Je kunt de boekwaarde berekenen met een formule. Je neemt dan de aanschafwaarde minus de afschrijvingen en je vermenigvuldig dit met het aantal jaren. Vaak wordt de boekwaarde verwart met de restwaarde.
De boekwaarde (ook wel boekhoudkundige waarde genoemd) is de waarde die onder activa op de balans staat. Voor de boekwaarde gebruikt u de rekensom: aanschafwaarde – afschrijvingen. Let wel op dat de boekwaarde op de balans vaak in waarde afwijkt van de werkelijke waarde indien u verkoopt.
De boekwaarde is de aanschafprijs excl. btw verminderd met de totale afschrijvingen van de afgelopen jaren. De boekwaarde van een bedrijfsmiddel staat op de balans aan de activa zijde. Meestal is de hoogte van de boekwaarde ook een indicatie van de potentiële verkoopprijs als men het bedrijfsmiddel zou verkopen.
De boekwaarde per aandeel wordt berekend door het eigen vermogen te delen door het aantal uitstaande aandelen. Preferente aandelen worden meestal buiten beschouwing gelaten in de berekening.
De boekwaarde is de waarde waartegen met name de activa, en soms ook passiva zijn opgenomen op de balans. Hoe hoog deze is, hangt doorgaans af van de afschrijvingen.
De boekwaarde van een onderneming: gebruik van de balans
Kortom, de boekwaarde komt overeen met het eigen vermogen van een onderneming, wat eenvoudig uit de balans kan afgelezen worden. Als je de boekwaarde deelt door het aantal uitgegeven aandelen, krijg je de boekwaarde per aandeel.
Koers boekwaarde
Met andere woorden, de koers-boekwaarde geeft aan hoeveel geld je terugkrijgt als het bedrijf morgen failliet wordt verklaard. Over het algemeen geldt dat als de waarde tussen 0 en 1 ligt, het bedrijf waarschijnlijk ondergewaardeerd is.
Over het algemeen een pe ratio tussen 10 en 20 acceptabel. Een 'normale' pe ratio is dus per sector verschillend. In de techsector is een pe ratio van 30 erg normaal, terwijl dit in de voedingsmiddelenindustrie erg hoog zou zijn.
Over het algemeen wordt een P/B ratio <1 als goed gezien, 1-1,5 als normaal en 1,5< als slecht. Dit kan echter per sector verschillen: in bedrijfstakken als de bouw is de P/B ratio meestal lager dan in sectoren als de financiële dienstverlening.
Over het algemeen wordt een verhouding van 10 of lager als een lage koers-winstverhouding gezien. Dat wijst op een goedkoop aandeel. Een verhouding tussen 10 en 17 wordt gezien als gemiddeld en een verhouding boven 17 wordt als hoog bestempeld. Dat wijst op een duur aandeel.
Waardering van bedrijfsmiddelen
Bedrijfsmiddelen en andere bezittingen waardeert u tegen de aanschafprijs min de afschrijving: de boekwaarde. Dit geldt niet als u aannemelijk maakt dat de bedrijfswaarde duurzaam lager is dan deze boekwaarde.
De boekwaarde van een activa is namelijk de aanschafwaarde van de activa minus de tot dan afgeschreven kosten van de activa.
De boekwaarde is de aankoopprijs van het bedrijfsmiddel minus de afschrijvingen tot dan toe. Wat is een zelfde functie? Eenzelfde functie is als het oude bedrijfsmiddel eenzelfde functie heeft als het nieuwe bedrijfsmiddel.
De waarde van een vastgoedinvestering zoals die boekhoudkundig bepaald is. De waarde wordt bepaald door bijvoorbeeld de aanschafwaarde af te schrijven tot een bepaalde restwaarde waardoor de boekwaarde na jaar t gelijk is aan de aanschafwaarde minus de jaarlijkse afschrijving*t.
Aandelen kunnen onder of boven hun boekwaarde noteren. In het eerste geval vinden beleggers dat het aandeel minder waard is dan de boekhoudkundige waarde van het eigen vermogen. Als het aandeel hoger noteert, vinden ze het meer waard.
De boekwaarde betekent letterlijk de waarde van een onderneming volgens haar boeken (rekeningen) die tot uitdrukking komt in haar jaarrekening. Theoretisch betekent de boekwaarde het totale bedrag dat een onderneming waard is als al haar activa worden verkocht en alle verplichtingen worden terugbetaald.
Je berekent de intrinsieke waarde per aandeel door de intrinsieke waarde van een bedrijf (het eigen vermogen) te delen door het aantal uitstaande aandelen. Wanneer deze waarde hoger is dan de actuele beurswaarde, is dit een teken van onderwaardering.
De koers-winstverhouding is de prijs van een aandeel gedeeld door de winst per aandeel. De PEG-ratio wordt gebruikt als een indicator om de intrinsieke waarde van een aandeel in te schatten. Hoe lager de PEG, hoe meer het aandeel ondergewaardeerd is.
De winst per aandeel is de nettowinst van een bedrijf gedeeld door het aantal uitstaande aandelen. De winst ver aandeel wordt gebruikt om de actuele prestaties van een bedrijf te vergelijken met de prestaties uit het verleden.
P/E ratio = marktwaarde per aandeel / winst per aandeel
Om de p/e-ratio te berekenen is dus geen lastige formule nodig. Men moet eenvoudig de huidige aandelenkoersen delen door de winst per aandeel.
PEG Ratio is een andere variant van de P/E ratio. Een hoge P/E ratio duidt er vaak op, dat de markt verwacht dat de onderneming snel zal groeien waardoor verwacht wordt dat de toekomstige winst van de onderneming voornamelijk in de toekomst zal gerealiseerd worden.
Om de boekwaarde per aandeel in het bedrijf te bepalen, deelt u de boekwaarde door het aantal aandelen dat in omloop is. Bijvoorbeeld: €130 miljoen gedeeld door 500.000 aandelen = €260.
Als algemene richtlijn kun je in de zakelijke dienstverlening bijvoorbeeld zeggen dat een EBITDA van meer dan 10% van de omzet een gezonde EBITDA is. Maar in sommige sectoren, zoals voor SaaS en tech bedrijven, is dit weer veel te laag! Bij het verkopen van een SaaS bedrijf moet je eerder denken aan minimaal 25%.
Een van de meestgebruikte methodes om de goodwill uit te rekenen is door de overwinst uit te rekenen. Je berekent dit door de winst van de afgelopen 3 jaar te vermenigvuldigen met factor naar keuze tussen de 3 tot 5. De rentabiliteit van de afgelopen drie jaar wordt hierbij als startpositie gehanteerd.
Goodwill is de (onzichtbare) meerwaarde van een bedrijf. Sommige dingen kunt u precies berekenen, zoals de inventaris en voorraad. Maar aan andere zaken kunt u moeilijker een prijskaartje hangen.