Werkbeleving is de manier waarop je het werk ervaart. Het zegt dus iets over de persoon die de job uitvoert. Bij werkbeleving is het belangrijk om stil te staan bij de positieve en negatieve dimensies. De combinatie van veel stress en veel plezier creëert bijvoorbeeld een positieve werkbeleving.
Werkplezier is het vermogen om uit jezelf met plezier het werk te doen wat gedaan moet worden met als kenmerk dat het meer energie voor je oplevert dan het kost. Het geheim van plezier hebben in je werk schuilt niet in alleen doen wat je leuk vindt maar ook in leuk vinden wat je doet.
Organiseer bijvoorbeeld elke vrijdag een ontbijt of lunch met je collega's: lekker én leuk voor de groepssfeer. Een toffe teambuilding (bv. escape game, stadsspel, kookworkshop) kan ook wonderen verrichten om je beter te voelen op het werk!
Veel mensen ervaren deze toestand als enorm prettig en daarmee is het een belangrijke factor voor werkgeluk. Er zijn 3 dingen die mensen helpen om 'in flow' te komen: intrinsieke motivatie, plezier en uitdaging. Ook werkomstandigheden hebben invloed. Denk bijvoorbeeld aan comfort of werkuren.
De definitie van werkplezier is het genoegen dat je tijdens het werken hebt en de voldoening die je uit je werk haalt. Oftewel: het leuk vinden wat je doet, uit jezelf en met plezier doen wat er gedaan moet worden en energie halen uit je werkzaamheden.
Werkplezier neemt toe als medewerkers het gevoel krijgen dat hun prestaties gezien en gewaardeerd worden. Medewerkers zien graag dat zij zowel voor hun team prestaties, maar ook hun persoonlijke inbreng gezien worden. Daarnaast is het belangrijk dat er een voorspelbare omgeving ontstaat waarin het werk gedaan wordt.
Werkplezier levert veel op, zowel voor de werkende zelf als voor de werkgever. Werkplezier maakt productiever, vermindert het gevoel van werkdruk en zorgt voor een voldaan gevoel. Het blijkt dus een goede remedie tegen werkstress en burn-out.
Veel werkplezier heeft vele voordelen. Medewerkers verzuimen doorgaans minders, werken productiever, blijven langer bij de organisatie werken, zorgen voor betere bedrijfsresultaten en hebben uiteraard lol in hun werk! Een hoog werkplezier cijfer heeft dus vele voordelen en zorgt voor stralende en gelukkige medewerkers.
Voorbeelden van attitudes zijn: leerbereidheid, zin voor initiatief, positieve ingesteldheid, doorzettingsvermogen, flexibel zijn, samenwerken, besluitvaardigheid.
Bij een goede samenwerking is het belangrijk om (tijdelijk) de eigen voorkeuren ondergeschikt te maken aan het gezamenlijke doel. Het behalen van groepsresultaten staat voorop. Het is handig om in de samenwerking en communicatie rekening te houden met het gedrag van anderen.
Voel jij je ook ongelukkig op het werk? Ga dan voor jezelf na wat de precieze oorzaak is, zodat je beter kunt begrijpen waarom je niet blij bent op het werk. Als je eenmaal begrijpt waarom je ontevreden bent op het werk, dan kun je zinvolle actie ondernemen om je (werk)omstandigheden te verbeteren.
Er zijn veel factoren die kunnen maken dat je ongelukkig wordt van je werk, zoals zenuwslopende reorganisaties, psychopathische bazen en onrealistische doelstellingen. En dan kun je ook een persoonlijkheidsstructuur hebben die je af en toe in de weg zit (de meeste mensen hebben zo'n persoonlijkheidsstructuur).
Voldoening krijg je wanneer je iets doet dat past bij jouw persoonlijke waarden. Stel, je vindt het belangrijk om je in te zetten voor het milieu. Een geldinzamelingsactie opzetten voor een goed doel dat zich inzet voor een beter milieu kan in dat geval een heel voldaan gevoel geven.
Werk en werkplezier
Werk is een energiegever wanneer het voldoening en werkplezier oplevert. Wanneer gebeurt dat? Wanneer je een passende baan hebt met een reële taakbelasting. Een te lage taakbelasting geeft geen energie en een te hoge taakbelasting ook niet.
Datgene wat je heel belangrijk vindt in je werk, worden ook wel drijfveren of 'waarden' genoemd. Jouw drijfveren zeggen iets over wie je bent en hoe je in het leven staat. Ben je iemand die het belangrijk vindt om avontuur te beleven of zoek je juist zekerheid en stabiliteit?
Wanneer je medewerker werkgeluk ervaart betekent dit dat je medewerker voldoening en plezier uit het werk haalt. Werkgeluk is de perfecte mix van voldoening, blijheid en motivatie in het werk. Ook zorgt werkgeluk ervoor dat jouw medewerker enthousiast en gemotiveerd raakt.