Waardoor ontstaat een bijnier uitputting? Voeding deficiënties. Een tekort in nutriënten, zeker vitamine C en vitamine B5 zorgt ervoor dat de bijnier niet kan herstellen.
Vitamine C
Je bijnieren bevinden zich boven op je nieren. Vitamine C zit in hoge concentraties opgeslagen in je bijnieren. Wanneer je vol stress zit, verbruik je veel vitamine C. Ondersteun dus je bijnieren en voed je lichaam met extra vitamine C.
Deze uitval kan bijvoorbeeld ontstaan als gevolg van een auto-immuun reactie tegen de bijnierschors. Klachten die hierbij horen zijn: een bruine verkleuring van uw gezicht, handlijnen en tandvlees, algehele moeheid en zwakte, gewichtsverlies, lage bloeddruk en chronische diarree.
Vitamines en bijnieruitputting
Alle B vitamines in een Vitamine B complex ondersteunen je bijnieren, de vitamines B3, B5 en B6 in het bijzonder. Deze 3 vitamines verbeteren je bijnierfunctie, stimuleren een goede nachtrust, balanceren de hormoonwaardes en verhogen de cortisol productie.
Sport regelmatig, eet gezond en slaap genoeg. Zorg dat je stress zoveel mogelijk vermijdt in het dagelijks leven. Wissel regelmatig drukke momenten af met rustmomenten. Een bijnieruitputting is geen erkende aandoening.
Het onvermogen te herstellen ligt vaak aan een slecht werkende bijnier die is ontstaan door slechte voeding, mentale en fysieke stress, overwerk en gebrek aan slaap. Mensen met een sterke bijnierfunctie zijn mentaal en fysiek sterk, ze zijn nergens bang voor en gaan een vriendelijke confrontatie aan bij problemen.
Wanneer je bijnieren gedurende een lange periode overuren moeten draaien, zouden ze verzwakt en uiteindelijk uitgeput raken met verminderde cortisolproductie als gevolg. Daarbij voel je je leeg en moe, je slaapt slecht en je ploetert de dag door.
De bijnieren bevinden zich in de buik. Ze liggen als een soort kapje net boven de nieren. De rechter bijnier is driehoekig van vorm en ligt meestal iets lager dan de linker bijnier.
Bij stress maakt de bijnier extra cortisol wat via het bloed verder in het lichaam komt. Door kanker in de bijnier kan de bijnier extra veel cortisol gaan maken. Er komt dan te veel cortisol in het bloed en daardoor krijg je klachten.
Door het toedienen van synacthen tijdens de test wordt de bijnierschors gestimuleerd om extra cortisol te maken en af te geven aan het bloed. Tijdens de test wordt regelmatig bloed afgenomen. De hoeveelheid cortisol in dit bloed wordt gemeten. Hieruit kan de arts ontdekken of de bijnier voldoende actief is.
Gebrek aan cortisol kan leiden tot verschillende niet-specifieke verschijnselen zoals vermoeidheid, spierzwakte, gewichtsverlies, lage bloedruk of buikpijn. Op momenten van stress of ziekte is verhoogde aanmaak van cortisol noodzakelijk.
De bloeddruktest. Normaal gesproken zal de bloeddruk stijgen wanneer je gaat staan vanuit een zittende of liggende positie. Met een afwijkende bijnierfunctie gebeurt het tegenovergestelde: de bloeddruk daalt dan (orthostatische hypotensie). Om de test uit te voeren heb je een digitale bloeddrukmeter nodig.
Te veel cafeïne (in koffie, cola en energiedranken) en andere stimulerende stoffen als theïne (in zwarte en groene thee) stimuleren de aanmaak van cortisol in de bijnieren.
Bijnieruitputting wordt door de mensen die hierin geloven gezien als een milde vorm van bijnierschorsinsufficiëntie. De klachten die aan bijnieruitputting worden toegeschreven zijn zeer divers. Moeheid, slaapproblemen, diffuse pijn, darmklachten of nervositeit worden gepropageerd als typisch.
Vitamine C.
We weten allemaal dat citrus en ander fruit vitamine C-rijk voedsel is, maar het lijkt erop dat hoge doses nodig van 1 tot 3 gram vitamine C per dag zijn om cortisol te verlagen, waardoor vitamine C suppletie nuttig is.
Ketoconazol remt de aanmaak van cortisol door de bijnieren. Het effect treedt geleidelijk in. Regelmatig zal de arts de hoeveelheid cortisol in het bloed controleren en eventueel de dosering aanpassen.
Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Het is een manier van je lichaam om snel te handelen in stressvolle situaties: cortisol kan namelijk een boost aan je energieniveau geven zodat je kunt vechten of vluchten.
Wanneer de hoeveelheid cortisol in het lichaam plotseling razendsnel daalt, kan iemand in korte tijd zeer ziek worden. Dat noemen we een Addison- of een bijniercrisis. Het gaat samen met overgeven, diarree, lage bloeddruk, buik- en rugpijn, uitdrogingsverschijnselen, welke kunnen leiden tot een coma.
Een open buikoperatie is nodig als tijdens de voorbereidende onderzoeken is gebleken dat een kijkoperatie niet mogelijk is. De bijnier is een orgaan dat achter in de buikholte ligt en is bij een open operatie alleen te verwijderen met een grote snee.
Het syndroom van Cushing is een aandoening waarbij een of beide bijnieren te veel cortisol aanmaken. Het syndroom is zeldzaam: het komt voor bij 1 à 10 per miljoen inwoners per jaar. Als de oorzaak van het syndroom in de hypofyse ligt (hypofysegezwel), spreken we specifiek van de ziekte van Cushing.
Het drinken van cafeïne kan je opvliegers verergeren en 'triggeren'. Cafeïne heeft een werking op onze geslachtshormonen: het kan het hormoon oestrogeen 'boosten' en daardoor zorgen voor oestrogeendominantie. Dit zorgt weer voor stemmingswisselingen, vetopslag op de benen, migraine, etc.
De makkelijkste bepaling is in het bloed. Een cortisol bloedonderzoek is zo gedaan, maar moet wel op reguliere tijdstippen worden bepaald ter vergelijking. Dit komt omdat cortisol in de ochtend hoog is, en in de avond laag. Cortisol piekt in de ochtend en daalt door de dag heen.
Zeer zeldzame chronische aandoening waarbij de afscheiding van verschillende hormonen (cortisol, aldosteron en androgenen) in het gedrang komt door aantasting van de bijnierschors.
Wat is een bijnierincidentaloom? Een bijnierincidentaloom is een afwijking van de bijnier die we per toeval ontdekken tijdens een CT-scan of MRI-scan van de buik. Bij 1 op de 25 CT-scans van de buik ontdekken we een vergrote bijnier. Een vergroting van de bijnier is bijna altijd goedaardig.