De vergoeding van de executeur komt voor rekening van de boedel maar is niet aftrekbaar van de erfbelasting. De erfgenamen betalen dus de executeur. Je hoeft de benoeming niet te aanvaarden.
Uitgangspunt vanuit de wet
Vanuit de wet is het uitgangspunt dat de beloning van de executeur gelijk is aan één procent van de waarde van het vermogen van de overledene op de sterfdag. De wettelijke beloning is dus niet gekoppeld aan het werk dat verricht moet worden.
Vaak is de executeur zelf een van de nabestaanden, maar het kan bijvoorbeeld ook een notaris zijn. De beloning voor een executeur is wettelijk geregeld. Deze vergoeding is 1 procent van het vermogen op de dag van overlijden. Het kan zijn dat in het testament staat dat de beloning hoger of lager moet zijn.
Heeft u de erfenis aanvaard, dan moet de erfenis vervolgens worden afgewikkeld en verdeeld. U kunt dan als erfgenaam te maken krijgen met een notaris, een executeur of een bewindvoerder. Als er geen erfgenamen (bekend) zijn, kan de overheid de afwikkeling op zich nemen.
Is er een executeur aangewezen in het testament? Dan doet de executeur aangifte erfbelasting voor álle erfgenamen.
Als executeur kunt u tevens erfgenaam zijn, maar dit hoeft niet. Vanaf 1 januari 2003 kan een executeur uitsluitend in een testament worden benoemd, niet meer in een codicil. In het erfrecht staan de bevoegdheden en plichten van de executeur uitgebreid beschreven.
Executeur mag alle goederen verkopen
De wet zegt niet dat de (gemeenschappelijke of ouderlijke) woning niet mag worden verkocht door de executeur. De executeur mag dat in principe dus doen. Ook daarbij echter alleen voor zover dat echt nodig is om de schulden te kunnen betalen.
Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Die persoon kan ook iemand anders machtigen, maar dat moet dan via een afspraak aan de balie. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.
Een executeur behoort een erfenis af te handelen binnen een termijn van 18 maanden.
Voor een nalatenschap met een brutovermogen van €300.000 moet u bijvoorbeeld ongeveer €3.300 betalen voor de diensten van een notaris. Bovendien kan bij het werken op % de totale kostprijs niet op voorhand worden vastgesteld omdat de omvang van de activa nog moet worden bepaald en gewaardeerd.
Alle verplichtingen die bestaan op het moment van overlijden zullen door de erfgenamen moeten worden voldaan, als zij zuiver aanvaarden. Het gaat hier onder andere over belastingschulden, schadeclaims, leningen die moeten worden terugbetaald en bijvoorbeeld openstaande energienota's.
Meestal zijn dat de kosten van de ziekenhuisopname. De schuld behoort tot het passief van de erfenis en wordt betaald met het geld dat in de erfenis zit. Dat is het actief van de erfenis. Het ziekenhuis kan de kosten dan normaal invorderen bij de erfgenamen die de erfenis aanvaard hebben.
Een executeur mag de erfenis niet verdelen. De executeur is tijdens zijn werkzaamheden ook de vertegenwoordiger van alle erfgenamen. Als erfgenaam ben je dus niet bevoegd om zelf iets te doen met de erfenis zolang er een executeur is.
Bij de afwikkeling van een nalatenschap komt een hoop kijken. Degene die alles regelt en afhandelt, noemen we een executeur.
Als je verschillende executeurs hebt benoemd en na jouw overlijden een mede-executeur ontbreekt, blijft de andere benoemde executeur bevoegd om als executeur op te treden. In jouw testament kan je daarvan afwijken.
De executeur regelt de erfenis namens de erfgenamen. Meestal zorgt hij ervoor dat de erfgenamen de erfenis samen kunnen verdelen. In de wet staat welke taken de executeur heeft. In zijn testament kan de overledene de executeur meer of minder taken hebben gegeven dan in de wet staan.
Een notaris controleert voordat hij een verklaring van erfrecht of executele afgeeft of de overledene een executeur heeft benoemd in het laatst gemaakte testament. Ook controleert de notaris of er een codicil is met een executeursbenoeming.
In principe geen notaris nodig
In beginsel zijn het de erfgenamen zelf die gezamenlijk verdelen, tenzij er een executeur-afwikkelingsbewindvoerder (ook wel drie sterren executeur genoemd) is die op grond van het testament bevoegd is om zelfstandig te verdelen.
Wanneer deblokkeert de bank? Zodra de bank officieel op de hoogte is wie de wettige erfgenamen van de overledene zijn, worden de rekeningen gedeblokkeerd.
Overlijden van een rekeninghouder (geen en/of rekening, zie hierna) moet u doorgeven aan een bank en andere financiële instellingen zoals creditcardmaatschappijen, verzekeraars, beleggingsinstellingen en pensioenfondsen.
Bij een overlijden zijn de erfgenamen - partner of kinderen - verplicht om de bank te verwittigen. De bank zal dan alle bankrekeningen en bankkaarten van de overledene én de langstlevende partner blokkeren en de kluizen verzegelen.
De juridische status van de en/of rekening
Als een bankrekening op één naam staat is uitsluitend de rekeninghouder gerechtigd om betalingen vanaf die bankrekening te doen. Een en/of rekening is een gezamenlijke rekening. Beide rekeninghouders kunnen geld storten en/of geld opnemen dan wel betalingen doen.
De verkoper krijgt de koopsom, na aftrek van de aflossingen van eventuele hypothecaire leningen, zodra zeker is dat ook hij aan zijn verplichting heeft voldaan om een huis aan de koper te leveren vrij van bestaande hypotheken en/of beslagen.
Je bent niet verplicht om een executeur aan te wijzen of te benoemen in jouw testament. Voor de duidelijkheid, alleen via een testament kan je executeur zijn. Een testament waarin geen executeur is aangewezen, is wel een geldig testament. Er hoeft dus niet per se een executeur in een testament te staan.
Na het overlijden hebben de erfgenamen van het huis 8 maanden de tijd om het huis te verkopen. Na die 8 maanden ontvang je een belastingaanslag voor de woning. Die kan je eventueel met 1 jaar uitstellen als het bedrag laag genoeg is.