Een vijfde (189 duizend) heeft een Marokkaanse herkomst, een iets kleiner aantal (165 duizend) een Turkse. Van de 1,1 miljoen in Nederland geboren inwoners met één in het buitenland geboren ouder, heeft 43 procent een in een ander Europees land geboren ouder.
Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is. Het grootste deel van de Marokkaanse Nederlanders komt uit de Rif en spreekt van huis uit Riffijns. Zij beschouwen zichzelf naast Marokkaans ook Berbers.
Het ging dan vooral om Polen (176.000; 14% van het aantal inwoners met een niet-Nederlandse nationaliteit), op ruime afstand gevolgd door Duitsers (83.000; 6,6%), Turken (80.000; 6,3%), Italianen (49.000; 3,9%), Bulgaren (48.000; 3,8%), Britten (47.000; 3,7%), Spanjaarden (42.000, 3,3%) en Roemenen (41.000; 3,1%).
De grootste onderzochte groepen zijn de mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Caribisch-Nederlandse achtergrond. Dit noemen we gevestigde groepen: velen van hen wonen al langer in Nederland of zijn hier geboren.
Bevolking van Marokko: Ongeveer 60 procent van de bevolking van Marokko bestaat uit Arabisch sprekende Marokkanen, 40 procent uit berbers die een berberdialect als moedertaal hebben. De berbers, die zich Amazigh (betekent 'vrije man') noemen, zijn de oorspronkelijke bewoners van Marokko.
Marokko is na Egypte en Algerije het volkrijkste land in de Arabische wereld. Behalve de 36 miljoen Marokkanen in Marokko zijn er grote groepen mensen van Marokkaanse komaf in Frankrijk, Spanje, Italië, Nederland, België en Israël.
De Marokkanen wonen vooral in Utrecht en Amsterdam, waar ze in beide gevallen 8,7 procent van de bevolking uitmaken. Binnen de grote steden wonen allochtonen geconcentreerd in een aantal wijken en buurten, en die concentratie is de afgelopen jaren toegenomen.
De niet-westerse allochtonen zijn zeer ongelijkmatig over Nederland verspreid. De meeste allochtonen wonen in het westen. Van alle inwoners in Nederland woont ruim 12,5% in één van de vier grote steden, >>Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
De vier grootste niet-westerse groepen in Nederland hebben een Turkse (397 duizend), Marokkaanse (386 duizend), Surinaamse (349 duizend) of Antilliaanse (151 duizend) achtergrond. Deze vier groepen groeiden de afgelopen jaren alleen nog door de geboorte van de tweede generatie.
Van alle mensen met een Surinaamse of Marokkaanse herkomst woont iets minder dan de helft in één van de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag). Voor mensen met een Turkse of Nederlands-Caribische herkomst is dat iets meer dan een derde.
De meeste Chinezen wonen in Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond (ongeveer 16.000), Den Haag (ongeveer 10.000), Zoetermeer, Eindhoven, Tilburg, Maastricht en Venlo. De steden Delft en Deventer hebben relatief de grootste Chinese gemeenschappen van Nederland.
In sommige delen van de stad is dat percentage veel hoger: in West en Nieuw-West, in wijken als de Kolenkitbuurt, Overtoomse Veld, Osdorp, Slotermeer en Geuzenveld gemiddeld 27% Marokkaans en 14 tot 24% Turks en in Noord (Vogelbuurt, de Banne en Waterland pleinbuurt) 13-17% Marokkaanse bewoners.
Alleen bij jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar is met 7,8 procent het aandeel verdachten groter bij mensen met een Marokkaanse achtergrond. Dit is bijna tweemaal zo vaak als de gehele niet-westerse groep (4,4 procent) en vijf maal zo vaak als personen met een Nederlandse achtergrond van dezelfde leeftijd (1,6 procent).
Een groot deel van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders voelt zich hier niet thuis. Ze zijn somber over hun kansen en ervaren vaker discriminatie. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Van de niet-westerse allochtonen zijn de aandelen onder Turken en Marokkanen het hoogst. Van de Turken ontving 28 procent eind 2001 een uitkering, van de Marokkanen 27 procent. Ook on- der Antillianen, Arubanen en Surinamers is het aandeel personen met een uitkering aanzienlijk hoger dan onder autochtonen.
In 2022 waren er in totaal 57.043 inwoners in Nederland met Syrisch als primaire nationaliteit (personen kunnen meerdere nationaliteiten hebben, in de hier gebruikte tellingen is aan personen met meerdere nationaliteiten slechts één nationaliteit toegekend op basis van de volgorde: Nederlands, nationaliteit van één van ...
Zowel in Duitsland als in Nederland is de immigratie van Turken op gang gekomen met de komst van de gastarbeiders in de jaren zestig van de vorige eeuw.
Hij is van Turkse komaf, maar geboren en getogen in Almelo. Almelo is in Nederland de gemeente met het relatief hoogste aantal Turkse Nederlanders. Maar liefst 10 procent van de bevolking is van Turkse komaf: in totaal zo'n 7000 mensen. Ze hebben hun eigen winkels, restaurants, kapsalons en verenigingen.
Hoewel er verschillen zijn tussen het Afrikaans en het Nederlands, kunnen Afrikaanders en Nederlanders goed met elkaar communiceren. Zuid-Afrika is een van de weinige landen op de wereld waar een Nederlander zich zonder dat hij een taalcursus heeft gevolgd toch aardig verstaanbaar kan maken.
In 2022 waren er in totaal 16.140 Nederlanders met een migratieachtergrond met als herkomstland Nigeria. Daaronder vallen zowel mensen die in Nigeria zijn geboren (de eerste generatie), als inwoners die in Nederland zijn geboren en van wie ten minste één van hun ouders immigrant was (de tweede generatie).
Hoe noemen we inwoners van Nederland met een Marokkaanse migratieachtergrond? Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond worden in de media zowel 'Marokkaanse Nederlander' als 'Nederlandse Marokkaan' genoemd.
De op twee na grootste groep waren Marokkanen (1,9 miljoen mensen ofwel 5,7 % van alle buitenlanders).
Frankrijk blijft met 1,3 miljoen mensen het land met de grootste Marokkaanse gemeenschap in Europa. Volgens de organisatie leven 3.736.141 Marokkanen in het buitenland. Daarvan woont 37% in Frankrijk, 23% in Spanje, 16% in Italië en 10% in België.