Als je oliebollen niet goed draaien kan het zijn dat het beslag aan 1 kant van de oliebol luchtiger is dan aan de andere kant. Het beslag aan de bovenkant en aan de zijkanten zal waarschijnlijk iets verder gerezen zijn dan het beslag in het midden van de beslagkom. Schep daarom bij voorkeur uit het midden.
Is het water te koud of te warm dan geeft de gist onvoldoende rijswerking. Ook de omstandigheden waarin het beslag rijst, luisteren vrij nauwkeurig. Rijst het beslag niet, probeer dan het volgende met de oven. Verwarm de oven tot 50°C, zet de oven uit en plaats de kom met het beslag in de oven.
Te lang rijzen zorgt ervoor dat het oliebollenbeslag te luchtig wordt.
Hoe laat je oliebollen beslag het beste rijzen? Doe het beslag in een grote kom, pan of emmer met voldoende ruimte. Dek de kom, pan of emmer af met plastic folie of een vochtige theedoek. Zet het beslag op een warme, tochtvrije plek, het liefste in de buurt van de verwarming.
Een goede oliebol draait halverwege de baktijd vanzelf. Een bol die te snel draait is te koppig en geeft een onregelmatige korstkleur. Kruimresten, vulling en dergelijke in de olie kunnen aanbakken en zorgen voor een negatieve smaakoverdracht. Filter en/of ververs de olie dus regelmatig.
Laat het beslag op een temperatuur van 30 °C ongeveer 30 minuten rijzen.
De perfecte ronde oliebollen
De oplossing? Vervang die lepels door een ijsschep! Zo'n ronde bolletjesschep, ja. Zorg dat je de ijsschep eerst even onderdompelt in de olie vóórdat je er beslag mee gaat scheppen; zo voorkom je dat alles eraan vast blijft kleven.
Rusten en rijzen
Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld. De tijdsduur is afhankelijk van de temperatuur. Bij kamertemperatuur duurt het ongeveer 2 uur. In de koelkast kun je het een nacht laten rijzen.
Oliebollen bak je op maximaal 190 °0. Om te checken of je olie heet genoeg is voor je oliebollen kun je de truc met het broodkorstje toepassen: houd een broodkorstje in de olie. Bij de juiste temperatuur zal deze dichtschroeien. Als er een walm ontstaat, is de olie te warm.
Je hebt ± 2 liter olie per pan nodig. De temperatuur van de olie moet ± 190°C zijn. Oliebollen bakken in olijfolie gaat niet goed.
Oliebollen opwarmen
Opwarmen kan het beste in de oven, want dan krijgt de bol zijn krokante jasje weer terug. Doe de bollen 5 minuten in een voorverwarmde oven op 145 graden en ze zijn weer zo goed als nieuw. In de magnetron opwarmen kan ook, maar de kans is dan wel klein dat de buitenkant krokant is.
Nou, bier verkleint die kans. Het beetje alcohol in je bier verdampt veel sneller dan water. De hitte gaat vervolgens in het beslag zitten. Hierdoor komt de hitte dus niet in je oliebol zelf, maar vormt het een coating van je oliebol.
Gebruik 'onbehandelde bloem'; dat is een bloem zonder toevoeging van ascorbinezuur. Hierdoor wordt het beslag minder snel koppig en taai. Dit is belangrijk voor het model van de oliebol zowel bij machinaal als handmatig vormen.
Een deeg dat een te lange rijs heeft gehad kan in gaan zakken tijdens het bakken, ook kan het deeg extreem plakkerig worden waardoor het niet meer te bewerken is (dit noemen we ook wel overfermentatie).
De hoofdreden van een ingezakt brood is een te lange narijs. Wanneer brood klaar is met rijzen bak je het. Op het moment van bakken zit er nog voldoende draagkracht in het glutennetwerk waardoor het brood nog een ovenrijs kan krijgen (hij springt nog wat omhoog).
Als je wil zien of je olie helemaal klaar is om je vlees, vis of groenten van een heerlijk korstje te voorzien, gooi dan eens een rijstkorrel in de pan. Bij de juiste temperatuur (rond de 180°C) zal het korreltje naar de oppervlakte komen en beginnen garen.
Ook met een eenvoudige houten keukenlepel test je heel makkelijk de temperatuur van de olie in je pan. Dop de steel van je lepel voorzichtig in de olie. Als er luchtbelletjes verschijnen, is je olie heet genoeg en kan het bakken beginnen. Dit trucje lukt trouwens ook prima met eetstokjes!
Doe het beslag in de olie met bijvoorbeeld een ijslepel. Bak de oliebollen dan 3 minuten en draai ze om, bak ze nu nog plus minus 2 minuten.
Rijzen. Een deeg dat niet wil rijzen kan twee oorzaken hebben: het deeg is niet goed of lang genoeg gekneed, of het staat in een te koude omgeving.
Taartdeeg. Of je nu zanddeeg, kruimeldeeg of ander taartdeeg maakt, het deeg laten rusten zorgt ervoor dat het makkelijker uit te rollen is doordat de boter terug wat opstijft. Geduld hebben is belangrijk, want het deeg laten rusten zorgt er ook voor dat het niet krimpt bij het bakken.
Goed gerezen brood veert langzaam terug wanneer het wordt aangeraakt en vult de inkeping met uw vinger in ongeveer 10 seconden. Het deeg moet luchtig en wankel aanvoelen, maar niet zo vol lucht dat het breekbaar is. Overgerezen deeg zal helemaal niet terugveren als het wordt gepord.
Hoeveel rijst het oliebollenbeslag? Het beslag van de oliebollen wordt ongeveer twee keer zo groot. Het oliebollenbeslag wil niet rijzen, wat nu? Is het water te koud of te warm, dan rijst de gist onvoldoende.
De provinciewinnaars van de Oliebollentestonline 2021 zijn bekend. De oliebollen van de Zuid-Hollandse Gebakkraam Nico Sterrenberg kregen de beste beoordeling van de jury, een 10. “Klanten zijn fan van deze kraam want hij wordt meerdere keren aangemeld.
Bakken in de bijkeuken, garage of tuin
Dan is het een overweging om de oliebollen ergens anders te bakken. Een bijkeuken of garage zijn een goede optie, maar ook buiten bakken is een mogelijkheid. Wel dient u er rekening mee te houden dat het kan regenen, sneeuwen of erg koud kan zijn.
Dompel een ijsboltang of lepel even in de hete olie en schep hiermee een bolletje uit het gerezen deeg. Laat de bol voorzichtig in de olie glijden. Het deeg zakt naar beneden, maar komt als het gaar wordt bovendrijven. Bak zo 4-5 oliebollen tegelijk.