De Sicilianen eten zowel tussen de middag als 's avonds later dan u waarschijnlijk gewend bent. In de avond gaat men zelden voor 20.30 aan tafel. In toeristische gebieden kunt u meestal eerder aanschuiven en ook wordt tegenwoordig niet meer verwacht dat u een volledig menu bestelt.
Tussen 13.00 en 15.00 is het tijd voor de lunch (pranzo in het Italiaans) en sluiten de meeste winkels en musea hun deuren. Je hebt hier de keuze uit meerdere gangen maar de meeste Italianen houden het toch op een pastaschotel (primo) of een broodje.
De prijzen op Sicilië liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -13%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (27% goedkoper), levensmiddelen (1% duurder), geïmporteerd bier in horeca (7% goedkoper), sigaretten (17% goedkoper) en openbaar vervoer (56% goedkoper).
Het kraanwater in Italië kan je meestal gewoon drinken.
Wat ík persoonlijk het mooiste deel van Sicilië vind, is het het oosten. Door het romantische Taormina, de kleinere plaatsjes met hun kronkelende straatjes, het magische Isola Bella, de Etna en de mooie verscholen strandjes. Misschien is het in het oosten wat meer toeristisch, maar oh, zo mooi!
Italië Net als in Frankrijk, is ook in Italië de fooi (à tien procent) inbegrepen bij de rekening. Dus voordat je na het afrekenen van je pizza guitig bent met de fooi, check eerst of het niet al bij het totaalbedrag in zit. Soms zie je ook 'coperto' terug op de rekening.
Op Sicilië is het niet gebruikelijk om een fooi te geven, maar het wordt wel op prijs gesteld. Als er nog geen servicekosten op de bon staan vermeld en de service is goed, geeft men circa 5-10% fooi.
Het is een gewoonte die z'n oorsprong vindt in de middeleeuwen, toen je nog je eigen eten meebracht naar de herberg, maar wel betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. 'Pane e coperto' heeft deze combinatie dan ook in het Italiaans.
Een lokaal biertje kost gemiddeld €2,10, een pizza kost gemiddeld €6,00 en een hoofdgerecht in een restaurant kost gemiddeld €18,80. In de grote, toeristische steden liggen de prijzen hoger dan in de kleine dorpen.
In Nederland kost eten in een restaurant zo'n 14 procent meer dan gemiddeld, terwijl dat in Duitsland en Oostenrijk 'maar' 10 procent is. In Italië is een restaurantbezoek 4 procent duurder dan het EU-gemiddelde en in Spanje is het wederom het goedkoopst.
Taxi startprijs is over: 4.20 EUR. Voor 1 km rijden in Sicilië moet je betalen over: 1.10 EUR.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet.
Wat is de warmste kant van Sicilië? De temperatuur op Sicilie Aan de oostkust, waar ook de plaatsen Taormina, Catania en Messina liggen, is de gemiddelde jaartemperatuur hoger dan aan de noord- en zuidwestkust.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Kraanwater op zich is wel goedkoop, maar het serveren brengt kosten met zich mee (de bediening, afwas,…). “In Italië wordt dat opgelost door bij elke rekening een percentage 'pane e coperto' aan te rekenen. Letterlijk betekent dat 'brood en bestek', maar ook de prijs van de karaf water zit daarin berekend.”
Wil je vooral lekker genieten van zon, zee en strand, dan zouden we Sardinië op nummer één zetten. Ben je toe aan een fysieke uitdaging, dan boek je een ticket naar Catania, voor het overwinnen van de Etna en het vulkaaneiland Stromboli.
Italianen zijn erg stellig voor wat betreft het gebruik van producten uit eigen land, als het op koken aankomt. Italianen hebben een hekel aan Ketchup, beter is (verse) tomatensaus uit de Italiaanse keuken. De traditionele Italiaanse pizza heeft geen ananas, deze vrucht komt van oorsprong niet uit Italië.
“In Italië is een flinke fooi geven niet heel gewoon. Met een fooi geef je echt aan dat de service buitengewoon goed was. Italianen zijn van nature gastvrij, in de meeste bars en restaurants werkt echt horecapersoneel (en nauwelijks studenten) dus voor hen is een hoog serviceniveau eigenlijk heel normaal.
U kan in 20 EU-landen met de euro betalen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.
Veel ervaren reizigers adviseren om Sicilië met de auto te verkennen. Het openbaar vervoer in dit deel van Italië is inderdaad niet goed ontwikkeld. Maar toch, zelfs toeristen die niet de mogelijkheid hebben om een auto te huren, kunnen heel goed rond het grootste deel van Sicilië rijden, gebruikmakend van de treinen.
Taormina. Taormina is de populairste toeristenbestemming van Sicilië en dat heeft het onder meer te danken aan het prachtige oude centrum.
Taormina trekt vergeleken bij Cefalu een wat mondainer en artistieker publiek. Het kustplaatsje is van oudsher populair bij schrijvers en kunstenaars. Je kunt heerlijk door de pittoreske, romantische straatjes en steegjes slenteren en diverse kunstateliertjes en antiekwinkeltjes bezoeken.