Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
"Een fruitvlieg heeft net zoals een mens nieren, een darm en een hart. Maar ook de hersencellen van een fruitvlieg zijn bijna hetzelfde als die van de mens." De fruitvlieg is het ideale proefdier, niet alleen omdat hij genetisch zoveel op de mens lijkt.
De huisvlieg kan een snelheid bereiken van ongeveer 2 meter per seconde, waarbij de vleugels tot 200 maal per seconde worden bewogen.
Veel insecten, waaronder kakkerlakken, muggen en vliegen, kunnen pijn ervaren.
De beestjes onderscheiden zo'n 300 beelden per seconde, tien keer meer dan het maximum dat mensen kunnen behappen. Vliegen merken bewegingen van bijvoorbeeld een naderende vliegenmepper daardoor ook tien keer eerder op dan wij zouden doen.
“Sommigen hebben maar vijf uur per nacht nodig, terwijl anderen zeker negen uur slapen.
In de juiste omstandigheden houden sommige vliegen het zelfs een paar maanden vol. Dit zijn wel omstandigheden waarin de vlieg niet door de mens of andere vijanden gedood wordt. Gemiddeld leven vliegen tussen de 14 en 24 dagen.
Slakken reageren op pijnprikkels en onthouden dit een tijdje.
Recent onderzoek laat zien dat insecten net als mensen en dieren pijn ervaren.
De wetenschappers vergelijken de hersencapaciteit van het insect met die van een muis. “Het fruitvliegbrein bevat maar 100.000 zenuwcellen (mensen hebben 100 miljard zenuwcellen).
Daar wordt de vlieg vaak mee verward alleen de huisvlieg kan niet steken of bijten. De stalvlieg heeft een steeksnuit in plaats van een slurfje om vloeistoffen op te zuigen. Met de steeksnuit kunnen ze steken en bloed opnemen. De stalvlieg komt vooral voor in de buurt van stallen en boerderijen.
Een huisvlieg leeft - als hij de vliegenmepper lang genoeg weet te ontwijken - 2 tot 4 weken. Een vleesvlieg haalt maximaal 5 weken. Een vlieg is binnen drie dagen nadat ze is verpopt al geslachtsrijp en zorgt tijdens haar korte leven voor 500 tot 2000 nakomelingen (eitjes).
Ze leven vaak van bloed van dieren. Eén van de bekendste bloedzuigende vliegen zijn dazen. Er zijn vliegen die zelf wondjes maken en het bloed drinken, maar er zijn ook vliegen die afkomen op bloed.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
Een vlieg kan keer op keer tegen het raam vliegen zonder dat hij er last van lijkt te hebben. Betekent dat dat insecten geen pijn voelen? Wetenschappers vragen zich af of kevers wel pijn voelen als bijvoorbeeld mieren aan hun voelsprieten trekken. Voor het voelen van pijn is een vorm van lichamelijk bewustzijn nodig.
Wespen die goed kunnen leren, hebben grotere hersenen dan langzaam lerende soortgenoten. Maar dat heeft wel een prijs: ze leven korter. Dat ontdekte wespentrainer dr. Michaël van den Berg van Wageningen Universiteit.
Doet een mier Pipi? Een mier plast niet. Een mier heeft één gecombineerde uitgang voor alle afvalstoffen. Hier komen meestal droge korreltjes 'ontlasting' uit, maar geen urine.
Dieren Behalve mensen zijn er ook veel dieren die hersenen hebben. Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Slakken, mosselen en garnalen kunnen ook geen pijn ervaren. En zelfs een kreeft die schreeuwt als hij in kokend water wordt gegooid, voelt geen zier. Het zenuwstelsel van deze ongewervelde dieren is gewoonweg te simpel. Zo simpel dat ze geen benul hebben van wat er gebeurt.
Neen, slakken kunnen niet gillen. Ze hebben geen stembanden en geen longen.
Ze bijten niet, maar raspen gaten. Langs de gemaakt gaten krijgen ook schimmels en bacteriën vrije ingang tot de planten. Wat eten slakken het liefst? Slakken hebben een duidelijke voorkeur voor zachte plantendelen.
Geloof het niet of niet, maar een slak heeft meer tanden dan een haai! Een slak kan wel meer dan 25.000 tanden hebben en haaien hebben er 'maar' 3.000. De slak verstopt al deze kleine tandjes op zijn tong en schraapt hiermee kleine stukjes van de blaadjes af die hij zo opeet.
Lange tijd dacht men dat vliegen vooral afkwamen op witte en gele oppervlaktes. Diverse experimenten wezen daarop. Onderzoekers van de universiteit van Florida kwamen vorig jaar tot heel andere conclusies. Blauw zou de lievelingskleur van de huisvlieg zijn en geel zijn minst geliefde kleur.
Net als andere vliegende insecten hebben vliegen een heleboel sensoren op hun lichaam en vleugels, die onder andere geur, licht en luchtverplaatsing kunnen detecteren. Die informatie wordt razendsnel naar de hersenen gestuurd, die de spieren aanzetten om gepaste actie te ondernemen.
Wanneer er storm op komst is of wanneer de lucht er droog is, zullen vliegen en muggen sneller bijten om hun dorst te lessen. Vlak voor de regen komen regenwormen tevoorschijn uit hun ondergrondse gangen, terwijl bijen zich net verstoppen voor slecht weer.