Zoals bij elke reis, raden wij je altijd aan om het hoognodige mee te nemen. Vergeet je tandenborstel, tandpasta, lotion, shampoo en conditioner niet. Muggenspray, anti-betengel en zonnebrandcrème zijn zeker nodig op het eiland.
Tropische kleding
De mode op het eiland is heel licht en luchtig. Het wordt hoogstwaarschijnlijk warm en zonnig tijdens je verblijf op Curaçao, dus neem gepaste kleding mee. Korte broeken, tanktops, bedekkingen voor zwemkledij, lichte jurken en ruime broeken zijn typisch tropische kledij.
Je mag voor maximaal € 430,- aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaal je belasting. Ook over een teveel aan sigaretten, tabak of drank betaal je belasting. Hoeveel sigaretten of (sterke) drank je mag invoeren, hangt af of je Nederland binnenkomt vanuit de EU of daarbuiten.
Voornamelijk ontbijt is handig en scheelt je al gauw 10-15 euro per persoon. Wij hebben een beetje van alles wat gedaan en dus is dit ook een globale inschatting. Voor een lunch ben je meestal rond de 15 euro per persoon kwijt. Voor het avondeten kun je rekenen op ongeveer 30-40 euro per persoon.
Heb ik op Curaçao speciale stekkers/adapters nodig voor mijn toestellen? Stopcontacten op Curaçao leveren standaard 110-130 volt aan 50 Hz. De standaardstekker is een tweepinsstekker van het type A, zoals in de Verenigde Staten wordt gebruikt.
Geld. Indien u het land wilt binnen reizen met meer dan $10.000 in contanten, dient u dit bij de douane aan te geven. Het aangifteformulier is verkrijgbaar bij de Douaneautoriteiten op de Luchthaven.
KLM en TUIfly vliegen vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Curaçao binnen 9,5 tot 10,5 uur. Een vlucht met tussenlanding op Aruba of Bonaire duurt ongeveer 13 uur. Je hebt een ruime keuze aan vertrekdagen: zowel in de zomer als in de winter kun je zeven dagen per week naar Curaçao vliegen.
Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 180 dagen. Reizigers moeten: In het bezit zijn van een paspoort dat geldig is bij aankomst.
U mag gerust een stuk kaas meenemen.
Reist u naar het buitenland, dan is binnen Europa een geldige identiteitskaart meestal voldoende. Voor een reis buiten Europa heeft u een paspoort nodig. Voor sommige landen is een visum verplicht.
De aangelegde stranden rondom de resorts zijn prachtig en schoon, maar je komt ook daar alleen het water in door steentjes of langs rotsen. Waterschoenen zijn geen overbodige luxe.
Curaçaose gerechten
Een aantal specialiteiten op Curaçao zijn kabritu stobá (geitenstoof), karkó (kroonslak), yuana (leguaan, smaakt naar kip), kadushi soep (cactussoep), mondongo (soep van runder-ingewanden), funchi (een soort polenta) en tutu (funchi, rijst en bonen).
De belangrijkste maaltijd van de dag. Vergeet de yoghurt en havermout, op Curaçao kiezen we altijd voor een goed vullend ontbijt. Een van onze favoriete ontbijtproducten is de pastechi. De pastechi is een pasteitje gevuld met kip, kaas, rundvlees of vis (kabeljauw of tonijn).
Vlees is een stuk goedkoper dan je in Nederland gewend bent. Groente en fruit is juist weer (flink) duurder en soms daarbij ook nog veel slechter van kwaliteit. Let ook heel goed op de houdbaarheidsdatum, daar zijn ze op Curaçao iets minder moeilijk mee.
De munt die op Curaçao wordt gebruikt, is de Antilliaanse gulden (ANG), ook wel “florin” genoemd.
Je kunt op Curaçao overal met Amerikaanse dollars betalen. Euro's kunnen echter alleen worden gebruikt om bij de bank te wisselen. De wisselkoers van de Antilliaanse gulden is aan de Amerikaanse dollar gekoppeld, waarbij 1 USD = 1,80 ANG.
220 of 230 volt? Vóór 1989 had de netspanning een voltage van 220. In 1989 werd besloten om de hoogte van de spanning te verhogen tot 230 volt.
In Nederland worden stopcontacten van type C en F gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Nederland. Jouw stekkers passen.
In tegenstelling tot verreweg de meeste landen ter wereld, wekt Curaçao ongeveer 34 procent van de huidige elektriciteitsproductie op door de inzet van wind- en zonne-energie. In Nederland is dat slechts 6 procent.
De goedkoopste maand om naar Curaçao te vliegen is meestal juni.
De ritprijs bedraagt meestal tussen de NAF 3,00 en NAF 5,00.
Boodschappen op Curaçao zijn over het algemeen iets duurder dan in Nederland (afhankelijk van de producten), maar het scheelt aanzienlijk op je budget voor Curacao. Omdat er zo veel Nederlanders zijn op Curaçao vind je Nederlandse producten.