De metrohaltes die u moet vermijden zijn: Stalingrad, Chapelle, Gare du Nord (lijn 2) en Gare de l'Est (lijn 5). De hotels op het plein voor het Oost-station zijn vrij veilig voor toeristen, omdat het daar niet zo ver naar het centrum is en de treinen zich op slechts een steenworp afstand bevinden.
Er zijn ook bepaalde plekken die je liever vermijdt in Parijs. Het is niet aan te raden een hotel te boeken vlakbij het Gare du Nord of Gare de l'Est. Zeker tussen de twee treinstations in wil je eigenlijk niet komen. Ook moet je voorzichtig zijn in de wijk Belleville en de Chinese wijk.
De meest veilige wijken in Parijs zijn vooral in het 1e tem het 9de arrondissement. Maar ook de wijken in het 13e, 14e, 15e en 18e arrondissement zijn wel veilig te noemen. Parijs is een van de veiligste steden in Europa, maar in een grote stad bestaat er uiteraard altijd een risico.
Parijs is verdeeld in vijf zones: zones 1-3 zijn het stadscentrum en de nabijgelegen buitenwijken, en zones 4-5 liggen verder weg, zoals Versailles en Disneyland. Je kunt metrokaartjes kopen bij de machines, waar je verschillende talen kunt kiezen, of bij de balie op alle stations.
De Mobilis-pas is handig als je denkt meer dan 4-5 ritten te maken. Hij is geldig op één dag tussen 5.30 uur 's morgens en circa 01.00 uur 's nachts. De kaart kost voor 1-2 zones 7,50 en voor 1-3 zones 10,00 euro. Er is ook een Mobilis Pass voor 1-5 zones, dan betaal je 17,80.
Metro en RER
Met het "ticket t+" (€ 2,10) kan gedurende 1,5 uur per metro, RER (binnen Parijs) en bus worden gereisd. Ook overstappen is in veel gevallen mogelijk (binnen Parijs). Kaartjes zijn verkrijgbaar op de RATP-stations en bij sommige tabakswinkels.
Omdat de metro zo vaak wordt gebruikt is het heel veilig. Je zal nooit alleen in een metro zitten. Er hangen ook overal camera's en veel metrostations hebben een informatiebalie waar iemand achter zit. Om met de metro te reizen heb je ook een geldig metroticket nodig.
Het bevindt zich in het 8e arrondissement. Wat is over het algemeen de beste buurt in Parijs? Het Quartier Latin en Le Marais zijn mijn favoriete wijken in Parijs. Ze bieden allebei bezoekers veel te zien en te doen, plekken om te eten en te drinken en het zijn levendige, mooie buurten.
Het 1ste arrondissement van Parijs – Louvre
Dit is het centrum van Parijs. Hier is de stad ooit ontstaan en het is nog steeds het kloppende hart van de stad. Het is niet alleen het centrum van Parijs, maar ook één van de rijkere stadsdelen. Hier is het Louvre, waar je kunt genieten van kunst en cultuur.
Wil je Parijs uitgebreid bezoeken dan heb je eigenlijk zeker wel een week nodig. Uit ervaring weten we dat als je teveel doet, niet alle indrukken blijven hangen. Beter is om je bezoek aan Parijs te beperken tot drie of vier dagen en te proberen dan een leuke mix te maken.
Om de belangrijkste highlights van Parijs te ontdekken en de stad echt even in je op te nemen, heb je sowieso minimaal 3 of 4 dagen nodig. 1 nachtje is écht te weinig om de stad te leren kennen. Kies daarom altijd voor minimaal 2 of eigenlijk wel 3 nachten als je een stedentrip Parijs maakt!
Het 16e arrondissement, Passy, is het 'duurste' arrondissement van Parijs. Dat is goed te zien aan de prachtige huizen, de lange avenues, de vele musea en prestigieuze scholen. In het 18e arrondissement vind je de kunstenaarswijk Montmartre en de beroemde vlooienmarkt Les Puces bij Porte de Clignancourt.
Parijs bestaat uit 20 arrondissementen (stadsdelen) en dankzij de impôt de solidarité sur la fortune (een soort rijke mensen-belasting) is goed te zien waar de miljonairs bij elkaar zitten: in het 7e arrondissement. Of op z'n Parijs' gezegd: in het 7e.
Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Geldzaken / valuta in Frankrijk
In Frankrijk kunt u met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in winkels betalen. Daarnaast worden vaak diverse creditcards in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.
U kunt in alle grote steden in Frankrijk pinnen. De meeste pinautomaten accepteren Nederlandse en Belgische pinpassen. Hou er wel rekening mee dat u bij sommige banken een fee betaald om geld op te nemen. Het kan daarom voordeliger zijn om één keer een groot bedrag te pinnen.
De metro is hier het vervoersmiddel bij uitstek om je te verplaatsen binnen de stad. Ga je voor meerdere dagen, koop dan best meteen een dagpas 'mobilis' of eentje voor meerdere dagen 'Paris visite travel pass'. De laatste optie is natuurlijk iets duurder.
Reis met Lijn C van het Parijse RER spoorwegnet. Je kunt uitstappen bij het station Champ de Mars. Vanaf hier is het 7 minuten lopen naar de Eiffeltoren.
Metrokaartjes (Externe link) kan je kopen bij een loket in een metrostation in Parijs, bij de kaartjesautomaat in een Parijs metrostation of in metro/RER stations: Le ticket T+: te gebruiken voor metro Parijs, RER in Parijs, bus in Parijs en de Parijse voorsteden. 1 kaartje per keer.