Pups hebben veel contact en toezicht nodig en kunnen niet lang alleen zijn, 4 uur is voor hen veel te lang. Als u een pup in huis neemt, moet u er dus rekening mee houden dat u zeker het eerste half jaar niet lang van huis kunt!
Puppy's jonger dan zes maanden mogen niet langer dan twee uur alleen worden gelaten. En het is een goed idee om de tijd die ze alleen doorbrengen geleidelijk op te bouwen om te voorkomen dat ze verlatingsangst krijgen.
Het advies is om in het begin 3 tot 6 weken vrijaf te nemen, of in elk geval te zorgen dat er continu iemand bij de pup kan zijn. Een pup mist de warme van het nest en de aandacht van zijn moeder. Straf de pup daarom nooitt voor piepen of huilen van eenzaamheid, maar geef hem vertrouwen en genegenheid.
Vanaf wanneer puppy alleen laten? Vanaf een leeftijd van 8 weken kun je stapje voor stapje je puppy alleen laten. In het begin kun jij je puppy voor een paar minuutjes alleen laten terwijl jij in een andere kamer verblijft. Bouw de tijd langzaamaan op en geef je puppy de tijd om te wennen aan het alleen zijn.
Een puppy opvoeden kan gecombineerd worden met een fulltime baan. Echter zal dit geen gemak zijn. Je zult een paar weken vrij moeten nemen van je baan of je zult bij je vrienden of buren moeten aankloppen. Als dat echt niet lukt kun je altijd een hondenoppas inhuren totdat je pup wat langer alleen kan zijn.
Een hond kun je niet de hele dag alleen laten. Dus als je fulltime werkt, zul je een dagopvang of een hondenuitlaatservice moeten regelen. Wees je ervan bewust dat dit extra kosten met zich mee brengt. Dit geldt ook voor vakanties.
De puberteit is vaak het heftigst rond de leeftijd van 18 maanden. Daarna zal je merken dat je pup weer wat rustiger en evenwichtiger wordt. In de leeftijd tussen 24 en 30 maanden hebben de hersenen van jouw hond zich volledig kunnen ontwikkelen en breekt de periode van volwassenheid aan.
Zoals gezegd, is het niet diervriendelijk om een hond overdag langer dan drie uur (180 minuten) alleen te laten in een gesloten bench. Een bench is zo klein, dat hij weinig of geen bewegingsruimte heeft. Hij kan alleen zitten of liggen. Je moet dan kijken naar andere mogelijkheden.
Laat je pup niet te lang janken of piepen - dit is schadelijk en kan hem uiteindelijk zelfs hersenschade opleveren. Veel puppies stoppen in een bench uiteindelijk wel met janken, maar dat is meer dat ze dan de hoop opgeven dan dat ze zich echt beter voelen.
Begin met korte momenten
Om het oefenen langzaam op te bouwen is het nog helemaal niet nodig om echt weg van huis te gaan. Ook tijdens jouw toiletbezoeken, het douchen, en het opvouwen of strijken van de was is jouw puppy alleen. Dit zijn meteen goede momenten om mee te beginnen je puppy te leren alleen te zijn.
Simpel gezegd, volwassen honden moeten over het algemeen drie tot vijf keer per dag naar het toilet, en de meeste dierenartsen raden een maximale periode van zes tot acht uur aan tussen toiletbezoeken.
Een gezonde, volwassen hond kan 4 tot 6 uur achter elkaar alleen thuis zijn. Dit is wel het absolute maximum. Het is geen goed idee om je hond elke dag 6 uur aan een stuk alleen te laten, zelfs wanneer hij hier schijnbaar geen last van ondervindt.
Hoe lang en wanneer
Hoe lang een hond in de bench kan blijven zonder dat zijn welzijn ernstig benadeeld wordt, verschilt per individuele hond. Een goede richtlijn is om een volwassen hond overdag niet langer dan vier uur achter elkaar in de bench te laten: dit zou liefst niet dagelijks moeten voorkomen.
Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen.
Een puppy mag niet lang uitgelaten worden. Loop daarom geen lange rondjes. Laat je puppy 4 keer uit per dag en verhoog dit steeds met 5 minuten per keer. Begin met 5 minuten in maand 1 en 10 minuten als je puppy 2 maanden oud is.
Het allerbeste wat je kunt doen wanneer een puppy 's nachts jankt is zorgen voor een veilige hechting: wees aanwezig bij de pup. Zorg dat de pup niet in paniek raakt en zorg voor vertrouwen. Zorg dat hij vertrouwt raakt met zijn omgeving en met jou. Een puppy zal nooit gaan janken om jou te pesten of te manipuleren.
Het kan zijn dat je pup blijft piepen als hij in de bench zit. Het kan dat hij op dit moment een andere behoefte heeft, bijvoorbeeld omdat hij moet plassen of poepen of honger heeft. Het kan echter ook dat je te snel bent gegaan in je benchtraining en zal een paar stappen terug moeten.
Als de hond blaft, jankt, piept of gilt mag je de bench nooit opendoen, anders leert de hond dat dit gedrag succes oplevert en zal hij dit blijven inzetten om bevrijd te kunnen worden.
Het beste is om vier keer per dag je hond uit te laten, waarbij je de uitlaatrondjes verdeelt over de ochtend, middag en avond. Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt.
Veel honden vinden het prettig wanneer er een benchhoes of deken over de bench gebruikt wordt, om zo wat meer een echt hol na te kunnen bootsen. De bench is dus geen strafplek, maar vaak juist een zeer gewaardeerde slaapplek.
Pup wil niet alleen slapen in de bench
Het is erg belangrijk om je pup (of oudere hond) niet zomaar in een bench op te sluiten. Maar een lekkere mand, of een fijn plekje op de bank is vaak een veel prettigere oplossing voor de pup.
Als hij elke dag op hetzelfde tijdstip eten krijgt, uitgelaten wordt, er met hem gespeeld wordt, helpt dat je pup op gezette tijden te rusten. Maak afspraken met alle gezinsleden over het tijdstip van eten en spreek ook af dat als de pup in zijn bench of mand ligt, hij met rust gelaten wordt.
Tussen de 15e en de 21e dag van z'n leven verandert er veel in het gedrag van de pup; opvallend hierbij is dat de eerste zintuiglijke, motorische en fysiologische vaardigheden van volwassen dieren nu voor het eerst bij de pup zichtbaar worden.
Duwen of over andere honden of mensen heen gaan staan of hangen, zijn andere voorbeelden van dominant gedrag. Puppy's die wat onzeker zijn, proberen zich klein te maken door de oren plat tegen de kop te leggen, de kop te laten hangen en de staart tussen de poten te knijpen.