Dit komt met name door het gesloten karakter van het Apple besturingssysteem IOS. Doordat Apple een zeer streng selectie- en controlebeleid hanteert voor applicaties die toe willen treden tot de App Store is de kans op schadelijke applicaties nihil.
Criminelen liggen altijd op de loer en maken maar al te graag misbruik van internetgebruikers. Macs zijn geen uitzondering. Er zijn steeds meer virussen die de Mac-beveiliging in gevaar brengen vanwege de toenemende populariteit van producten van Apple. MacOS heeft net als ieder ander apparaat antivirus nodig.
Het is belangrijk om aan te merken dat iPhones met het iOS besturingssysteem over het algemeen niet tot nauwelijks vatbaar zijn voor virussen. Wel kun je te maken krijgen met malware. Heb je een Android toestel dan kan deze wel besmet raken met een virus.
Dus alle apps zijn uitgebreid door Apple gecontroleerd. Verder is de iPad zo gemaakt dat alle apps los van elkaar werken en geen toegang hebben tot andere delen van het apparaat. Daarom is een antivirusprogramma voor de iPad niet nodig.
iPads zijn waarschijnlijk niet gevoelig voor virussen omdat het mobiele besturingssysteem van Apple sterk gecompartimenteerd is. Dit betekent dat apps gescheiden van elkaar in quarantaine worden geplaatst, waardoor het zeer onwaarschijnlijk is dat infecties zich door het systeem kunnen verspreiden.
Ook iPhones en iPads kunnen geïnfecteerd raken met virussen en malware, net als elk ander apparaat.
Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).
Hoe kun je virussen op je telefoon voorkomen? Met virusscanners voorkom je dat malware op je telefoon komt. En als het dan wel gebeurt, dan helpen ze je met een virus op je telefoon te verwijderen. Daarnaast is aan te raden om apps alleen uit de Apple App Store en Google Play Store te downloaden.
Gebruikers van Apple devices beschikken al jaren over gegevensbeveiliging van topkwaliteit via Gegevensbescherming, het geavanceerde bestandsversleutelingssysteem dat is ingebouwd in iPhone, iPad en Mac. “Apple maakt de veiligste mobiele devices die er zijn.
Een Apple computer (of dat nu een Mac, iPhone of iPad is) is standaard veiliger dan een vergelijkbare concurrent (Windows PC, Android smartphone, andere tablet)
Android bevat overigens wel standaard bescherming tegen malware. Google Play Protect controleert apps bij installatie en scant geregeld je apparaat. Bovendien geeft de functie Safe Browsing in de Chrome-browser waarschuwingen voor websites die mogelijk gevaarlijk zijn.
Het korte antwoord is nee. De meeste Apple-gebruikers hebben geen aanvullende virusscanner nodig, omdat het systeem van zichzelf al goed beveiligd is. Dit komt omdat Apple de touwtjes strak in handen houdt, en daardoor veel controle heeft.
Op je iPhone staan vaak veel persoonlijke gegevens die alleen voor jouw ogen bestemd zijn. Denk daarbij aan wachtwoorden, notities en foto's. Je beveiligt je iPhone heel eenvoudig met bijvoorbeeld Face ID of een toegangscode. Zo weet je zeker dat je gegevens veilig zijn als het toestel zoekraakt of gestolen is.
Kunnen iPhones een virus krijgen? Gelukkig voor Apple-fans zijn iPhone-virussen uiterst zeldzaam, maar ze komen wel voor. Een iPhone is meestal veilig, maar een van de manieren om ze kwetsbaar te maken voor virussen is als de telefoon 'jailbroken' is.
Ja, iPhones kunnen gehackt worden (vooral een jailbroken apparaat). Apple-apparaten hebben een uitstekende ingebouwde beveiliging, wat voornamelijk door 'sandboxing' komt. Dit betekent dat apps geen toegang kunnen krijgen tot andere apps of wijzigingen aan kunnen brengen aan je iPhone zonder je toestemming.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Als je al jaren voor verschillende websites hetzelfde wachtwoord gebruikt, kan de hacker gemakkelijk toegang krijgen tot je iCloud- of Google-account. Daar vindt de hacker dan opgeslagen foto's en video's, maar ook volledige WhatsApp-gesprekken. Ook kunnen wachtwoorden achterhaald worden via nepmails.
Opgepast: Israëlische spyware kan iPhones met nieuwste iOS-versie kraken. Dat meldt Citizen Lab. De internetwaakhond van de University of Toronto onderzocht de besmette iPhone 12 Pro van een Bahreinse mensenrechtenactivist. Hieruit blijkt dat het toestel medio februari van dit jaar stiekem te zijn besmet met Pegasus.
De toegang tot je iPad beveiligen
Gebruik Face ID of Touch ID: Face ID (ondersteunde modellen) of Touch ID (ondersteunde modellen) vormt een handige, veilige manier om je iPad te ontgrendelen, aankopen en betalingen te autoriseren en bij allerlei apps van derden in te loggen.
Antivirussoftware verwijdert Android-virussen van uw telefoon. Ook worden nieuwe virusinfecties op uw telefoon geblokkeerd. Met F‑Secure Internet Security kunnen meerdere apparaten met één abonnement beschermd worden.