrière is voor water, zuurstof, aroma's en verontreinigende stoffen en beschermt tegen fysieke schade. Door de komkommer in plastic te verpakken kan de houdbaarheid van 3 dagen naar 13 tot 17 dagen.
Ook in de supermarkten is dit het geval. Toch is veel groente en fruit verpakt in plastic. Dit heeft echter een reden. Het plastic zorgt er volgens het Voedingscentrum namelijk voor dat groente en fruit vers blijft.
Verpakkingen beschermen producten en kunnen zo de houdbaarheid van het voedsel verlengen. Producten kunnen langer veilig bewaard blijven. Een verpakking die het voedsel goed beschermt, kan bederf verminderen en zo ook voedselverspilling voorkomen.
kartonen verpakking (tetrapack)
Het karton zorgt voor de stevigheid, het maakt het geheel schokbestendig en zorgt er voor dat het licht de melk niet kan bereiken.
Bij een temperatuur van 4°C of lager kunnen bacteriën en schimmels nauwelijks overleven. Je bewaart bederfelijke producten zoals melkproducten, vlees en vis dan ook niet voor niets in de koelkast. Stel je koelkast dus altijd op maximaal 4°C in. Probeer koelkastproducten na gebruik zo snel mogelijk terug te zetten.
Langer houdbaar en minder verspilling
Verpakkingen helpen om te voorkomen dat fruit en groenten niet beschadigen tijdens het transport. En in de winkel zijn ze langer houdbaar, omdat ze minder snel uitdrogen en de klant er niet aankomt of in zit te knijpen.
Kookvocht van groente en aardappels kan gezond lijken om te drinken. Tijdens het koken komt daar immers een deel van de vitaminen in terecht.
Veel mensen snijden de broccoliroosjes van de stam en gooien de stam vervolgens weg. Zonde! De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling.
Komkommer. Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging.
Maanden van heet en droog weer hebben de prijzen voor groente en fruit op zijn kop gezet. Gevolg: de prijs van komkommers schiet soms ineens omhoog. Bij Albert Heijn is een gewone komkommer nu duurder dan een biologische.
Door de komkommer eerst te pletten (!) geeft hij meer smaak af en neemt hij meer smaak op. Dat komt doordat de komkommer door zijn stevige oppervlakte aanvankelijk weinig kan opnemen. Als je 'm plet, maak je nieuwe deukjes, gaatjes en hoeken waaraan het zout of de dressing zich kan hechten.
Voor je gezondheid is er alleen gevaar op de lange termijn. Plastic bevat namelijk vaak allerlei schadelijke stoffen. Denk aan weekmakers, vlamvertragers of stabilisators. Dit soort stoffen kunnen hormoonverstorende eigenschappen hebben.
Als je een stukje glas of een scherp stukje plastic of metaal binnenkrijgt, dan merk je dat meestal direct in je mond. Het kan gevaarlijk zijn. Scherpe stukjes kunnen je gebit, mond, keel of maagdarmkanaal beschadigen. Als je verder niets merkt, hoef je je geen zorgen te maken en poep je het vanzelf weer uit.
De schadelijke stoffen in PVC zijn dioxine en allerlei weekmakers om het plastic flexibel te maken. Deze stoffen kunnen ons lichaam niet afstoten en hopen op in ons lichaam. Dioxine en weekmakers zijn kankerverwekkend en verstoren de hormoonhuishouding.
Aardappel kan ook helpen om soep sterker te maken. Snijd maar eens wat blokjes uit een rauwe aardappel. Gooi deze bij de kokende soep en het zetmeel in de aardappel doet de rest. Zetmeel is een natuurlijk verdikkingsmiddel en doet niets raars met de smaak van je soep.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten.
Door het melken komt de stof cucurbitacine vrij. Deze giftige stof komt vooral voor bij komkommers en zit bijvoorbeeld op de schil die je normaal gesproken misschien opeet. De bittere smaak die je soms proeft bij het eten van een komkommer met schil komt hiervandaan.
Ja, ook de komkommer is een gezonde toevoeging aan je voedingspatroon. Volgens een recente studie [1] bevat de groene held tanninen en flavonoïden. Ons komkommersapje bevat bovendien ontzettend veel vitamines en mineralen. De grote hoeveelheid vitamine C helpt bijvoorbeeld bij de bescherming tegen vrije radicalen.
Komkommer is een sappige vruchtgroente met een frisse smaak. Je kunt hem rauw eten als verfrissing bij je avondeten of op brood. Zowel geschild als ongeschild kun je de groente op meerdere manieren opdienen. Je kunt hem eens raspen, in plakjes of blokjes snijden, maar je kunt ook bolletjes maken met een speciale lepel.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Of het nou witte, bruine, kristal- of poedersuiker is, het bederft niet. Om te voorkomen dat er klonten ontstaan of dat het beestjes aantrekt, is het verstandig om het in een luchtdichte pot of gesloten plastic zak te bewaren.