Zonnepanelen bestaan uit hoogwaardig materiaal. Aangezien ze geen bewegende onderdelen bevatten is de levensduur lang en is er dus geen sprake van slijtage. Het mechanisme van zonnepanelen is tevens heel simpel, er kan dus weinig kapot gaan. Fabrikanten geven zelfs een vermogensgarantie van 20 jaar.
Een van de grootste nadelen is de prijs van een zonnepaneel. Een systeem dat zonne-energie omzet in elektriciteit is allesbehalve goedkoop. De prijs wordt bepaald door verschillende factoren zoals bijvoorbeeld het aantal vierkante meter zonnepanelen en de levensduur ervan.
Afbraak tegen veroudering is de natuurlijke slijtage van zonnepanelen. Factoren die dit kunnen veroorzaken zijn onder meer chemische reacties in halfgeleidende materialen die kristallijne verharding, vervuiling van de cellen, schaduweffecten en weerscycli kunnen veroorzaken.
Veel leveranciers geven aan dat de zonnepanelen zelfreinigend zijn. Dat zeggen ze omdat ze niet willen dat u rekening gaat houden met onderhoudskosten. Want dat zorgt voor een langere terugverdientijd en dan zou u misschien kunnen besluiten om af te zien van uw investering.
Wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan ontvang je over de teveel opgewekte stroom die je teruglevert aan het net een terugleververgoeding.
De zonnepanelen brengen elk jaar 0,5% minder stroom op. Stroomprijs in 2023: 40 cent per kWh (voor de eerste 2.900 kWh, prijsplafond), 70 cent voor alles daarboven; in 2024: 50 cent per kWh; in 2025: 30 cent per kWh; in 2030: 25 cent per kWh. Stroomprijs voor stroom die je niet kunt salderen: 9 cent per kWh.
Opbrengst zonnepanelen in de winter
Zonnepanelen vangen namelijk geen warmte op, maar licht. Daarom wekken ze ook in de winter gewoon energie op. Doordat de dagen korter zijn in de winter en de zon lager staat, vangen ze alleen wel minder licht op. Daardoor is het rendement lager.
MilieuCentraal zegt: "Zonnepanelen op uw dak is een goede investering. En dat blijft het, óók als de salderingsregeling wordt afgebouwd." Het afbouwen van de salderingsregeling heeft wel invloed op de terugverdientijd van de zonnepanelen. Momenteel is de gemiddelde terugverdientijd ongeveer 7 jaar.
Spanje, het land met enorm veel zonuren, maar waar het minste gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen en andere groene energiebronnen. Dit komt door de zo genoemde zonbelasting in Spanje. Wekt u stroom op, betaalt u hier extra belasting voor.
Een set van 10 zonnepanelen kost in 2023 gemiddeld ongeveer €6.900 inclusief omvormer en installatie. Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen compleet vervallen en hoef je deze dus ook niet meer terug te vragen. De prijs die je hier ziet is dus de complete prijs.
Zonnepanelen gaan zo'n 25 jaar mee. In de loop van de tijd neemt de opbrengst van zonnepanelen iets af. Leveranciers garanderen meestal dat de zonnepanelen na 25 jaar nog 80 procent van hun oorspronkelijke vermogen leveren. Check wel regelmatig of de stroomopbrengst niet sneller of plotseling terugloopt.
In de praktijk zien we verliezen vanaf 10% tot 25% opbrengstverlies op jaarbasis bij schaduwval. Als zonnepanelen warmer worden dan 25 graden gaan ze 0,5% vermogen verliezen per graad Celsius. In de zomer kunnen zonnepanelen warmer dan 60 graden worden en tot 20% vermogen verliezen.
Zonnepanelen kunnen helaas kapot gaan. Zo kunnen panelen vanuit de fabriek soms al niet optimaal functioneren, kan er transportschade ontstaan of kan het paneel kapot gaan door schade van buitenaf zoals storm, stenen of vogels. Er kunnen zogenaamde microcracks ontstaan.
Een windmolen levert net zo veel energie als 30.000 zonnepanelen. Voor veel bedrijven zijn 200 tot 5.000 zonnepanelen echter meer dan genoeg om in hun eigen energieverbruik te voorzien. Investeren in een windmolen met zo'n overschot aan vermogen heeft dus niet veel zin.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 7.500 euro inclusief installatie (prijs december 2022). De prijs is zonder btw, die betaal je vanaf 2023 namelijk niet meer als je zonnepanelen koopt. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.
Werken zonnepanelen ook bij stroomuitval? In principe niet. De zon kan wel schijnen en de zonnepanelen doen hun werk maar de omvormer zet de energie niet op het net. En de reden is heel logisch.
Volgens schatting worden in 2030 in Nederland al ongeveer 250.000 zonnepanelen afgedankt. Op dit moment is daarvoor de enige optie: door de shredder halen. Oude zonnepanelen worden nu nog vermalen tot betonmateriaal.
Omdat de intensiteit van zonlicht elke dag anders is, verschilt ook de hoeveelheid opgewekte stroom. Dat je je afvraagt of een zonnestroominstallatie in de winter zin heeft, is dan ook heel terecht. Over het algemeen is een zonnestroominstallatie in de wintermaanden ook een stuk minder rendabel.
Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan.
Het kabinet wil de salderingsregeling afbouwen, omdat het ook zonder deze regeling interessant blijft om zonnepanelen te kopen. Zonnepanelen zijn namelijk steeds goedkoper en efficiënter.
Ondanks de lagere opbrengst kan de opgewekte energie nog steeds goed van pas komen. Eén zonnepaneel levert in een maand in de winter gemiddeld 2-5 kWh op.
Een slimme meter is een digitale meter die je energieverbruik weergeeft op een elektronisch display. Heb je zonnepanelen? Dan registreert hij ook de elektriciteit die je produceert en terugzet op het net. Bovendien stuurt een slimme meter je gegevens automatisch door naar de netwerkbeheerder.
Met 8 zonnepanelen van 365 Wp wek je in je eerste jaar al gauw 2482 kWh* op. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt aan stroom 2.800 kWh per jaar (bron Nibud). Een set van 8 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op jouw energierekening.
Is er subsidie voor zonnepanelen in 2023? Goede vraag! Voorheen was er een voordelige subsidieregeling voor particulieren: tot maximaal 650 euro kon je terugkrijgen op de aanschaf van zonnepanelen. Anno 2023 bestaat de landelijke subsidie voor zonnepanelen niet meer.