Alternatieven voor aluminiumfolie in de oven
Je kan een ovenschaal gebruiken met een bijbehorend deksel. Sommige gerechten vragen voor aluminiumfolie die volledig rond het gerecht gewikkeld is. Hiervoor kan je ook bakpapier gebruik.
Als je het vlees graag even wilt laten rusten maar niet te veel wilt laten afkoelen, is het handig om het even losjes in aluminiumfolie te wikkelen of in de oven (op 65 tot 70 graden) even wat tijd te geven. In de folie hou je een tijd aan van 4 à 5 minuten; in de oven kan het zo'n 20 minuten op kracht (smaak) komen.
Baktip 6: Laat de biefstuk rusten
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.
Door het vlees strak in alufolie te wikkelen gaart het veel te snel door en het mooie krokante korstje van het bakken wordt zacht.
Volgens hem zijn die bewaareigenschappen de hoofdreden waarom paaseitjes vandaag nog altijd verpakt worden in aluminiumfolie. “De verpakking beschermt de chocolade met name goed tegen zonlicht. Zonder verpakking oxideert de chocolade. Het vet in de chocolade, de cacaoboter dus, verandert dan van structuur."
Aluminiumfolie is goed bestand tegen warmte en koude en kan voedsel afschermen van licht, lucht, vocht en andere externe invloeden (bacteriën). Bovendien voorkomt folie dat voedsel uitdroogt. Het metaal is in tegenstelling tot bijvoorbeeld lood niet giftig.
Besterven is het afbreken van het bindweefsel in het vlees. Na 24-48 uur wordt het vlees soepeler waardoor het vlees malser, smakelijker en beter verteerbaar wordt. Vlees dat een mooie vetlaag heeft, is vaak van een betere kwaliteit doordat het niet snel uitdroogt.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
3) Breng het vlees op kamertemperatuur
Laat vlees altijd 1 tot 2 uur op een snijplank buiten de koelkast op temperatuur komen. Hierdoor voorkom je dat je vlees te lang moet bakken om de binnenkant op temperatuur te krijgen.
Bak eerst snel en heet
Hoe heet is dan precies goed? Het antwoord: eerst hoog, daarna middellaag. Schroei de buitenkant dicht op hoge temperatuur. Het lijkt even of het vlees vastplakt, maar al snel vormt zich een korstje dat loskomt van de bodem.
Door vlees te laten rusten zullen de vleessappen zich na het bakken weer verdelen door het vlees. Rusten zorgt daarom voor een betere smaak en malser vlees. Vlees kun je simpelweg inpakken in aluminiumfolie en gewoon even laten liggen. Een steak zul je zo'n 5 a 10 minuten moeten laten rusten.
Wat is gerijpt vlees? Vlees is eigenlijk altijd in zekere mate gerijpt, want vlees moet besterven voordat je het kunt eten. Na het slachten van een koe moet het dier minimaal twee weken worden terug gekoeld worden om eetbaar te worden.
Aluminiumfolie maak je door een groot blok massieve aluminium steeds dunner te maken. We beginnen met staven van 100% zuivere aluminium die we laten smelten in een oven. Het duurt drie tot acht uur om 27.000 kilo aluminium te laten smelten. De oven staat dan op 750 graden.
Aluminiumfolie
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Dus bij normaal gebruik is aluminiumfolie niet schadelijk voor je gezondheid. Pas bij een overdosis kan de stof het zenuwstelsel, de lever, nieren en spieren aantasten.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid.
Als je het vlees goed invriest, wordt de buitenkant net zo krokant als dat je een ontdooide steak bakt. Nog een heel fijn voordeel: doordat het vlees zo koud is, heb je een dunner randje aan de buitenkant dat te gaar is. Ook verliest een bevroren steak minder vocht, wat voor sappiger vlees zorgt. Win win!
Een patiënt die geleidelijk uitdroogt heeft in het algemeen weinig klachten. Het geven van kunstmatig voeding en vocht kan daarentegen wel problemen oproepen, zoals benauwdheid (vocht achter de longen, als gevolg van het infuus).
Hoe lang het duurt voordat u overlijdt, hangt af van uw lichamelijke toestand en van de hoeveelheid die u mogelijk nog drinkt. De helft van de patiënten overlijdt binnen 13 dagen na het stoppen met eten en drinken.
Versterving wat eigenlijk actief of passief doden is, valt al onder euthanasie. Versterving waarbij het leven van iemand die toch al stervende is, niet onnodig kunstmatig wordt verlengd, is niet strafbaar en hoort dat in mijn ogen ook niet te zijn.
Plastic huishoudfolie
Per gram is huishoudfolie zo'n acht tot negen keer minder belastend voor het milieu dan aluminiumfolie dankzij de CO2 productie. En dan is een vel aluminiumfolie nog zwaarder ook. Een groot nadeel van huishoudfolie is weer dat je het vaak echt maar een keer kunt gebruiken.
Niet bestand tegen bevriezing
De organisatie schrijft op de eigen website dat aluminiumfolie maar beperkt bestand is tegen bevriezing. Als iets bevriest, kan het gaan uitzetten, waardoor de vaak dunne zilverfolie kan breken. Als iets nog niet helemaal bevroren is kan het daarom gaan lekken.
Wanneer je een balletje aluminiumfolie bij je was in de droger gooit, zorgt dit er voor dat je was minder statisch wordt én dat er minder kreukels in komen. Jep, zo simpel is het!