Sushi is een Japans gerecht dat standaard bestaat uit afgekoelde, gekookte rijst en meestal ook uit zeewier. De overige ingrediënten wisselen. Je kent vast sushi met avocado, komkommer, ei, tofu of fruit. Die soorten kun je gerust eten als je zwanger bent.
Geniet van vegetarische sushi met groente zoals komkommer, radijs of wortel. Ook sushi met sojaboontjes, omelet, gare garnalen, surimi (max 1 keer om de 2 weken), zoete aardappel en paddenstoelen kun je natuurlijk gerust eten.
Rauwe vis kan namelijk de listeria-bacterie bevatten. Een besmetting komt niet vaak voor, maar raak je besmet dan is dat nadelig voor je ongeboren baby. Laat daarom nu de sushi met rauwe vis achterwege. Ook sushi die met (gare) tonijn, makreel, zwaardvis of een andere roofvis is gemaakt eet je nu beter niet.
Sushi eten als je zwanger bent: het is mogelijk!
Het merendeel kun je gewoon eten! Geniet bijvoorbeeld van de sushi met krab en avocado, zoete omelet, zeewier, kip of gefrituurde garnaal. Daarnaast zijn er nog heel veel meer gerechten op de menukaart te vinden die je zonder risico mag eten.
Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan diverse groenten, carpaccio, kip en ei. Sushivissen kunnen rauw zijn. Veel voorkomende soorten zeevruchteningrediënten in sushi die niet rauw zijn, zijn: krabsticks, unagi (eal), rivierkreeft, garnalen, gerookte zalm, kreeft en soft shell crab.
Rauwe vis op een bedje rijst | Nigiri
Nigiri is een sushi soort waarbij een plakje rauwe vis op een bedje rijst wordt geserveerd.
Rauwe zalm als je zwanger bent
In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.
Helaas, je kunt garnalen tijdens de zwangerschap beter laten staan. Dat komt doordat er verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik en PFAS (poly – en perfluoralkylstof) in kunnen zitten. Dat geldt ook voor makreel, paling, sardine, tonijn en krab.
Vissen zoals koolvis, Alaska pollak of kabeljauw (deze vissoorten worden veelal gebruikt voor kibbeling en vissticks) mag je wel eten, maar liever niet te vaak. Beperk het tot een maximum van eenmaal per twee weken. Voor alle vissoorten geldt dat het belangrijk is om deze goed te verhitten voor je ze eet.
Veel pizza's kun je veilig eten. Pizza met salami of rauwe ham kan je veilig eten als het in de oven is geweest.
Zwangere vrouwen
Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.
Probeer deze producten niet te nemen gedurende de zwangerschap: Rauw vlees*(tartaar, carpaccio, half doorbakken biefstuk).
Veel toetjes kun je veilig eten, maar er zijn ook toetjes waar alcohol in zit. Het staat daarnaast niet in de Schijf van Vijf, eet dit product dus niet te veel en niet te vaak. In tiramisu, kersenbonbons en in sommige voorverpakte toetjes kan alcohol zitten. Kijk op het etiket of er alcohol in zit.
Rauwe schaal- en schelpdieren: rauwe kreeft (zeekreeft, hoornkreeft, langoustine en rivierkreeft), garnalen (Hollandse en Noorse, kleine Aziatische en grote tropische garnalen, die ook bekend zijn als gamba's), krab, mosselen, oesters, sint-jakobsschelpen en kokkels.
Vette vis. Wanneer je kiest voor vette vis zoals makreel, forel, sardientjes, zeeduivel, ansjovis, dorade of zalm.
Niet veilig: Rauwe (of gekookte) schaal- en schelpdieren (kreeft, garnalen, krab, mosselen, oesters, coquilles), zowel vacuümverpakt als andere soort verpakking. Veilig: Volledig verhit kan wel.
Garnalen dienen tijdens de zwangerschap niet of met mate te worden geconsumeerd omdat ze beschikken over een kwikgehalte.
Burrata tijdens je zwangerschap
Burrata kan je veilig eten als je zwanger bent. Deze romige mozzarella wordt in Nederland vrijwel altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De melk wordt voor gebruik tot meer dan 70°C verhit, waardoor eventuele schadelijke bacteriën worden bestreden.
Let er wel op dat je genoeg van de voedingsstoffen ijzer, jodium, calcium, eiwitten en vitamine B1, B2, B12 en (vis)vetzuren binnenkrijgt. Als je weinig of geen vlees of vis eet is het belangrijk om het op een goede manier te vervangen en goed op je vitamine B12-inname te letten.
Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën. De kans dat de listeria-bacterie in verse of warm gerookte vis voorkomt, is kleiner. Maar het veiligst is om ook verse of warm gerookte vis niet onverhit te eten.
Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats. Je hebt dan een 7, 8, 9, 10, 11 of 12 weken echo.
Kant-en-klare mayonaise kun je veilig eten. Als het zelfgemaakt is met rauw ei, eet het dan niet tijdens de zwangerschap. Zo verklein je de kans op een voedselinfectie bij jezelf.
Volle melk is bijzonder rijk aan vetoplosbare vitamines, namelijk vitamine A en D. Veel zwangere vrouwen vragen zich af of ze volle melk kunnen drinken tijdens de zwangerschap en het antwoord is ja! Je hebt het recht om volle melk te consumeren tijdens je zwangerschap. Bovendien is het zonder risico voor je baby.