De bromfietser moet links inhalen. Rechts inhalen mag alleen als de bromfietser een auto wil inhalen die zojuist links heeft voorgesorteerd om linksaf te slaan. Zowel de bromfietser als de snorfietser moeten bij dag -als het zicht ernstig wordt belemmerd- en bij nacht dimlicht voeren.
U mag niet met uw bromfiets op het fietspad rijden. Bromfietsers moeten op een verplicht fiets/bromfietspad rijden. Als dat er niet is, mogen zij op de rijbaan.
Met een snorfiets rijd je op het fietspad (bord G11) of, het fiets/bromfietspad (bord G12a). De rijbaan is toegestaan als een fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt. Soms is het voor snorfietsers verplicht op de rijbaan te rijden, bijvoorbeeld in Amsterdam en Utrecht.
Ja, het is strafbaar als je scooter harder kan dan 45 kilometer per uur, ook al houd je je verder aan de juiste snelheid. Het opvoeren van een scooter is dus verboden. Je kunt er een boete voor krijgen en in het ergste geval neemt de politie zelfs je rijbewijs in beslag.
Ja, het is strafbaar als je scooter harder kan dan 45 kilometer per uur, ook al houd je je verder aan de juiste snelheid. Het opvoeren van een scooter is dus verboden. Je kunt er een boete voor krijgen en in het ergste geval neemt de politie zelfs je rijbewijs in beslag.
Redenen voor invordering rijbewijs
Voor beginnende bestuurders is dit 0,8 promille. U weigert mee te werken aan een alcoholonderzoek (blaastest of bloedonderzoek). U rijdt 50 kilometer per uur of meer te hard. Op de bromfiets geldt dit bij 30 kilometer per uur of meer te hard rijden.
Hebt u een brommer, scooter of snorfiets met een Datum Eerste Toelating (DET) van 2010 of ouder, dan mag u niet meer in de bebouwde kom rijden. In sommige gevallen kunt u een ontheffing krijgen. Er liggen ook voorstellen om te vervuilende brommers niet meer op het fietspad toe te laten.
Het is gevaarlijk om met meer dan 2 personen op een scooter te rijden. Je brengt niet alleen jezelf, maar ook het overige verkeer in gevaar. Je kunt hier dan ook een bekeuring voor krijgen. De officier van justitie bepaalt de boete.
Scooter is een verzamelnaam voor alle tweewielers die aan deze omschrijving voldoen. Een bromfiets of brommer is dus hetzelfde als een scooter. Daarom wordt een bromfiets ook wel eens een bromscooter genoemd. Een snorfiets, motor of motorfiets vallen ook onder de categorie scooters.
Een bromscooter mag 45 kilometer per uur, en een snorscooter 25 per uur. Volgens de BOVAG, waar de meeste tweewielerzaken bij zijn aangesloten, worden snorscooters 'afgeknepen' om te voorkomen dat ze harder dan 25 kilometer per uur gaan. In de praktijk gaan snorscooters vaak harder.
Dat gebeurt als je drie keer binnen twee jaar tijd wordt staande gehouden en je bromfiets dan telkens tenminste 15 kilometer te hard gaat op de rollerbank. Je bent dan definitief je bromfiets kwijt. De politie mag ook jouw bromfiets in beslag nemen als hij niet voldoet aan de eisen van de Wegenverkeerswet.
Een snorfiets mag tot 35 kilometer per uur gaan op de rollerbank. Vanaf 35 kilometer per uur wordt een proces-verbaal opgemaakt. Let op, bij een eventuele radarcontrole wordt gaan we uit van de snelheden die daar officieel gereden mogen worden. De maximale snelheid voor een snorfiets is 25 kilometer per uur.
Helaas is kou en techniek niet altijd de beste combinatie. Dit is op te lossen door je scooter in de schuur te zetten. Dit kan echter niet iedereen. Door vorst en bestrooide straten kan er schade ontstaan aan de lak, het frame en andere metalen onderdelen van je scooter.
Tips bij de aanschaf van een tweedehands scooter
Koop bij voorbaat niet een scooter ouder dan 10 jaar met een maximale kilometerstand van 20.000 km. (afhankelijk van de prijsklasse). Let op scooters met schade.
Verboden wegen voor scooters
Vanwege de snelheden is het voor beide type scooters niet toegestaan om op de autosnelweg of autoweg te rijden. Daarnaast is het ook niet toegestaan om op de busbaan te rijden. Deze is te herkennen aan het woord bus of lijnbus op het wegdek. Alleen bussen en taxi's mogen hier dus op rijden.
Veel mensen weten niet zeker of een scooter ook geflitst kan worden door een flitspaal. Hier komt men helaas pas achter wanneer men thuis een prent ontvangt. Scooters met een geel kenteken mogen op dezelfde weg rijden als auto's. Dit betekent dat zij in dezelfde detectielus rijden als auto's.
Met je bromfiets krijg je een bekeuring als deze 51 kilometer per uur (of nog sneller) kan rijden. Gaat je bromfiets sneller dan 66 kilometer per uur? Dan kan je kentekenbewijs ingevorderd worden. Ook maakt de politie een WOK-melding aan als je brom-/snorfiets is opgevoerd-melding.
Voor fietsers die met een telefoon in de hand rijden is de boete € 140,- exclusief administratiekosten. Voor automobilisten, bromfietsers, snorfietsers of gehandicaptenvoertuigen die zijn uitgerust met een motor, die met een telefoon in de hand rijden, is de boete € 350,- exclusief administratiekosten.
Vooral in de extremere warme dagen met veel zon is het opletten. Zet je scooter zo veel mogelijk in de schaduw. Geen schaduw te vinden? Parkeer de scooter dan haaks op de zon, op een manier dat het stuur niet naar de zon gericht staat.
Een driewielige motorscooter heeft 2 voorwielen en 1 achterwiel. De driewielige motorscooter lijkt op een scooter, maar mag door de motorinhoud op de snelweg rijden.
Amsterdam is de eerste stad in Nederland die de speciale milieuzone invoert. De tweetakt scooters met het bouwjaar 2010 of ouder mogen Amsterdam niet meer in. Een uitzondering is er voor viertakt scooters die nog geen tien jaar oud zijn, die mogen met een ontheffing nog wel de stad in.
Tot een promillage van 1,0 staat de hoogte van de boete op 125 euro. Ligt het promillage tussen de 1,0 en de 1,3? Dan loopt de boete op tot 225 euro. Wanneer de scooterbestuurder flink gedronken heeft en het promillage hoger dan 1,3 is, dan kunnen de boetes veel meer bedragen kunnen er tevens zwaardere straffen gelden.
Als er een fiets- of bromfietspad aanwezig is, dan dient de bromscooter hierop te rijden. Dit fiets- of bromfietspad herken je aan een blauw rond verkeersbord met een fiets en een brommer erop. Ontbreekt dit verkeersbord? Dan moet de bromscooter de rijbaan op.
Wanneer je voor het het auto rijexamen bent geslaagd, dan ben je naast je autorijbewijs gelijk in het bezit bromfiets- scooterrijbewijs. En dit geldt ook als je in 1999 of later geboren bent. Je krijgt het bromfiets-, scooterrijbewijs automatisch bij je autorijbewijs (en natuurlijk ook bij je motorrijbewijs).