Android 13 is een minder spannende update dan zijn voorganger. Android 12 introduceerde een compleet nieuw design (Material You) én handige privacyfuncties. Android 13 borduurt hier op voort en voert vooral kleine verbeteringen door.
Als onderdeel van betere digitale veiligheid gaat Android 13 de strijd aan met malware-apps. Applicaties die niet via Google's eigen Play Store gedownload worden, krijgen niet automatisch toegang tot de toegankelijkheidsopties. Daarmee krijgt een app namelijk meer toegang tot de interne gegevens van een smartphone.
Android 13 is meertalig
Dankzij Android 13 worden apps ook meertalig – en dat is handig als je tweetalig bent. Je kan per applicatie een specifieke taal instellen. Bijvoorbeeld als je toestel in het Nederlands staat, maar een bepaalde Google-app (zoals YouTube) juist liever in het Engels gebruikt.
Hoe krijg je Android 13
Android 13 werd vanaf 15 augustus 2022 beschikbaar gemaakt voor Google Pixel-gebruikers; dat omvatte de Pixel 4-, Pixel 5- en Pixel 6-apparaten.
De grootste vernieuwing van Android 12 is het design. Google introduceert 'Material You', een compleet nieuwe look voor het mobiele besturingssysteem. En zoals de naam al doet vermoeden, past het design beter bij wat jij mooi vindt. Android 12 is kleurrijker, minimalistischer en persoonlijker dan zijn voorganger.
Dit staat los van welke Android-versie je hebt: Android 10, 11, 12 of 13 krijgen in principe allemaal elke maand beveiligingsupdates. Wanneer je deze updates kunt ontvangen - en of dat elke maand is - is afhankelijk van het update-beleid van de fabrikant van je smartphone.
Android 12 draagt bij aan jouw veiligheid. Dankzij nieuwe gebruiksvriendelijke, krachtige privacyfuncties heb je altijd de controle over wie je gegevens kan zien en wanneer.
Of jij straks kunt genieten van de nieuwste features, hangt af je smartphone en je provider. Samsung geeft bijvoorbeeld aan vier jaar lang ondersteuning te geven. Heb jij een nieuwere smartphones? Dan kun je erop rekenen dat jij straks Android 13 op je telefoon hebt.
De nieuwste beschikbare Android-updates downloaden
Open de app Instellingen op je apparaat. Tik op Systeem. Systeemupdate. Je vindt de updatestatus.
Google-smartphones ontvangen altijd direct de nieuwste Android-updates. Voor Android 14 is het updatebeleid simpel: heb je een Pixel 5 of nieuwer, dan krijg je de upgrade sowieso. Oudere Pixel-telefoons blijven helaas steken op Android 13.
Android 13 is een minder spannende update dan zijn voorganger. Android 12 introduceerde een compleet nieuw design (Material You) én handige privacyfuncties. Android 13 borduurt hier op voort en voert vooral kleine verbeteringen door.
Wat is de nieuwste Android versie? De nieuwste Android versie is Android 11.
Op een vouwbare smartphone werkt Android 12 beter dan Android 11, omdat de software in zijn geheel slimmer omgaat met de verspringende schermruimte als het toestel in- en uitklapt. Ook heeft Google technische verbeteringen doorgevoerd, zodat apps en games automatisch het juiste schermformaat gebruiken.
Die update maakt je smartphone of tablet sneller en veiliger en geeft je toegang tot nieuwe functies. Het verschilt per toestel hoe vaak je zo'n update krijgt en hoelang het duurt voor je die ontvangt.
Uw Android versie updaten doet u als volgt: Ga naar 'Instellingen' op uw smartphone. Kies 'Systeem'. Kies 'Systeem-update'.
Google Pixel 7 Pro. De Google Pixel 7 Pro is de beste Android telefoon van Google van dit moment. De telefoon komt uit 2022, maar is nog altijd een topper in 2023.
Google gebruikt elk jaar een interne naam voor een nieuwe Androidversie. Deze codenamen zijn gebaseerd op desserts, net zoals de oudere Androidversies een dessertnaam kregen, zoals Android KitKat en Android Pie. De codenaam voor Android 14, de versie die in 2023 zal worden gelanceerd, is nu ook bekend.
Android toestellen bieden minstens 2 jaar updates, Android One toestellen 3 jaar en bij Samsung en Apple krijg je zelfs 5 jaar updates.
Als je je telefoon niet meer kunt updaten, bijvoorbeeld omdat het toestel te oud is, dan kunnen er problemen ontstaan. Je telefoon kan bijvoorbeeld bepaalde functies missen en er kunnen beveiligingsproblemen optreden. Ook wordt je telefoon hoogstwaarschijnlijk een stuk trager en zal de batterij sneller leeg gaan.
De enige 'harde grens' die je dan tegenkomt, wordt gevormd door de systeemeisen van – bijvoorbeeld – de app van je bank. Bij veel banken ligt de grens momenteel bij Android versie 8.0. Maar zoals gezegd: het is dan 100% aan jou om verstandig met je telefoon om te gaan.
Samsung stopt met het uitbrengen van software-updates voor de Galaxy S10, S10 Plus, S10e en Galaxy A50.
Apple is beter dan Samsung op het gebied van beveiliging. Dit betekent dat iOS over het algemeen nét iets veiliger is dan Android. Dit komt omdat Android een open besturingssysteem is en iOS specifiek door en voor Apple is ontwikkeld. Op het gebied van prijs is Samsung juist weer beter dan Apple.
Heb je een smartphone van Google, dan kun je erop rekenen dat je Android-updates direct en als eerste ontvangt. Voor Android 12 is het updatebeleid dan ook simpel: heb je een Pixel 3 of nieuwer, dan krijg je een Android 12-update.