Over het algemeen geldt dat een baby de eerste 24 uur een mutsje goed kan gebruiken. Daarna alleen als je baby het koud heeft.
Een baby geeft zijn lichaamswarmte voornamelijk via het hoofdje af. Dit is zijn manier van temperatuur regulering. Echter, hij kan ook snel te veel temperatuur verliezen via het hoofdje. Daarom zetten we pasgeboren baby's altijd een mutsje op.
Als je baby te vroeg geboren is, duurt het langer voordat hij zelf zijn temperatuur kan regelen. In dat geval zal hij een mutsje langer nodig hebben. Over het algemeen draagt een baby een muts in de eerste paar weken. Daarna hoef je 'm alleen nog maar bij hem op te zetten als je naar buiten gaat.
De pasvorm en het fijne materiaal van de strikmuts zorgen ervoor dat je baby goed wordt ondersteund bij het op temperatuur houden van zijn of haar lichaam. Op die manier kan alle energie in het groeien worden gestoken. In Nederland dragen de meeste pasgeboren baby's nog een katoenen of synthetische dopmuts.
Hoelang je baby het best een mutsje kan dragen is afhankelijk van een aantal factoren. Een te vroeg geboren baby heeft vaak meer moeite zichzelf warm te houden en daarom langer een babymutsje nodig dan een gezonde, voldragen baby. In het laatste geval kan het zijn dat een mutsje geen 24 uur nodig is.
Welk soort mutsjes nodig? Voor een pasgeboren baby zijn katoenen mutsjes fijn. Katoen is zacht en zit dus lekker. Bovendien ademt katoen goed en wordt het onder het mutsje daardoor niet snel broeierig.
Een strikmutsje kun je op twee manieren knopen. Je knoopt de touwtjes kruislings voor de borst langs, onder de oksels door naar de rug of recht onder de oksels door naar achter en weer kruislings naar voren. Hierbij moeten de touwtjes altijd elastisch blijven.
Zorg voor de juiste temperatuur op de babykamer
De ideale temperatuur van de babykamer ligt de eerste weken rond de 20 graden. Is je baby al een paar weken oud, dan is een temperatuur tussen de 16 en 19 graden ideaal. Afhankelijk van hoe goed je huis is geïsoleerd kan het in de winter kouder worden op de babykamer.
Kan het kind de warmte niet meer kwijt aan de omgeving? Dan stijgt de lichaamstemperatuur overmatig. Dat wordt 'warmtestuwing' genoemd. De baby moet dan onmiddellijk afgekoeld worden en te drinken krijgen.
Een muts is een ouderwetser hoofddeksel dat vooral in de koudere wintermaanden wordt gedragen. Het is gemaakt van dikke, warme stoffen zoals wol of fleece en is bedoeld om het hoofd en de oren te beschermen tegen de kou. Mutsen zijn vaak voorzien van een klep of een ponytail, zodat ze goed blijven zitten op het hoofd.
Een mutsje helpt met warm blijven, zeker in de kraamweek. Toch zijn er af en toe ouders die het mutsje vlak na de geboorte weigeren. De reden? Door het huid-op-huidcontact dat moeder en kind direct na de geboorte krijgen, zou het mutsje overbodig zijn.
Tot wanneer? Eigenlijk is een kruik alleen de eerste dagen tot weken nodig. Als je baby gezond is en zichzelf na een tijdje op temperatuur kan houden, hoef je 'm niet meer te gebruiken.
Hoewel baby's relatief vaak koude handjes en voetjes hebben, kan dit duidelijk een teken zijn dat ze het echt te koud hebben. Warmte verdwijnt heel snel via hun handjes en voetjes. Als ze koude voetjes of handjes hebben, zorg er dan in ieder geval voor dat ze warme sokjes aan hebben en een mutsje.
Vestje of jasje
Een pasgeboren baby kan zijn temperatuur nog niet zo goed regelen. Daarom is het belangrijk dat je baby warm genoeg is aangekleed. Een vestje of jasje geeft je baby extra warmte. Of je baby een vestje of (zomer/winter)jasje nodig heeft, is afhankelijk van het seizoen.
Als vuistregel geldt: hetzelfde als jij + 1 laagje extra. Dit blijft natuurlijk een richtlijn, het kan zijn dat jouw kind aan minder kleding genoeg heeft. Voel bij twijfel altijd even in het nekje. Als het koud aan voelt, trek dan iets meer aan en als het nekje zweterig is, kan er best een laagje uit.
Je baby draagt maat 56 meestal bij een leeftijd van 1 tot 2 maanden. Babymaten zijn ongeveer gelijk aan de lengte van je kind.
Babymaten zijn ongeveer gelijk aan de lengte van je baby. Maat 50 past dus als je baby zo'n 50 centimeter lang is. Dit is de gemiddelde lengte van een Nederlandse baby na de geboorte. Een geboortepakje koop je dan ook in deze maat.
Wanneer de baby 1-2 maand oud is hoort babymaat 56 de baby goed te passen. Dit is voor baby's die tussen de 51 en 56 centimeter in lengte zijn en gemiddeld zo rond de 1 maand oud zijn. De maten voor 1-2 maand oude baby's zijn geschikt voor kinderen rond de 4 kilo.
Slaapkleding voor je baby
Er is een officieel advies, of eigenlijk richtlijn hoe je je baby aan kun kleden 's nachts. Als je kijkt naar de afbeelding dat zie je dat als het minder dan 16 °C is dat je kindje dan een slaapzak aan moet, een pyjama met lange mouwen, een romper met lange mouwen, sokjes, wantjes en een muts.
In de winter wordt een romper met lange mouwen en een velours pyjama aanbevolen, terwijl in de zomer een romper met korte mouwen en een lichte katoenen pyjama volstaan. Bij een temperatuur van meer dan 25 graden kun je je baby zelfs in een rompertje en een lichte slaapzak te slapen leggen.
Slaapmutsen zorgen ervoor dat je oren en hoofd warm blijft tijdens de nachtrust zodat je daar geen om kijken naar hebt tijdens de nacht. Maar ook is een slaapmutsje erg prettig om te dragen tijdens de warme zomernachten, het houdt u niet alleen op temperatuur, het kan u ook helpen koel te blijven!
Wacht met vrijen tot de baarmoeder en het gebied van de vagina en anus niet meer pijnlijk aanvoelen en je allebei zin hebt. Seks is meer dan penetratie. Er zijn verschillende soorten seks. U kunt ook masturberen, strelen, masseren, knuffelen of orale seks hebben met uw partner.