De schaarste speelt een grote rol in beroepen, met name bij de volgende sectoren: de zorg, het onderwijs en de bouw. Met name in de bouw heerst er een hoog personeelstekort. In deze sector is de schaarste in beroepen als loodgieters, timmermannen en electriciens het grootst.
Er zullen met name tekorten zijn in de zorg, het onderwijs, de techniek, ICT en beroepen die nodig zijn voor de klimaattransitie. Dit vraagt blijvende inzet van het kabinet, werkgevers en werknemers. Dat schrijft minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.
In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen. Er is een nijpend tekort aan vakmensen in ons land, mede doordat de meeste vakmensen vroeg of laat ZZP'er worden en dus voor zichzelf beginnen.
'overschotberoepen'. Dat zijn beroepen waar weinig vraag naar is, terwijl er een groot aanbod van arbeidskrachten bestaat. Dan kun je denken aan: kantoorassistent, receptionist, administratief medewerker, conciërge, klassenassistent of medewerker facilitaire dienst.
Naast vergrijzing van de huisartsen-, transport en overheidssector vergrijzen ook sommige klassieke ambachten, denk aan klokkenmakers en schoenmakers. "Er is zeker een tekort aan klokkenmakers en horlogemakers", zegt klokkenmaker Jan Ubels van Elcerlyck in Bredevoort. "De ouderen vallen weg", legt hij uit.
Het meest logische antwoord op de vraag wat het oudste beroep is, dat is 'landbouwer' of 'jager'. Want vroeger moesten mensen eten om te overleven. Al zijn er ook een paar grappenmakers die voet bij stuk houden dat de kleermaker er nog voor de jager en de landbouwer was.
Daarbij komen ook de factoren aan bod die samen kunnen hangen met de werkdruk in een beroep. Van de meest voorkomende beroepsgroepen van werknemers in Nederland ervaren koks, artsen, juristen en managers zakelijke en administratieve dienstverlening de hoogste werkdruk.
Inmiddels geldt voor maar liefst 75 procent van alle beroepsgroepen al dat ze te maken hebben met een zeer krappe arbeidsmarkt. Het grootste tekort speelt bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars.
In het tweede kwartaal was er ook bij die beroepen een personeelstekort. Bij 75 procent van de beroepsgroepen geldt dat ze te maken hebben met een zeer krappe arbeidsmarkt. Bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars was de krapte het grootst.
Veel werknemers zijn noodgedwongen ontslagen en gaan werken op plekken waar op dat moment het hardst mensen nodig waren. Denk aan bezorgers, maar ook studenten die normaal een baantje in de horeca zouden hebben, die aan de slag zijn gegaan bij de GGD.
Het huidige personeelstekort heeft meerdere oorzaken. Zo hebben we aan de ene kant te maken met vergrijzing en worden er steeds minder kinderen geboren, wat ervoor zorgt dat de populatie werkenden afneemt. Tegelijkertijd maken we, nu de coronacrisis (deels) voorbij is, een sterke economische groei door.
Kansrijke beroepen zijn beroepen die werkzoekenden ruim voldoende tot goede kansen bieden op het vinden van een baan. De vraag naar personeel is in deze beroepen groter dan het aanbod van werkzoekenden. Deze beroepen zijn er in ieder segment van de arbeidsmarkt.