· Laat je kachel minstens 24 uur afkoelen. · Pak een stoffer en blik of een as-stofzuiger. · Stook met schoon en droog hout, want dan brandt de kachel zichzelf schoon. · Haal de as pas weg als het bijna over de rand van de deuropening komt en laat een dunne laag liggen (dat is goed voor de stookbodem).
Vaak is het al genoeg om je kachel een tijdje voluit te laten branden. De roetaanslag wordt dan als het ware weggebrand. Werkt dit niet, dan kun je je kachelruit schoonmaken met een speciale kachelruitreiniger. Een andere optie die goedkoper, milieuvriendelijk en effectief is, is het gebruik van as.
Stook je vochtig en harsrijk hout? Dan ontstaat er meer roet en zal je sneller last hebben van een zwarte kachelruit. Dit kun je voorkomen door goed droog en hout zonder hars te stoken.
Maak een stuk krant of keukenpapier vochtig, doop het in de as op de bodem van de haard en wrijf over de binnenkant van het glas. Pak een nieuw stuk krant of keukenpapier en veeg schoon. Herhaal zo nodig een aantal keer als het glas nog niet helemaal schoon is. U kunt ook een microvezeldoek gebruiken.
De roetdeeltjes kunnen eenvoudig met een handborstel van de vuurstenen worden geveegd of met een aszuiger worden opgezogen. Let er bij het reinigen met de speciale stofzuiger op dat u de vuurvaste stenen niet beschadigt of breekt. U kunt ook de binnenkant van de kachel, de rookcollector, vegen of stofzuigen.
As verwijderen uit de kachel
U schept de as in een (afsluitbare) metalen emmer. Dit doet u omdat as zeer goed isoleert; soms vindt u na meerdere dagen nog gloeiende deeltjes. Gooi de as pas weg als u zeker weet dat er geen gloeiende deeltjes meer in zitten.
Dit hangt sterk af van hoeveel je je open haard of kachel gebruikt. Maar gewoonlijk moeten schoorstenen, open haarden en rookkanalen minstens een keer per jaar geïnspecteerd worden. Aan de hand van de inspectie kan bepaald worden of de schoorsteen toe is aan een flinke schoonmaakbeurt.
Het gebruik van verkeerde brandstoffen, zoals afval of nat hout, kan ook leiden tot schoorsteenbrand. Geef de assen van je kachel mee met het huishoudelijk afval. Deze bevatten dioxines en horen niet thuis in je tuin of compostvat.
Stop gietijzeren onderdelen niet in de vaatwasser en maak het goed droog na gebruik of schoonmaken. Zit er toch roest op de pandragers? Gebruik dan bijvoorbeeld Collo Electrol Elektrische Kookplaten Reiniger. Met dit poetsmiddel maak je de pandragers weer mooi zwart.
Als u de kachel voor het eerst brandt dient u deze rustig te branden, zodat de lak kan inbranden. Bij het eerste gebruik van uw houtkachel kan er door het inbranden van de lak tijdelijke stank en lichte rookontwikkeling ontstaan. Deze gaat vanzelf over nadat u de kachel voor het eerst heeft gebrand.
Met kachelpoets, ook wel kachelzwart genoemd, breng je een zwarte, vette laag aan op de houtkachel. Het meest bekende merk is Zebraline.
Effectief uw kachelruit schoonmaken
Met een speciale kachelruitenreiniger wordt de aanslag effectief losgeweekt, waardoor het glas in een ogenblik weer schoon is. U dient eerst de ruit volledig in te spuiten. Vervolgens laat u de vloeistof ongeveer één minuut intrekken, zodat u het glas met een doekje kunt schoonmaken.
Als de ruiten van een kachel of haard snel vies worden is er meestal sprake van onvolledige verbranding of te vochtig hout. Er wordt dan bijvoorbeeld te veel brandhout toegevoegd in verhouding tot de aanvoer van verse verbrandingslucht.
De meest voorkomende bron van een stinkende houtkachel is een vervuild of verstopt rookkanaal. Dit zorgt dat de rook niet goed weg kan en terugslaat in uw kamer. Het is daarom belangrijk om uw rookkanaal regelmatig te laten reinigen.
De reiniging van de schoorsteen is een onderdeel van het verplichte onderhoud van de centrale-verwarmingsinstallatie (cv). Voor een cv op stookolie of vaste brandstof moet dat onderhoud jaarlijks. Voor een cv op gas moet dat onderhoud 2-jaarlijks.
Kachelpoets, oftewel kachelzwart of Zebraline, wordt gebruikt om gietijzeren kachels of metalen onderdelen op te poetsen c.q. zwart te maken. Door het stoken worden de kachels altijd wat grijzig, met zebraline of kachelpoets wordt de kachel weer diep zwart.
Je kan het gietijzer in een badje met azijn leggen. Het probleem is wel dat je goed moet opletten dat je de azijn meteen moet afspoelen als je door de laag roest heen bent. Het azijn kan namelijk het gietijzer aantasten waardoor het probleem alleen maar groter wordt.
Maak een papje van baking soda met een paar eetlepels water en smeer dit op je vieze gietijzeren pannendragers. Laat het een half uurtje intrekken en borstel vervolgens je pannendragers af met een afwasborstel. Het vuil laat zich nu gemakkelijk afvegen en je pannendragers zijn weer zo goed als nieuw!
Gietijzeren pan schoonmaken met zout
Strooi wat grof zeezout in de pan (eventueel kun je het vuur onder de pan aan laten staan) en wrijf het zout met een doekje goed langs alle aangebakken resten. Door de wrijving van het zout, laten alle etensrestjes makkelijk los. Ook neemt het zout achtergebleven vetstoffen goed op.
De as van goed verbrand en vooral schoon hout is prima te gebruiken als meststof in je (moes) tuin. Je kunt hiervoor de as uit je open haard, de kachel maar ook de barbecue gebruiken.
Resthout, zoals geverfd of geïmpregneerd hout, restjes spaanplaat, triplex of hardboard is verboden voor houtkachels. Ook plastic, snoeihout, tuinafval, papier of karton is verboden.
Hout assen zijn een uitstekende bron aan het mineraal kalk en de groeistoffen Potassium (Kalium) en fosfor. Kalium zorgt voor de stevigheid van de plant en verhoogt de weerstand tegen ziektes, plagen en droogte. Bovendien worden planten beter winterhard door fosfor en Kalium te geven.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
In de eerste plaats is het belangrijk om je schoorsteen te laten vegen omdat dit een stuk veiliger is. Een verstopte of niet goed onderhouden schoorsteen of kachelpijp is namelijk een gevaar voor brand. Wanneer er as en roet in de schoorsteen blijft zitten, kan dit namelijk gaan smeulen.
Het is mogelijk om uw kachel voor een langere periode te laten branden. Ten eerste, zorg ervoor dat de aslade leeg is voordat u de brandstof aanvult, laat daarna de toegevoegde brandstof een paar minuten op een hoge temperatuur goed branden met de luchttoevoer open. Tot slot, zet de luchttoevoer in op lage verbranding.