Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Daar houden ze zich in leven door het zuigen van bloed.
Hoofdluizen verplaatsen zich vooral van het ene hoofd naar het andere: Dat kan rechtstreeks gebeuren of via bijvoorbeeld mutsen, sjaals, handdoeken of haarborstels. Daarom komen luizen vooral voor bij mensen die in groep leven, zoals in scholen, internaten of kazernes.
Luizen hebben een voorkeur voor warme, vochtige en donkere plekken op de hoofdhuid (onder de pony, achter de oren en in de nek).
Hoofdluizen zijn kleine insectjes van ongeveer drie tot vier millimeter groot, die zich verstoppen in de haren. Hier voeden ze zich aan de hoofdhuid.
Lang haar komt gemakkelijker in contact met besmette hoofdjes en er is ook veel meer haaroppervlak om op te kruipen. Daarom draagt je kind haar haren beter in een vlecht of in een paardenstaart naar school – zeker als er luizenalarm is.
Waar kunnen luizen niet tegen? Malathion, permetrine en dimeticon. In de praktijk blijkt dat luizen steeds ongevoeliger worden voor malathion en permetrine. Aanbevolen door het RIVM: middelen met dimeticon.
Luizen gaan niet vanzelf weg. Als je ze niet bestrijdt, zullen ze alsmaar vervelender worden. Luizen vermenigvuldigen zich namelijk erg snel: een volwassen hoofdluis legt tot 6 eitjes (neten) per dag die ongeveer een week later uitkomen.
- Twee weken lang elke dag kammen met een netenkam (daarmee vang je zowel luizen als neten). Het dagelijks uitkammen van de luizen en neten (dood of levend) voorkomt dat tussentijds uitgekomen nimfen uitgroeien tot volwassen luizen en voorkomt daarmee dat nieuwe eitjes worden gelegd.
Op scholen zitten en spelen kinderen dicht bij elkaar. Daardoor kunnen de luizen makkelijk naar veel hoofden gaan. Daarom komen luizen vooral bij kinderen voor. Als uw kind hoofdluis heeft, dan is de kans groot dat anderen in het gezin het ook krijgen.
Na 7 tot 10 dagen komt de neet van een hoofdluis uit. Dan kruipt een jonge hoofdluis uit het ei. Deze jonge hoofdluis is wel te verwijderen door te kammen met een fijntandige kam. Als je twee weken lang dagelijks kamt, verwijder je alle hoofdluizen voordat ze nieuwe eitjes kunnen leggen.
Als u hoofdluis heeft ontdekt, controleer dan ook alle gezinsleden, en vertel directe contacten dat u of een van uw gezinsleden hoofdluis heeft. Denk hierbij aan school, kinderopvang, ouders van vrienden van de kinderen, sportclubs, opa's en oma's etc. Zij kunnen zich dan ook (laten) controleren op hoofdluis.
Symptoom 5: Je ziet ze lopen
Soms kun je de luizen gewoon zien lopen als je goed kijkt op hun favoriete plekjes. Ze zijn ongeveer zo groot als een aardbeizaadje en grijsblauw van kleur. Of, als ze net wat bloed hebben gezogen, roodbruin.
Besmetting met de hoofdluis is niet het gevolg van een onhygiënisch milieu. De hoofdluis heeft geen voorkeur voor schoon of niet-gewassen haar. Hoofdluizen kunnen niet springen, vliegen of zwemmen. Alleen door direct contact kan de hoofdluis zich verspreiden naar een andere gastheer.
Een larve heeft 7 tot 10 dagen nodig om zich te ontwikkelen tot nimf (onvolwassen luis) en uit te breken uit de neet. De ontwikkeling van nimf tot volwassen luis duurt nog eens 1 tot 2 weken. Enkel een volwassen luis kan zich voortplanten (en heeft hiervoor minstens 24u nodig).
Kammen maar! Hoofdluis kun je krijgen van iemand die hoofdluis heeft. De luizen lopen van het ene hoofd naar het andere, bijvoorbeeld als kinderen met elkaar spelen of een selfie maken. Ze verplaatsen zich niet via kleding, beddengoed of knuffels.
In veel gevallen begint hoofdluis met jeuk, maar dit is niet altijd het geval. Daarom is het bij een vermoeden van hoofdluis belangrijk om je kind te controleren. Kijk goed tussen de haren. Vooral achter de oren en in de nek.
Hebben alleen kinderen hoofdluizen of ook volwassenen? Hoofdluizen kunnen prima op volwassenen leven. De kans dat volwassenen hoofdluis hebben is echter kleiner omdat ze minder haarcontact hebben met anderen.
Je gebruikt overigens het best een witte luizenkam, omdat de luizen en neten op die kam goed zichtbaar zijn. Als je de luizen op de kam immers niet ziet zitten, is er een risico dat je ze weer in het haar kamt. Dus voldoende lang en goed kammen is de boodschap.
Een stijltang tegen luizen gebruiken is echter niet zonder gevaar en bovendien is het absoluut niet bewezen dat de luizen en neten doden met een stijltang effectief zou zijn. Het afscheren van de haren kan ook helpen om luizen te bestrijden.
luizen houden niet van haarlak
Bij de jongens die dat niet doen, is dat 6 procent. Meisjes hebben wat meer last van luizen. Meisjesden die gel of haarlak gebruiken lopen 7 procent kans tegenover 12 procent voor de meisjes die niets in het haar doen.
Wat betreft het haar kleuren: hoofdluizen leven net zo graag in geverfde haren als in niet-geverfde haren. Soms gaan in het proces van het kleuren wel wat luizen dood, maar de eitjes overleven dit proces sowieso.
Luizen hebben warmte en het bloed van hun gastheer nodig, wat niet te vinden is op voorwerpen. Als u een hoofdluis vindt op je bed of zetel, is deze luis al zwak of oud. Hij kan geen eitjes meer leggen en zal binnen twee dagen sterven. Neten kunnen echter tot 10 dagen overleven op kleding of in bedden.
Witte azijn tegen luizen
Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit. Gebruik vervolgens een luizenkam om te controleren of de luizen dood zijn.
Meestal zitten er niet meer dan een stuk of 20 hoofdluizen op het hoofd op het moment dat het ontdekt wordt.