Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Vetzuren in volle yoghurt zorgen voor een verzadigd gevoel dat langer blijft. Hierdoor heeft je lichaam minder behoefte om na de consumptie snel iets anders te eten. Yoghurt is anders dan melk voor wat betreft de vertering, maar bevat nog steeds lactose. Wel in mindere mate dan in melk.
Wat kun je het beste kiezen? “Halfvolle en magere melkproducten hebben exact dezelfde samenstelling als volle melkproducten qua eiwitten en vitamines en mineralen. Het enige verschil is dat halfvolle zuivel en magere zuivel minder vet en daardoor ook minder calorieën bevatten dan volle zuivel.
Wat is er gezond aan yoghurt? Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2.
Kwark en yoghurt zijn goede opties voor een gezond ontbijt. Maak yoghurt of kwark smakelijk met bijvoorbeeld: Havermout of muesli. Gedroogd fruit of noten.
Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Sojamelk, amandelmelk, havermelk, rijstmelk, erwtenmelk en kokosmelk: sinds een paar jaar zijn ze allemaal in de supermarkt te vinden als vervangers van 'normale' koemelk.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate. Zo bevat een glas melk of een schaaltje yoghurt veel calcium (goed voor de botten), veel B-vitamines en een flinke portie eiwitten.
“Voor veel mensen kan het ontwijken van zuivel goed zijn voor de gezondheid. Vaak zijn de verschillen al snel te merken: het opgeblazen gevoel en de winderigheid verdwijnen, en je houdt minder vocht vast.” Dit moet je weten over zuivel om voor jezelf te bepalen hoe veel je ervan van nodig hebt, en val welke soort.
Yoghurt bevat net als melk vet. Dit vet bestaat voor het grootste gedeelte uit verzadigde vetten. Verzadigd vet vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Magere of halfvolle yoghurt bevat minder vet.
Eiwitten kwark vs yoghurt
Kwark bevat meer eiwitten dan yoghurt. Als je wilt afvallen kan het zinvol zijn om voor kwark te kiezen. Het geeft namelijk langer een vol gevoel, wat als voordeel heeft dat je minder snel trek krijgt en daardoor onnodig gaat snacken.
Is echte Griekse yoghurt gezond? Jazeker! Het past prima in een gezond voedingspatroon. Net als bijna alle zuivelproducten zit ook Griekse yoghurt propvol waardevolle voedingstoffen zoals hoogwaardige eiwitten (het bevat alle negen essentiële aminozuren), calcium, kalium en vitamine B12.
Een bakje vla of vruchtenyoghurt is niet heel gezond. Er zitten vaak veel vetten en suikers in. Een schaaltje vla bevat 4 suikerklontjes en het verschil tussen een schaaltje vruchtenyoghurt en een schaaltje gewone yoghurt is al snel 3 suikerklontjes.
Griekse yoghurt bevat probiotica. Dit zijn goede bacteriën die zorgen voor een goede en gezonde darmflora. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de precieze werking van probiotica. Daaruit blijkt dat het gebruik van probiotica een positief kan hebben als je last hebt van het prikkelbare darm syndroom (PDS).
Yoghurt kun je vervangen door silken tofu of andere plantaardige variaties op basis van haver, soja of kokos.
Melk bevat inderdaad calcium. Maar het bevat ook heel veel verzadigd vet en is een grote veroorzaker van allergieën. Bovendien lijkt het erop dat calcium uit zuivel zorgt voor een stimulans van de groei van prostaatkankercellen en een algemeen verhoogd risico van prostaatkanker.
Zuivel is van nature leverancier van het mineraal calcium. Het Voedingscentrum adviseert ouderen om 3 tot 4 porties melk- of melkproducten én 40 gram kaas per dag te gebruiken. Samen levert dit 80 tot 90% van de Dagelijkse Referentie Inname (DRI) van calcium.
In koemelk zit heel veel melkvet en melksuiker. Dit melkvet en melksuiker kan voor sommige mensen moeilijk worden verteerd. Sommige mensen merken dit door buikpijn, vermoeidheid, vage klachten of diarree. Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen.
Vervang snelle koolhydraten (brood, rijst, pasta, suiker) door groenten, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en mager onbewerkt vlees. De vezels, gezonde vetten en eiwitten uit deze voeding zorgen voor minder trek en stimuleren je vetverbranding. Hierdoor kun je snel afvallen.
Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten. Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander.