In verband met gezondheidsrisico's mag het regenwater in Nederland alleen voor de wasmachine, de wc en de tuin gebruikt worden en niet voor douchen of als drinkwater.
Ook je wassen met regenwater kan je ziek maken. Daarvoor gebruik je het beter niet. Regenwater mag nergens in contact komen met je drinkwater. Alle leidingen moeten gescheiden zijn.
Volgens het RIVM is regenwater niet schoon genoeg om zo als drinkwater te gebruiken. Het heeft geen constante kwaliteit en moet eerst gezuiverd worden. Ook is de hoeveelheid regenwater die via daken wordt opgevangen, niet genoeg om een gezin het hele jaar voldoende drinkwater te bieden.
Nee hoor, regenwater zelf is officieel zuiver water, dus vrij van schadelijke stoffen en kalk, dit maakt het ook optimaal voor drinkwater. Het moment dat het de grond, dak raakt wordt het “vies” met bacteriën en mineralen.
Dit gaat veelal via de goot en een pijp. Het regenwater komt dan in een reservoir, bijvoorbeeld een regenwaterput, kunststof tank of waterzak. Wanneer u de wc doorspoelt, pompt het regenwatersysteem het water op. Een filter zorgt ervoor dat het schoon is bij oppompen.
Waarvoor kan je regenwater gebruiken? Regenwater kan een uitstekend alternatief bieden voor leidingwater bij laagwaardige doeleinden zoals toiletten doorspoelen, de auto reinigen, kleding wassen, de tuin besproeien, de vloer dweilen of de stoep reinigen.
Regenwater kan je gebruiken in de tuin, om de toilet door te spoelen, voor de wasmachine en om te poetsen. Dat is een slimme keuze, want het is goedkoper dan kraanwater en beter voor het milieu. Maar regenwater is geen drinkwater. Het is niet geschikt om koffie te zetten, te koken of om je ermee te wassen.
In regenwater zitten minder mineralen, zoals kalk en magnesium dan in kraanwater. Deze mineralen zijn zeker niet onmisbaar voor planten, maar ze hebben er niet veel van nodig. Een te veel aan kalk en magnesium blijft deels achter in de potgrond, waardoor de zuurgraad van de grond kan veranderen.
Delen op: Nee. Regenwater is niet drinkbaar en is zelfs niet betrouwbaar voor regelmatige lichaamshygiëne.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
Regenwater is erg goed voor je haar. Het wordt een stuk zachter en je krijgt er een mooie slag of krullen van. Dit komt omdat regen niet zo hard is als leidingwater. Er zit veel minder kalk in.
Ja, het is zeker mogelijk om drinkwater te maken van regenwater. Maar eenvoudig is het niet. Technisch is het haalbaar, maar er zijn regelmatig analyses nodig om er zeker van te zijn dat de zuivering in orde is. Die analyses zijn kostbaar, maar wel echt noodzakelijk.
Elektrolyse is een proces waarbij zout opgelost in water, door middel van een elektrode wordt omgezet in natrium en chloor. Het natrium zal zich direct binden met water en het chloor zal zijn desinfecterende werking doen van uw regenwater.
Regenwater = zacht water!
Regenwater is namelijk van nature zacht. U kunt dus zonder zorgen regenwater gebruiken om uw toilet door te spoelen. Let wel: omwille van hygiënische redenen is regenwater niet geschikt om mee te douchen of af te wassen.
Hemelwater is zacht water en volledig kalkvrij. Het is bij uitstek geschikt om mee te wassen (er is veel minder wasmiddel nodig), de ramen te wassen (streeploos) en de planten en tuin water mee te geven.
Regenwater heeft een lagere pH-waarde dan kraanwater en is dus zuurder. Zuurminnende kamerplanten, zoals vleesetende planten, maak je daarom bijzonder blij met regenwater.
Putwater is water dat je zelf oppompt en als bron ondiep of diep grondwater heeft. Putwater is niet afkomstig uit het openbare waternet en is ook niet hetzelfde als regenwater.
“Als bladeren of ander organisch materiaal in de regenwaterput te- rechtkomen, beginnen die te rotten, en dat stinkt. Dat gebeurt meestal in de herfst als de bladeren vallen en vooral bij woningen die omringd zijn door bomen. De verrotte bladeren zinken naar de bodem van de regenwaterput en vormen daar een sliblaag.
Regentank - ondergronds opvangen
Regenwater ondergronds opvangen is ook een mogelijkheid. Je geleidt het water dan vanaf de regenpijp in een infiltratiekrat, regentank of drainagebuis. Door het water ondergronds op te vangen, kun je het water tijdelijk vasthouden en daarna geleidelijk weer aan de bodem afgeven.
Per jaar besproeien we onze tuin met gemiddeld 1.100 liter drinkwater. Met een regenton zou je dus deze hoeveelheid aan drinkwater kunnen besparen. Bij waternet kost drinkwater 0,87 euro per m3. Dus met een regenton bespaar je afgerond 1 euro per jaar aan drinkwater.
Stinkend water
Daarbij kan een geur van rotte eieren ontstaan, veroorzaakt door waterstofsulfide (H₂S). De beste methode om dit te verhelpen is het volledig reinigen van de regenwatertank. Ook kunt u het regenwater in de tank beluchten (vanaf de bodem). Toevoer van zuurstof houdt het regenwater vers.
Hoewel grondwater door beschermende kleilagen vaak geen chemische verontreinigingen bevat, kunnen er wel te grote hoeveelheden ijzer of zout inzitten. Zelf opgepompt grondwater is dan ook niet zomaar geschikt om te drinken en mag bovendien wettelijk niet aan anderen worden geschonken.
De chemische verbindingen die het meest bijdragen aan de zuurgraad van regenwater zijn zwaveldioxide (SO2) en stikstofoxiden (NOx). Via de vorming van opgelost sulfaat en opgelost nitraat maken ze het regenwater zuur. Daarentegen vermindert de uitstoot van ammoniak (NH3) de zuurgraad van het regenwater.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
De regenton stinkt
Ja, dit kan wel eens gebeuren want het water dat in de regenton komt zal voornamelijk stilstaan en in combinatie met al het organische afval (vogelpoep, bladafval etc.) dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces.