Over het algemeen kan worden gezegd dat de meeste tuinplanten in het vroege voorjaar en in de zomer bemest moeten worden. Om die reden kan het beste bemest worden met een meststof die zo'n 4 maanden werkt.
Bemesten is onmisbaar om planten in de tuin zo gezond mogelijk te houden. Afhankelijk van de plantensoort is dit 1 of meerdere keren per jaar nodig. In het voorjaar, de zomer en / of het najaar.
Bemest je gazon twee keer per jaar met Gazon-AZ. Optimale periode is in het vroege voorjaar en in juni. Geeft je gazon de voedingsstoffen die het nodig heeft om sterk de winter in te gaan. Gazon-AZ Najaar is rijk aan kalium voor extra bescherming tegen de koude winter en bevat kalk.
Onze voorkeur gaat uit naar organische mest, want dat is beter voor de planten én voor de bodem. In zowel kunstmest als organische mest zit NPK, wat staat voor stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Het zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor planten.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Koemest zorgt er op een 100% natuurlijke manier voor dat de bodem weer vruchtbaar wordt. De gedroogde koemestkorrels zijn dus milieuvriendelijk. En daarnaast blijven de korrels lang nawerken. Zo hoef je minder vaak te bemesten.
Koemest is een goede organische meststof voor Hortensia's. Het bevat niet te veel stikstof en heeft verder de goede samenstelling van voedingsstoffen. Minerale mest is voor de plant direct beschikbaar. Bij deze mest is het zo dat alles wat je teveel geeft, in het grondwater terecht komt.
Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of organische mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig.
De koemestkorrels zijn een zeer goede organische bemesting voor uw tuin. Doordat de stikstof is gebonden is er een minimale uitspoeling. Dit in tegenstelling tot de kunstmeststoffen.
Compost is een mengsel van afgebroken organisch materiaal, van levende en dode materialen zoals mest, voedselresten en bladeren. Eenmaal afgebroken, wordt compost een voedingsrijk amendement dat wordt gebruikt om de grond te voeden en de plantengroei te bevorderen.
Geef na elke bemesting regelmatig en overvloedig water. Maai pas een paar dagen na het bemesten.
Wanneer strooi je kalk op je gazon. Wij adviseren 2 keer per jaar kalk te strooien: 1 keer in het voorjaar (februari/maart) net na de vorstperiode en 1 keer in het najaar (september/oktober).
We adviseren je na het bekalken minimaal 3 weken te wachten voordat je gaat bemesten. Strooi kalk in de winter of vroeg in het voorjaar, en bemest je gazon 3 weken later. 3 weken na het bemesten kan er ook weer prima bekalkt worden.
Het planten gebeurt best tussen eind september en november. Door compost te gebruiken bij de aanplant van de bloembollen, geef je hen de beste start voor de aanstaande lente.
Bemest je tomatenplant eens per drie weken.
Bemesten met kunstmest
Voor een maximale grasopbrengst moeten naast dierlijke mest meerdere kleine giften (4-6 keer per jaar) kunstmest gestrooid worden. Na het bemesten mogen paarden 14 dagen niet in de wei. De meststoffen moeten eerst goed door de bodem opgenomen worden.
Organische mest is beter voor het milieu. Er wordt nog wel eens gezegd dat kunstmest slecht is voor het bodemleven in je tuin. Dat klopt niet helemaal. Wel is het zo dat kunstmest, in tegenstelling tot organische mest, niet echt veel toevoegt aan het bodemleven.
Gemiddeld genomen strooit men met 1 kilogram koemestkorrels zo'n 10 m².
Compost wordt vaak gebruikt door moestuiniers om de structuur van hun bodem te verbeteren. Maar door te grote hoeveelheden te gebruiken, neemt het risico op uitspoeling van fosfor en stikstof in het oppervlaktewater toe, zo waarschuwt Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren.
Per jaar dien je het gazon dus twee keer per jaar te bemesten, één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. Dit zorgt voor voldoende voedingsstoffen voor het gazon. In maart of april kunt u beginnen met bemesten wanneer er geen vorst meer in de grond zit.
Koemestkorrels oplossen in water
Zo is de bodem nog sneller voorzien van voeding. Het is niet persé nodig om de koemestkorrels op te lossen in water. Je kunt de mestkorrels ook gewoon over het gazon strooien.
Kan je te veel kalk strooien? Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in je tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde.
Waar kan een hortensia niet tegen? Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen.
Beter van niet! Vaak wordt gedacht dat planten geplant moeten worden in bemeste tuinaarde. Doe dit bij lavendel absoluut niet. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant.
Geef de planten wat speciale langwerkende hortensiamest of 'gewone' organische mest. Organische mest is van dierlijke of plantaardige oorsprong, bijvoorbeeld gedroogde koemest of oude stalmest. Ze bevatten veel voedingsstoffen en sporenelementen. De mest werkt ongeveer drie maanden.