Symptomen: Misselijk, niet lekker voelen, overgeven; • Hoofdpijn; • Vergeetachtigheid, verwarring; • Verlaagd bewustzijn; • Spierkrampen; • Vermoeidheid en slaapneigingen. Met uitzondering van de hoge lichaams temperatuur lijken de symptomen van een watervergiftiging op die van oververhitting.
Bij watervergiftiging is het aan te raden om lauw water of bouillon te drinken met een flinke hoeveelheid zout toegevoegd (10%) Ook kan gekozen worden voor het innemen van een zoutoplossing. Het zout zorgt ervoor dat het water kan worden opgenomen en dat de symptomen verdwijnen.
Symptomen die passen in het beeld van een waterintoxicatie zijn opzwellende handen en voeten, misselijkheid, braken, algemeen ongemak, hoofdpijn, spierpijn, spierkrampen, verwardheid, slaperigheid. In ernstige gevallen kunnen ook een epilepsieaanval, bewusteloosheid en soms coma met de dood tot gevolg voorkomen.
Maar... je lichaam heeft wel een limiet. Je nieren kunnen ongeveer 8 liter water verwerken op een dag en hoewel het bijna onmogelijk lijkt, kun je hier toch overheen gaan. Als dat gebeurt raakt het evenwicht tussen natrium en water in je bloed zo verstoort, dat je een watervergiftiging kunt krijgen.
'Sommige mensen op een streng dieet kunnen bij vier liter op een dag al een watervergiftiging krijgen. Maar bij wielrenners na een zware bergrit in de bloedhitte, zou dat pas na twintig liter kunnen ontstaan. Het belangrijkste is om goed naar je lichaam te luisteren.
Hoeveel liter water je op een dag moet drinken is dus afhankelijk van hoeveel je beweegt maar ook van je lichaamsgewicht. Je moet per dag gemiddeld 30 ml water drinken per kilo lichaamsgewicht. Het advies is daarom voor een volwassenen om iedere dag 1,5 tot 2,7 liter water per dag te drinken.
Kun je te veel drinken? Te veel drinken is ook niet goed. De nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter vocht per uur verwerken. Het advies is om vooral thee, koffie, melk of water te nemen.
Wanneer je te veel water drinkt, kunnen de nieren de vochtbalans in het bloed niet op orde houden. Je lichaam reageert door overtollig vocht te verwijderen. Dit leidt tot misselijkheid, braken en diarree.
Volgens het Voedingscentrum is het voor een volwassene genoeg om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Dit staat gelijk aan 6-8 volle glazen water. Maar als het buiten warm is, dan zweet je meer en verlies je dus meer vocht. In de zomer kan het dus zeker geen kwaad om nog wat extra glazen water weg te tikken.
Per dag moet je zo'n 1,5 liter water drinken. Dit zijn 6 grote glazen. Lees onze tips om genoeg te drinken en kom te weten wat je het beste drinkt.
Watervergiftiging of hyponatriëmie ontstaat wanneer er te veel water (of frisdrank of een hypotone sportdrank) en te weinig natrium wordt ingenomen. Tijdens inspanning waarbij u zweet, gaat er bovendien natrium verloren, terwijl de nieren het extra vocht dat u inneemt, niet snel genoeg kunnen afvoeren.
Kun je ook te veel water drinken? Ja, dat kan. Dit heeft watervergiftiging als gevolg en kan zelfs voor acuut overlijden zorgen. De nieren kunnen per dag zo'n 8 tot 10 liter water verwerken.
U moet er echter wel goed op letten dat u niet te veel en te snel achter elkaar drinkt! Het is veel beter om rustig te drinken. Op deze manier geeft u uw lichaam de kans om het vocht beter en sneller op te nemen. Gulzigheid zorgt er alleen maar voor dat uw blaas sneller vol zit.
Een gezonde volwassene heeft ongeveer 35 ml water per dag per kilogram lichaamsgewicht nodig. Deze richtlijn wordt u aanbevolen door wetenschappelijke organisaties. Een persoon van 50 kilo heeft dus 1,7 liter nodig, bij 60 kilo 2,1 liter, bij 70 kilo 2,4 liter en bij 80 kilo 2,8 liter.
Elke dag produceren de nieren 180 liter voorurine, waar maar 1,5 liter urine van overblijft. Dit komt vooral omdat 99 procent van het water in de voorurine geresorbeerd wordt. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben.
Van thee, koffie, soep, en fruitsap tot vochthoudende voeding. Zelfs alcohol telt mee, hoewel het natuurlijk beter is om alcohol te vermijden. ' Koffie en thee kun je dus met een gerust hart bij je watersom optellen.
Als de maag leeg is, komen de maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust. Let op: u verliest wel veel vocht als u vaak moet overgeven, zeker als u ook diarree of koorts heeft. Als u te veel vocht verliest, kan uw lichaam uitdrogen. Dat kan gevaarlijk zijn.
Water op de nuchtere maag geeft je spijsvertering een boost. Dit heeft een positief effect op je stoelgang en kan constipatie voorkomen. Ook geeft het je stofwisseling een boost. Dit kan zelfs helpen met afvallen.
Er bestaat helaas ook zoiets als te veel water drinken. Je nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Wanneer je meer drinkt wordt de zoutbalans verstoord en je hersencellen kunnen dan uitzetten. Hoofdpijn is een voorteken hiervan, omdat je hersenen uitzetten en tegen je zenuwen aandrukken.
Check de kleur van je urine
Als je urine lichtgeel is of de kleur heeft van stro, wil dat zeggen dat je lichaam water vrijlaat en je urine verdund is; je bent dus voldoende gehydrateerd. Heeft je urine daarentegen een donkere kleur, houdt je lichaam vocht vast. Dat wil zeggen dat je meer moet drinken.
Water drinken in de ochtend
Je doet er goed aan om gelijk na het ontwaken 1 tot 2 grote glazen water te drinken om de vochtbalans in je lichaam weer aan te vullen. Tijdens het slapen verliest je lichaam namelijk vocht via de ademhaling, speeksel en transpiratie.
Het wordt ons aanbevolen zo'n anderhalf à twee liter per dag te drinken. Dit hoeft niet alleen maar water te zijn. Alle dranken tellen mee. Naast water staan koffie en thee zonder suiker in de Schijf van Vijf.
Heldere dranken zoals water en thee, verlaten namelijk binnen twee uur de maag.
Het gezondste is om af te wisselen tussen water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken of sojadrink. Deze dranken staan in de Schijf van Vijf. Genoeg drinken is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen.