Inmiddels is het frietje niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven; we eten per persoon gemiddeld zo'n 40 tot 50 porties friet (van ongeveer 180 gram) per jaar. In totaal hebben we met elkaar al zo'n 57 miljard porties friet verorberd.
Gerekend in gemiddelde standaardporties, eten we ongeveer 1,2 miljard porties friet jaarlijks.
2. Hoeveel friet eet een Nederlander per jaar? Volgens een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2014 eet elke Nederlander jaarlijks gemiddeld maar liefst 18 kilo friet! Het CBS heeft daar overigens wel diepvriesaardappelen, aardappelschijfjes en rösti bij meegeteld.
Gezond of niet, Nederlanders eten heel veel friet. Ruim vier op de tien mensen doet dat minstens één keer per week. En dan het liefst van de snackbar, met mayonaise.
Inmiddels is het frietje niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven; we eten per persoon gemiddeld zo'n 40 tot 50 porties friet (van ongeveer 180 gram) per jaar. In totaal hebben we met elkaar al zo'n 57 miljard porties friet verorberd.
Friet komt uit Frankrijk
Hun keukenpersoneel stond dus op straat, en die koks begonnen van ellende de eerste restaurants. Daar kwamen gerechten die eerst aan de elite werden geserveerd, ook op het bord van Jan met de pet terecht. Pommes de terre frites bijvoorbeeld, aardappelen die in hete olie worden gebakken.
Want België is frietland nummer één. In 2016 telde het land maar liefst 4 643 frietkramen – of frietkoten, zoals we eigenlijk moeten zeggen. Voor de lekkerste friet ter wereld, hoef je alleen maar even de grens over te steken naar steden als Antwerpen, Gent en Brugge.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet. Het gaat om de juiste balans.
Over het algemeen wordt zo'n 250 gram friet per persoon ingeschat. Als je voor 1 à 2 personen wilt frituren, heb je dus vaak aan een kleine frituurpan met een bakcapaciteit of laadvermogen van 500 gram voldoende.
Langste friet: Stephan Tyvaert uit Gent bakte in 4 uur tijd een friet, gemaakt van aardappelpuree, van 9 m, 79 cm en 4 mm lengte en een dikte van 2 x 2 cm. Hij verkocht hem nadien in stukjes. Grootste aardappelchips: Charles Chip Inc.
Zes patatjes is eigenlijk genoeg
Volgens Eric Rimm, hoogleraar voedingswetenschap, is het gezonder en beter om minder frietjes te eten. Zijn idee: zes Franse frietjes bij de maaltijd, en een gezonde salade of flinke portie groene groente.
Laten we beginnen met een gemiddelde portie friet van 200 gram. Zo'n portie levert al snel ± 75-80 gram koolhydraten en ± 500-600 calorieën. Samen met een flinke dot mayonaise (50 gram) komt dit al gauw uit op ± 800 calorieën.
Rond 1900 waren frieten al gemeengoed in België, maar in Nederland nog vrijwel onbekend. Voor het eerst was er een frietkraam in 1905 op de kermis van Bergen op Zoom. Het succes van de frietkraam reisde met de kermis mee, en verspreidde zich zo over de rest van Nederland.
Hogere verkoopprijs friet
Samen met de overige gestegen kosten, van met name energie en olie, zorgt het ook voor een hogere verkoopprijs van friet. Volgens onderzoek van ProFri steeg de gemiddelde verkoopprijs van een medium portie friet zonder saus friet in cafetaria's tussen 2021 en 2022 van €2,18 naar €2,50.
Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
De snack die qua aantal calorieën als slechtste uit de test komt is de kaassoufflé. Met slechts 60 gram krijg je al zo'n 205 kcal binnen. Daarbij bevat deze lekkernij relatief gezien veel koolhydraten. Qua hoeveelheid zout en verzadigde vetten doet de frikandellen het erg slecht.
Op nummer 1 staat de kapsalon en op 17 de kroket.
De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel. Ook een klap wordt soms een patat genoemd. Pas dus op als een Belg vraagt of je een patat wil!
De prijs van een frietje speciaal of patatje met kan dit najaar weleens flink oplopen. Door duurder graan, schaarse zonnebloemolie en vooral hoge energieprijzen zullen veel snackbars hun prijzen opschroeven. Dat zegt directeur Frans van Rooij van frituurdersvereniging ProFri.
Iemand moet als eerste op het idee zijn gekomen aardappelen te schillen, te snijden en in olie te bakken. De Vlaamse kunsthistoricus Paul Ilegems denkt het antwoord te weten: niemand minder dan Teresa van Avila (1515-1582), de Spaanse mystica die vermoedelijk het bekendst is van het standbeeld dat Bernini maakte.
Patat is waarschijnlijk ontstaan in België en niet in Frankrijk, zoals de Engelse naam – french fries – suggereert. In het Oudfrans heet patat patates de frites. Letterlijk vertaald betekent dit gefrituurde aardappels.
Je ziet het waarschijnlijk al aan de naam, maar de oorsprong van het woord 'patates frites' ligt in de Franse en Vlaamse taal. “Patates betekent aardappel en frites betekent gefrituurd. Het betekent dus letterlijk vertaald aardappel gefrituurd.” Boven de rivieren is de keuze dus op de afkorting patat gevallen.
Friet is best goed voor je lichaam blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in Food Chemistry (lees hier trouwens even hoeveel frietsoorten er zijn). Er zitten namelijk veel meer antioxidantenten in gefrituurde aardappels, pompoen, tomaten en aubergine dan in de gebakken of gekookte versie.