Gips (CaSO4) bevat 20 -25 % CaO, ongebluste kalk bestaat voor zo'n 85 % uit calciumoxide. Gips is een natuurproduct maar is ook een bijproduct bij chemische processen. Het kan daarom vervuild zijn met zware metalen. Daarom moet men bij toepassing van gips vragen naar een analyse.
Gips (afgeleid van het Griekse γύψος, "krijt" of "gips") is een mineraal dat grotendeels uit calciumsulfaat (CaSO4) bestaat, een verbinding van het calcium- en het sulfaation.
Gips is de verbinding van Calcium en sulfaat in de vorm van calciumsulfaat, CaSO4. De scheikundige naam van gips is Calcium-sulfaat.De aardkorst bestaat voor meer dan 3% uit calcium. Door de re-actieve eigenschappen komt het niet in ongebonden toestand voor.
Gips goed voor de bodem
Een goede bodemvruchtbaarheid van het grasland draagt bij aan een hogere opbrengst. De bodemstructuur is daarbij van belang, waarvoor gips vaak ingezet wordt. Gips bevat vooral calcium (Ca) en zwavel (So3), wat een beperkte invloed heeft op de verhoging van de pH.
Het ontstaat door de verdamping van zeewater in binnenzeeën. Het in het zeewater opgeloste gips vormt bij de verdamping van het water kleine kristallen die bezinken. De kristalletjes vormen lagen, die door hun eigen gewicht en de er op uitgeoefende druk tot een vast rotsachtig gesteente worden gevormd.
Gips- en kunststofverband mag niet nat worden, omdat de onderlaag zeer slecht droogt. De huid blijft te lang vochtig wat huidirritaties en huidcomplicaties kan geven. U kunt er dus niet mee douchen of zwemmen. Er bestaan speciale hoezen om het verband te beschermen tegen water.
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
Ook als e pH van de bodem op het juiste peil is, is het verstandig om jaarlijks kalk te strooien. Door de omzetting van voedingstoffen (mineralisatie) in de bodem daalt de pH jaarlijks met ongeveer 0,1-0,2. Wanneer er jarenlang geen kalk gestrooid wordt zal de pH een laag niveau bereiken.
Kalk strooi je op een gazon om het zuur in de bodem te neutraliseren. Onder invloed van kalk verandert de bodemsamenstelling en stijgt de zuurgraad. Hierdoor wordt een zure grond minder zuur en is het beter in staat om voedingsstoffen op te nemen.
Er is een nieuw soort gipsverband dat geen nadelen heeft zoals bij het traditionele gipsverband wel het geval is. Met een 3D-printtechniek wordt een zogenoemd exoskelet ontwikkeld dat ventileert, tegen water kan, te recyclen is en bovendien zeer licht is.
Er zijn twee soorten gipsmaterialen: het klassieke gips en het synthetisch gips (doorgaans glasvezel). Deze laatste soort gips is bijzonder hard (d.w.z. snel belastbaar) en waterbestendig; bovendien laat het beter een röntgenstraal door zodat de beoordeling van radiografieën gemakkelijker is.
Vul je kuip of emmer eerst met de aangegeven hoeveelheid water. Giet er daarna de hoeveelheid gips bij die je nodig hebt voor jouw klus. Ook het aantal vierkante meters die je met je mengsel kan bepleisteren en hoeveel water je daarvoor nodig hebt, kan je aflezen op de verpakking.
Gips is vrij makkelijk te herkennen: het is zo zacht dat je het kan krassen met je nagel. Dat maakt gips meteen tot een van de zachtste mineralen die we kennen. Dat je het met je nagel kan krassen komt van pas om Mariaglas van bergkristal te onderscheiden. De laatste is namelijk vele malen harder.
Vacuüm meng-, doseermachine voor gips
Werk altijd met schoon materiaal zodat het gipsmodel niet wordt beïnvloed. Zorg ervoor dat het gips volledig is opgenomen in het water, verzadigingsfase, voorkom daarmee overstopping. Gebruik maximaal 80% vacuüm vermogen. Hou het aanbevolen toerental aan van 280-320 t/min.
Gips of een spalk zijn methodes om een lichaamsdeel vast te zetten in een bepaalde stand. U kunt gips/spalk krijgen wanneer u een bot breekt, maar het bot nog wel redelijk goed op zijn plek zit. Het kan ook helpen bij andere aandoeningen, zoals een gescheurde achillespees en een diabetische voet.
Kalk strooien kan het hele jaar door, maar het best in het late najaar, de wintermaanden of net na de winter. Ligt er sneeuw? Dat is geen probleem. Als de sneeuw smelt verdwijnt de kalk samen met het vocht in de bodem.
Op elk gazon moet je minimaal 1 keer per jaar kalk strooien om mosgroei te voorkomen. Dit kan het beste in de wintermaanden, zelfs als het sneeuwt. Want de kalk zorgt er namelijk voor dat de sneeuw gaat smelten en gesmolten sneeuw wordt makkelijk door de bodem opgenomen.
Na het kalken, wacht 2-4 weken voordat je gaat bemesten. Gebruik 2 kilo per 10 m2, kalkkorrels zijn handiger en groenkalk zorgt voor extra magnesium. Hiermee helpen kalkkorrels je om het gras gezond te houden. Onkruid groeit namelijk eerder in het seizoen dan gras en nestelt zich graag op kale plekken.
Kan je te veel kalk strooien? Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in je tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde.
Wanneer kalk en mest strooien? Kalk zorgt ervoor dat de grond aanzienlijk minder zuur is. Daarnaast wordt de structuur van de grond verbeterd met het strooien van kalk. Het is dus belangrijk om eerst kalk te strooien en daarna pas te gaan bemesten.
Vul hiervoor een plantenspuit met kokend water vermengd met azijn en spuit dit over de kalkvlekken. Na ongeveer een kwartiertje kun je de vlekken simpel afnemen met een doekje en een sopje.
Jeuk en wonden
U kunt jeuk krijgen als er vocht tussen uw huid en het gips zit. Dit kan zweet zijn, of water na het douchen. Krijgt u jeuk? Dan kunt u een haarföhn gebruiken om de ruimte tussen uw huid en het gips droog te blazen.
In het begin hebt u nog veel zwelling, leg uw been goed hoog. In ieder geval hoger dan uw heup. Draag nadat u uit het gips komt minimaal 2 weken stevige schoenen, dit zijn schoenen waarvan de zool zo stug mogelijk is. Loop in het begin niet teveel en gebruik eventueel nog één kruk aan uw gezonde zijde erbij.
Douchen met gips
Bescherm uw gips met een plastic zak of een speciale hoes. De speciale hoes kunt u in het ziekenhuis of bij de apotheek kopen. In de meeste gevallen vergoedt uw zorgverzekering de hoes niet.