Welke vormen van cybercriminaliteit zijn er? Hacken. Phishing. Ransomware.
Een van de meest voorkomende vormen van cybercrime is phishing: via e-mail, sms of whatsapp 'vissen' criminelen naar informatie. Denk bijvoorbeeld aan wachtwoorden. De afzender doet zich voor als iemand anders, stelt je vragen en zet je onder druk om op een link te klikken.
Cybercrime zijn misdaden die gepleegd worden met een ICT-middel, dus een computer, smartphone, smartwatch of tablet, gericht op een ander ICT-middel. Dus met een computer een virus verspreiden op andere computers is cybercrime. Andere voorbeelden van cybercrime zijn hacking , DDoS-aanvallen, ransomeware en malware.
Definitie van cyberaanval
Een cyberaanval is een kwaadaardige en opzettelijke poging van een persoon of organisatie om in te breken in het informatiesysteem van een ander persoon of organisatie. De aanvaller wil gewoonlijk voordeel behalen van het verstoren van het netwerk van het slachtoffer.
In het dagelijks taalgebruik verstaan we onder hacken het inbreken in een computersysteem of netwerk. De inbrekers, hackers genoemd, kunnen hiervoor onder meer gebruikmaken van virussen, spyware , phishing en poortscans. Bekende vormen van oplichting zijn: phishing, scam , marktplaatsfraude en malafide ticketsites.
Wat is ransomware? Ransomware is schadelijke software, of malware, die computers en bestanden gijzelt. Vandaar de Nederlandse naam 'gijzelsoftware'. Criminelen blokkeren of versleutelen je computers, bestanden, of soms zelfs hele netwerken, en geven die pas weer vrij als je losgeld betaalt.
Cybercriminaliteit kent veel vormen en is daarom moeilijk aan te pakken. We benoemen zes soorten cybercrime die regelmatig voorkomen bij bedrijven: hacken, ransomware, phishing, identiteitsfraude, DDoS-aanvallen en menselijke fouten.
Cybercriminelen hebben als doel om zoveel mogelijk informatie van hun slachtoffers te verkrijgen zonder zelf ontdekt te worden. Een cyberaanval is een aanval op computers, servers, websites etc. Zo'n aanval wordt gedaan door criminelen, hackers en terroristen.
The first person to be found guilty of cybercrime was Ian Murphy, also known as Captain Zap, and that happened in the year 1981. He had hacked the American telephone company to manipulate its internal clock, so that users could still make free calls at peak times.
Straffen voor cybercriminaliteit
Cybercriminelen in Nederland kunnen rekenen op een hoge straf. Criminelen die computergegevens vernielen, kunnen een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar krijgen. Personen die computersystemen ontoegankelijk maken, kunnen ook een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar krijgen.
De drie voornaamste oorzaken van cyberrisico's zijn: een criminele aanval, menselijk falen of technisch falen. Criminele aanval: anderen verspreiden kwaadaardige software of hacken een computer.
Een van de meest bekende vormen van cybercrime betreft het hacken van een systeem of computer. In het Wetboek van Strafrecht (hierna: Sr) is hacken strafbaar gesteld in artikel 138ab als 'computervredebreuk'.
De Amerikaanse hacker Kevin Mitnick stond ooit bekend als 's werelds meest bekende én beruchte hacker.
Noord-Korea, Iran, China en Zuid-Korea vervolledigen de top vijf van landen die de meeste cyberaanvallen lieten uitvoeren. De aanvallen van de Russische staatsactoren worden volgens Microsoft ook steeds succesvoller. In 2020 bedroeg het slagingspercentage 21 procent, in 2021 zou dat 32 procent zijn.
Naast de opsporing, zetten politie en justitie steeds meer in op het voorkomen en verstoren van cybercrime. Dit gebeurt samen met (internationale) partners. Een ander onderdeel is dat de opsporing wordt versterkt en de overheid slachtoffers ondersteunt om te voorkomen dat zij herhaald slachtoffer van cybercrime worden.
Een Distributed Denial of Service aanval, ook wel DDoS genoemd is een cyberaanval waarbij ontzettend veel verkeer naar computers, computernetwerken of servers worden verstuurd waardoor deze onbruikbaar worden voor de normale gebruiker. Je kunt dit vergelijken met een file, maar dan op het internet.
De groep DarkSide dook voor het eerst op in 2020 met een vernietigende golf ransomware-aanvallen. Deze groep en de gelijknamige ransomware-as-a-service (RaaS) zijn snel bekend geworden als een van de gevaarlijkste hackersgroepen ter wereld.
1/ Kevin Mitnick
In 1989 hackte hij het netwerk van de Digital Equipment Corporation (DEC) en kopieerde hij hun software.
NA. Ben je slachtoffer van cybercriminelen? Verwittig de politie.
De gevolgen van cybercrime zijn verstrekkend. Het kan je veel geld kosten als cybercriminelen op jouw naam leningen en uitkeringen aanvragen. Ook heb je te maken met een zware emotionele belasting als identiteitsfraude jarenlang doorgaat en je verwikkeld raakt in lange procedures om je gelijk te halen.
Bij phishing proberen criminelen u door e-mails naar een valse website te lokken. Daar stelen ze uw gegevens of geld. Klik nooit op links in een phishing e-mail. Waarschuw ook altijd de Fraudehelpdesk en de organisatie uit wiens naam u de mail krijgt.
Spyware wordt doorgaans losjes gedefinieerd als software die ontworpen is om gegevens te verzamelen van een computer of ander apparaat en zonder toestemming of medeweten van de gebruiker door te sturen naar een derde partij.
Er zijn twee soorten ransomware: een locker vergrendelt het toegangsscherm van een systeem. Een cryptor versleutelt de bestanden op het geïnfecteerde systeem met behulp van encryptie algoritmes.
Er wordt een enorm aantal mailtjes verzonden naar zoveel mogelijk potentiële slachtoffers. Bij spearphishing hebben de cybercriminelen specifieke slachtoffers in het vizier en is de cyberaanval dus doelgericht. Daarom wordt spearphishing gezien als een gevaarlijkere vorm van phishing, die moeilijker te herkennen is.