Sla mag je hond in kleine hoeveelheden eten. Een klein stukje kan dus geen kwaad. Groenten als avocado, tomaat en spruitjes mag je hond niet eten, deze kunnen giftig zijn.
Omdat sla veel vitaminen en mineralen bevat is het een gezonde snack voor je hond. Vitamine A zorgt voor gezonde ogen, vitamine B houdt je viervoeter fit en energiek, en calcium zorgt voor sterke botten en tanden. Sla bevat bovendien weinig calorieën, waardoor je niet op een blaadje meer of minder hoeft te kijken.
Broccoli, erwten, bonen, komkommer, selderij, spinazie, spruitjes en wortels zijn allemaal groentes die je hond zonder problemen kan eten. Het beste kun je groenten als lekker tussendoortje geven aan je hond. Let wel altijd op dat je dit met mate doet.
Sommige groenten en fruit zijn echter gevaarlijk voor honden en mag je dus zeker niet geven, zoals onrijpe tomaten, rauwe aardappelen en andere knolgroenten, uien, prei, knoflook, avocado, champignons en andere paddenstoelen.
Komkommers kunnen een veilige en voedzame snack zijn voor honden. Komkommers, rijk aan vezels en antioxidanten, zijn een bron van vitamine C en K en van mineralen en elektrolyten, zoals magnesium en kalium.
Appel. Als je jouw hond fruit wilt geven, zijn appels een goede optie. In appels zitten namelijk antioxidanten, vezels, vitamine A en vitamine C. Behalve de gezonde eigenschappen van appels, zijn ze voor veel honden ook nog eens leuk om op te eten: door de knapperige structuur kunnen ze er lekker op kauwen.
Bananen zitten boordevol kalium en vitamine C. Het zijn ook goede bronnen van vitamine B6, mangaan, biotine en koper, die allemaal goed zijn voor de algehele gezondheid van je hond. Bananen zijn ook rijk aan magnesium, dat je hond kan helpen andere vitaminen efficiënter op te nemen en een gezonde botgroei bevordert.
Maar let op: houd het bij kleine porties (één of twee blokjes/plakjes). Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Yoghurt bevat lactose
Een hond met een lactose-allergie kan zuivelproducten zoals Griekse yoghurt, kaas en kwark namelijk moeilijk verteren. Dan blijven te veel lactoserestjes achter in zijn spijsvertering die zijn maag en darmen irriteren. Het resultaat: stinkende scheetjes, diarree of zelfs overgeven.
Je hond mag alle soorten vis eten, als het maar met mate is. Vissoorten met een hoog kwikgehalte, zoals tonijn, haai of zwaardvis, zet je beter niet te vaak op het menu. Van andere vissoorten, zoals zalm en kabeljauw, mag je hond elke dag smullen.
Bloemkool kan een gezonde en voedzame toevoeging zijn aan het dieet van je hond. Het is rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C, K en B6, vezels en antioxidanten, die kunnen bijdragen aan een gezonde spijsvertering, immuunfunctie, ontstekingsremmende werking en gewichtsverlies bij je hond.
Hoeveel pindakaas mag mijn hond? Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Maar de ene slasoort is wel veel gezonder dan de andere. Zo is ijsbergsla bijvoorbeeld een stuk minder voedzaam dan andere slasoorten. De 2 twee ons groenten en 2 stuks fruit zijn al lang achterhaald. Volgens recent onderzoek kom je met 3 stuks fruit en 400 gram groenten meer in de richting.
Als honden te veel wortel eten, kunnen ze last krijgen van spijsverteringsproblemen en dus ook diarree. Andere symptomen zijn dan een opgeblazen gevoel, braken en winderigheid. Hou dus steeds ons advies in je achterhoofd en geef een grote hond nooit meer dan 1 wortel per dag te eten en een kleine enkele schijfjes.
Omdat aardbeien weinig suiker bevatten vormen ze de ideale snack voor honden met (aanleg voor) overgewicht. Bovendien zitten ze boordevol antioxidanten, zoals vitamine C. Dat helpt om het immuunsysteem van je hond te versterken zodat hij minder snel ziek wordt en sneller herstelt.
Slagroom heeft een vetgehalte van ongeveer 35% en is daarom veel te vet voor je hond. Bovendien bevat slagroom vaak toegevoegde suikers. Net zoals vet vergroten suikers het risico op verteringsproblemen en overgewicht bij honden.
Het antwoord is ja, maar vooral in grote hoeveelheden of als je hond lactose-intolerant is. Melk bevat namelijk heel wat gezonde voedingsstoffen voor een hond zoals eiwitten, koolhydraten, calcium en omega 3. Je trouwe vriend mag dus zeker wat melk drinken als gezonde aanvulling op zijn dagelijkse voeding.
Hoewel honden omnivoren zijn, kunnen groenten zoals broccoli een gezonde aanvulling zijn op hun maaltijdplan. Kruisbloemige groenten (zoals broccoli, bloemkool en spruitjes) hebben echter de reputatie winderigheid te veroorzaken, dus je hond kan er wat winderig van worden.
Bij de meeste fruitsoorten is dat geen probleem, maar pas op met druiven! Druiven en rozijnen zijn namelijk giftig voor je hond. Voer je hond daarom geen rozijnenbrood of krentenbollen. Een enkele druif of rozijn overleeft je hond nog wel, maar grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn.
Kies voor hondensnacks en niet voor mensensnacks
Maar is wat jij aan het eten bent wel gezond voor een hond? Een stukje kaas, een korstje brood of een stukje boterhamworst bevat veel voedingsstoffen zoals vet, zout, suiker, die niet gezond zijn voor honden.
Het vruchtvlees van een watermeloen is veilig en voedzaam voor honden, maar als uw hond er te veel van eet, kan hij last krijgen van zijn maag. Watermeloen bevat ook suiker, hoewel het hoge watergehalte betekent dat het geen ongezonde bloedsuikerpieken zou hoeven veroorzaken.
Hoewel kiwi's in principe niet schadelijk zijn voor honden, worden ze niet door alle viervoeters goed verdragen. De vruchten hebben een spijsverteringsbevorderende werking, die bij sommige honden tot diarree kan leiden.
Een hond geef je beter geen paprika, omdat deze felgekleurde groente de giftige stof solanine bevat. Die tast het zenuwstelsel aan, wat tot ademhalingsproblemen en hartverlamming kan leiden. In sommige gevallen van solaninevergiftiging kan zelfs de dood optreden. Daarnaast zijn veel honden ook allergisch aan paprika.