1. Indonesië – Azië Op plek nummer één van de mooie landen behoort Indonesië. Hoe kan het ook anders met de talloze tropische eilanden, ellenlange kustlijnen, magische natuur en meer dan 50.000 vierkante kilometer koraalrif.
Lezers van de toonaangevende Britse reisgidsenreeks Rough Guides hebben Schotland uitgeroepen tot mooiste land ter wereld. Canada eindigde op de tweede plaats, Nieuw-Zeeland op de derde.
1. Moraine Lake - Canada. Moraine Lake in het Banff National Park in Alberta, Canada. Het hele natuurgebied is werkelijk schitterend, maar dit meer straalt zulke serene rust uit dat het een welverdiende plaats heeft in de top 100 van mooiste plekken ter wereld.
The Great Barrier Reef in Australië is het grootste levende wonder ter wereld en zelfs zichtbaar vanuit de ruimte.
Maar je kan natuurlijk ook kijken naar het aantal natuurgebieden in een land. Dan voert Duitsland de lijst aan, met maar liefst 17.654 aangewezen natuurgebieden. Met iets meer dan 15.000 gebieden volgt Zweden en daarna komt Zwitserland met iets meer dan 10.000 plekken die als beschermd natuurgebied zijn aangewezen.
Het oudste wereldwonder is de Piramide van Cheops, die vanwege zijn stabiele constructie goed bewaard is gebleven. De piramide werd gebouwd tussen 2551 en 2472 voor Christus en was, met haar hoogte van 147 meter, 4000 jaar lang het hoogste gebouw van de wereld.
Het kleine Transnistrië is vrijwel onbekend. Dit ministaatje heeft zichzelf onafhankelijk verklaard en beschikt over een eigen munt, president, regering en vlag. Het door vrijwel geen enkel ander land ter wereld erkend.
Mooie natuur
Ons land kent veel bijzondere natuurgebieden. Als natuurliefhebber ben je in Nederland dus aan het juiste adres. Je kunt in ons land heerlijk wandelen of fietsen en tegelijkertijd genieten van de meest bijzondere landschappen. Kortom: je kunt ook hier een fantastische tijd tegemoet gaan.
Winsum is dit jaar door de ANWB uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland. "Een prachtdorp" noemt de jury het, en daarmee wint de Groningse plaats van de andere kanshebbers Urk (Flevoland), Elsloo (Limburg), Oisterwijk (Noord-Brabant) en Hollum (Friesland).
Portugal staat in 2020 wederom in de top 3 van de Global Peace Index, oftewel de ranglijst van de meest veilige landen ter wereld (!). Portugal hoeft alleen IJsland en Nieuw Zeeland voor zich te laten op deze lijst van veiligste landen, en komt een stuk beter uit de bus dan buurlanden Spanje en Frankrijk.
Naast Noorwegen is ook Schotland onlangs uitgeroepen tot mooiste land ter wereld. Vooral het ruige groen-oranje-bruine landschap, met rotspartijen, glooiende landschappen en ruige kusten maakt dat dit een van de droombestemmingen van Europa is.
Vaticaanstad, het kleinste land ter wereld
Vaticaanstad heeft dan ook een bijzondere geschiedenis. Vele eeuwen lang was de Rooms-katholieke kerk ook de baas over een groot grondgebied. In 1870 hield dat op en viel de kerk onder het nieuw gevormde Italië.
Feesten en symbolen. Ook Koningsdag, de Elfstedentocht, oliebollen en de Nederlandse vlag zijn voor veel mensen belangrijk voor de Nederlandse identiteit. Net als het landschap: de polders, de wolkenluchten en de strijd tegen het water zijn volgens het onderzoek onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse eigenheid.
1. Het Waddengebied. Het Waddengebied is zó bijzonder dat het door UNESCO werd benoemd tot Werelderfgoed en ook binnen Nederland worden de Waddeneilanden hoog gewaardeerd. De Wadden werden kort geleden zelfs bekroond tot mooiste natuurgebied van heel Nederland.
Wil je zo ver mogelijk weg van Nederland? Dan moet je naar de Chathameilanden! De Nieuw-Zeelandse eilandengroep ligt hemelsbreed 19.067 kilometer vanaf Schiphol, waarmee is het de verst weg gelegen bewoonde plek op aarde is. Hoewel de eilandengroep slechts 650 inwoners telt, heeft het een eigen luchtvaartmaatschappij.
1. Waddenzee, Nederland: het grootste getijdensysteem op aarde. Op de eerste plaats vinden we een Wereldwonder uit eigen land: de Wadden! Want onze eigen Waddenzee, met zijn rijke flora en fauna, is het grootste getijdensysteem op aarde.
De wereldwonderen van de klassieke oudheid zouden zijn bedacht door de Griek Antipater van Sidon in 140 v. Chr. De wereldwonderen zijn een benaming voor opmerkelijke geconstrueerde bouwwerken gemaakt door de mens.