Vooral jobfuncties met een administratieve of juridische workload lopen een groot risico om door slimme software, machine learning, cloud computing, blockchain en AI mogelijk te verdwijnen. Ook de vraag naar magazijnmedewerkers, kassamedewerkers, veiligheidsagenten en bankbediendes zal hoogstwaarschijnlijk dalen.
Vooral in de financiële wereld, administratie, bij creatieve beroepen en juridische beroepen zullen naar schatting de nodige klappen gaan vallen, zegt een rapport van Goldman Sachs. In totaal zullen naar schatting een kwart van de tegenwoordige banen in de westerse wereld verdwijnen.
Techniek, ICT, zorg en onderwijs
Uit analyse van Randstad blijkt dat bijna ieder vakgebied kansrijk is in 2022. Toch is ook duidelijk te zien dat met name in de techniek, ICT, zorg en het onderwijs structureel de meeste vacatures openstaan.
Het zou impact kunnen hebben op tot 300 miljoen banen wereldwijd, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De analisten keken hiervoor naar beroepstaken in zowel de Verenigde Staten als Europa. Ze schatten dat generatieve AI tot 18 procent van alle banen wereldwijd kan overnemen.
Accountants, wiskundigen, tolken en schrijvers staan bovenaan de lijst van degenen die het meest worden blootgesteld aan de mogelijkheden van de technologie. De studie analyseerde de taken binnen elk beroep dat ten minste 50% sneller kan worden uitgevoerd met behulp van generatieve AI.
Ga naar werving- en selectieorganisaties en vraag hen hoe de markt er nu uitziet, in welke sectoren de meeste vacatures zijn en hoe lang het wervingsproces gemiddeld duurt. Vraag naar salarisontwikkelingen en naar functies die bij je passen.
Dat zijn banen waarvan de betreffende werknemers ook zelf zeggen dat die geen maatschappelijke meerwaarde hebben. Graeber dacht daarbij vooral aan werkplekken in de administratieve sector, de financiële wereld en de marketing.
Een verregaande geheimhoudingsplicht is er bijvoorbeeld voor medewerkers van geheime diensten AIVD en MIVD, bepaalde takken van Defensie en politie. Daarnaast hebben artsen, advocaten, psychologen en psychiaters te maken met een beroepsgeheim.
Daarbij komen ook de factoren aan bod die samen kunnen hangen met de werkdruk in een beroep. Van de meest voorkomende beroepsgroepen van werknemers in Nederland ervaren koks, artsen, juristen en managers zakelijke en administratieve dienstverlening de hoogste werkdruk.
Minst stressvolle banen
Volgens dit onderzoek zijn dat beveiligers, chauffeurs, hoveniers en tuinders, kassamedewerkers en medewerkers in de kinderopvang. Naar verluidt zou dit komen omdat ze voornamelijk hun eigen tijden in kunnen delen of gewoon niet zoveel druk hebben staan op de werkzaamheden.
Op korte termijn groeien de mogelijkheden voor AI vooral in het veld van Data Analytics. Grote hoeveelheden data analyseren, patronen erin herkennen en automatisch fouten eruit pikken en verbeteren. Het helpt je beter inzicht te krijgen in je data en dient als basis voor betere besluiten in business.
Van elke vijf werknemers vrezen er drie hun baan op termijn geheel te verliezen aan kunstmatige intelligentie (AI). Meer dan een kwart van de banen heeft een zeer hoog risico geheel te worden overgenomen door AI.
Definitie van artificiële intelligentie (of kunstmatige intelligentie) AI is de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te vertonen - zoals redeneren, leren, plannen en creativiteit.
Een intelligente machine kan dus problemen oplossen en keuzes maken, maar heeft daarbij geen gevoelens. Dat is voor ons lastig te beseffen, omdat we geneigd zijn tot antropomorfisme: het toekennen van menselijke eigenschappen aan niet-menselijke wezens.
De brede invoering van kunstmatige intelligentie laat niet alleen de maatschappij, maar ook de wereldeconomie op haar grondvesten schudden, stelt nieuw en visionair onderzoek. Dat is opwindend én angstaanjagend, vindt Maarten Schinkel.
Robots en kunstmatige intelligentie kunnen op termijn de mensheid bedreigen. Dat geloven steeds meer AI-wetenschappers. Ook het Existential Risk Observatory, een Nederlandse non-profitorganisatie, trekt aan de bel.
In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen. Er is een nijpend tekort aan vakmensen in ons land, mede doordat de meeste vakmensen vroeg of laat ZZP'er worden en dus voor zichzelf beginnen.