De beste manier om de originele kleur van het Douglas hout te behouden, is door Douglas olie op terpentinebasis te gebruiken. De olie dringt tot diep in het hout door en geeft het hout een matte, natuurlijke uitstraling. Je hoeft het hout verder niet te impregneren.
Douglas vergrijst onder invloed van Ultra Violette straling (UV-licht) ontzettende snel naar een blauw grijze kleur. Ook is het Douglas hout onbehandeld vatbaar voor blauwschimmel, algen en houtrot. Een goede behandeling van het Douglas hout voorkomt deze ellende.
Je kan douglas hout behandelen met olie. Het hout wordt dan goed behandeld omdat de olie diep in het hout trekt. Hierdoor blijft de kleur langer mooi. Houd er rekening mee dat het niet mogelijk is om vergrijzing helemaal te voorkomen, het kan wel worden afgeremd.
Het beitsen van het douglas hout beschermt het hout beter dan door het te oliën. Beitsen zorgt ervoor dat de levensduur van het douglas wordt verlengd en dat het hout zijn oorspronkelijke kleur behoudt. Naast kleurloze beits kun je er ook voor kiezen om het hout zwart te beitsen.
Douglas hout verkleurt en vergrijst onder invloed van UV-straling van de zon en door weersinvloeden, zoals neerslag. Eigenlijk werkt de uv-straling op hout hetzelfde als op onze huid. De zon en haar straling schijnen op onze huid.
De beste manier om de originele kleur van het Douglas hout te behouden, is door Douglas olie op terpentinebasis te gebruiken. De olie dringt tot diep in het hout door en geeft het hout een matte, natuurlijke uitstraling. Je hoeft het hout verder niet te impregneren.
Douglas hout is een houtsoort met een geheel eigen uitstraling. Het hout heeft een warme kleur en brengt dit ook mooi over in de tuin. De warme kleur van dit hout blijft er alleen niet voor altijd zo mooi uitzien. Na gemiddeld 15 jaar zal het hout vergrijzen.
Douglas hout is ingedeeld in klasse 3 qua duurzaamheidsklasse. Dit wil zeggen dat het hout ongeveer 10 tot 15 jaar meegaat in een buitenomgeving.
Kan douglas hout onbehandeld buiten worden toegepast? Onbehandeld douglashout kan buiten worden toegepast. Van nature gaat douglas hout 10 a 15 jaar mee. De levensduur kan verlengt worden door het hout te behandelen met en impregnerende beits zoals Remmers Lazuur.
Om deze aanslag te verwijderen kunt u het Douglas hout behandelen met onze Remmers Groene aanslag- en algenverwijderaar. Het is eenvoudig in gebruik en werkt ook preventief. Als u hout heeft dat al eerder bewerkt is, kunt u het Douglas hout behandelen en schoonmaken met de Remmers Hout dieptereiniger.
Douglas hout kan over het algemeen goed tegen water. Echter, kan geen enkele houtsoort tegen langdurige vochtigheid. Daarom is het belangrijk dat het hout ook de tijd krijgt om te drogen en niet constant nat is.
Geïmpregneerd hout heeft een duurzaamheidsklasse 2-3 (10 - 25 jaar).
Het behandelde Douglas hout kan in de toekomst eenvoudig worden schoongemaakt met de Osmo Terrasreiniger en of de Osmo Power-Gel voor het ontgrijzen. Het aanbrengen van een nieuwe laag met Osmo kan zonder schuren. De producten gaan namelijk niet afbladderen of scheuren.
Kies bijvoorbeeld voor diepzwart of kiezelgrijs. De Remmers induline beits die wij verkopen is uitermate geschikt voor buiten hout. De beits bladdert niet en beschermt het hout goed tegen onder andere UV-licht en schimmels.
Voor het aanbrengen van deze watergedragen olie is de Futura platte kwast van Goudhaantje zeer geschikt. Deze kwast is gemaakt van kunststofvezels. De verf wordt goed opgepakt en zorgt voor een gelijkmatige verdeling en een streeploos resultaat.
Douglashout heeft een duurzaamheidsklasse 3 en daarmee heeft Douglas een levensduur van 10 tot 15 jaar als u het onbehandeld laat. Vuren heeft onbehandeld een levensduur van zo'n 4 tot 7 jaar en heeft daarmee duurzaamheidsklasse 5. Geïmpregneerd gaat Vuren nog wat langer mee dan Douglas hout.
Douglashout heeft duurzaamheidsklasse 3 en gaat wel 10 tot 15 jaar mee! Hardhout heeft een duurzaamheidsklasse 1 is gaat zo'n 25 jaar mee.
Eikenhout is duurzamer dan Douglas hout. Eikenhout heeft duurzaamheidsklasse twee, wat betekent dat het duurzaam hout is. Douglas hout heeft duurzaamheidsklasse drie, wat gemiddeld duurzaam betekent. Eiken is, ondanks de hoge duurzaamheidsklasse, wel gevoelig voor vocht.
Na het schoonmaken, ontvetten en schuren kun je aan de slag met de olie, verf of douglas beits. Houd er rekening mee dat je over het algemeen minimaal 2 lagen van het product aan moet brengen om een goede bescherming te garanderen.
Douglas hout kunt u zeker schilderen. Gebruik hiervoor een verf of een beits die geschikt is voor Douglas hout. Houdt er wel rekening mee dat u met een verf al snel de mooie en warme kleur van het hout laat verdwijnen.
Douglas hout is heel sterk, recht en stabiel. Een ander voordeel van douglas hout is dat het heel eenvoudig machinaal te verwerken is. Boren en zagen gaat een stuk gemakkelijker dan bij eikenhout. Daarnaast heeft douglas hout een warme kleur en met de jaren vergrijst het egaal en fraai.
Wanneer Douglas hout niet behandeld wordt, gaat het met 15 jaar ook lang mee, maar vergrijst de kleur van het hout wel. Ook is het behandelen van Douglas hout nodig als u een specifieke kleur aan het hout wilt geven.
Welk hout vergrijst buiten? Het korte antwoord is: alle houtsoorten. Wel verschilt het per houtsoort hoe snel het vergrijst en op welke manier het vergijst. Grenen en vuren zijn vers van de houthandel nog geel, maar verkleuren snel en krijgen een bruinige kleur en worden vervolgens donker grijsbruin.
Douglas Olie breng je gemakkelijk aan op een droge, schone en vetvrije ondergrond. Het beste is om de Douglas Olie met een platte kwast op het hout aan te brengen. Breng de Douglas Olie rechtstreeks vanuit het blik aan. Het is niet nodig om de olie eerst nog te verdunnen.