Als u zelf ontslag neemt, krijgt u meestal geen WW-uitkering. Het mag namelijk niet uw schuld zijn dat u werkloos bent. Daarom is het verstandig om pas ontslag te nemen als u een andere baan heeft.
Met een ontslag verlies je niet alleen je werk. Het heeft ook verstrekkende financiële gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan het recht op WW, de gevolgen voor je pensioenopbouw, toeslagen, belastingen, aftrek hypotheekrente. Vanuit een vast salaris, kom je in een situatie van onzekerheid en onduidelijkheid naar de toekomst.
Bij een vast contract hebt je recht op 2 jaar loondoorbetaling. Dit recht verspeel je als je zelf ontslag neemt. Daarnaast heb je niet automatisch recht op een WW-uitkering of Ziektewetuitkering. Als je toch besluit ontslag te nemen, geef dan bij je WW-aanvraag aan dat de reden voor ontslag ziekte is.
U kunt in de volgende gevallen worden ontslagen: om bedrijfseconomische redenen (o.a. collectief ontslag). Bijvoorbeeld bij een reorganisatie, bedrijfssluiting of bedrijfsverhuizing. U bent langdurig arbeidsongeschikt.
Hoe hoog de transitievergoeding bij ontslag is, verschilt per situatie. De hoogte bedraagt grofweg 1/3 van het bruto maandsalaris per dienstjaar. Er geldt geen minimale periode dat je in dienst moet zijn geweest.
Als je langer dan 10 jaar in dienst bent geweest dan geldt voor de jaren vanaf het 11e jaar: 1/4 van jouw bruto maandsalaris, per half dienstjaar; Als je langer dan 10 jaar in dienst bent geweest en je bent ouder dan 50 wordt er gerekend met 1/2 van jouw bruto salaris per half dienstjaar.
Waarom mensen geen ontslag durven nemen
We zijn bang voor eventuele negatieve reacties en willen voorkomen dat we mensen teleurstellen. Een veelvoorkomende drempel is bijvoorbeeld dat werknemers hun collega's niet graag in de steek laten . Daarnaast spelen ook de financiële gevolgen een belangrijke rol.
Het gebeurt daarom wel vaker dat een werkgever een werknemer die ontslag wil nemen, tracht op andere gedachten te brengen. Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet. Deze dringende reden moet u ook direct aan uw werkgever kenbaar maken.
Als u een vast contract hebt, kunt u altijd uw contract opzeggen. U kunt zeggen tegen uw baas dat u stopt, maar het is handig om dit in een brief of e-mail te doen. U mag altijd opzeggen, maar u moet vaak nog een tijdje doorwerken. U moet namelijk rekening houden met de opzegtermijn.
Opzegtermijn met vast contract
Dit betekent dat u 1 maand van tevoren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen.
Ja. Als je werkgever je ontslaat, dan wordt de opzeggingstermijn geschorst door je verlof. Als de opzeggingstermijn al liep voor het begin van je verlof, dan is er schorsing voor iedere genomen verlofdag. Bijvoorbeeld: Je bent ontslagen met een opzeggingstermijn van 3 maanden.
Wanneer de werknemer na de betekening van de opzegtermijn ziek wordt, bent u als werkgever verplicht om het gewaarborgd loon te betalen.
Ja, een werknemer kan ontslagen worden wegens te laat komen. De werkgever kan daarvoor kiezen om de werknemer op staande voet te ontslaan.
De transitievergoeding is wettelijke verplichte vergoeding bij ontslag. Deze vergoeding geldt voor zowel vaste als tijdelijke contracten, vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst.
Ja, bij een ontslag heb je eigenlijk altijd recht op een ontslagvergoeding. En soms ook nog op een aanvullende vergoeding, de zogenaamde billijke vergoeding.
Deze regeling zorgt voor minder inkomstenbelasting als je erg wisselende inkomsten hebt. Dit is ook het geval bij het ontvangen van een ontslagvergoeding. Middelen doe je door de inkomens van drie aaneengesloten jaren bij elkaar op te tellen en dit door drie te delen. Je krijgt dan het gemiddelde inkomen per jaar.
Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je recht op een WW-uitkering als je voldoet aan de eisen. Je werkgever hoeft je ontslag niet aan te vragen bij de kantonrechter. Je krijgt bij ontslag in overleg géén wettelijke transitievergoeding, omdat je al een ontslagvergoeding hebt afgesproken.
Zodra uw werknemer uit dienst is, is hij niet meer verzekerd voor de Ziektewet. Maar als hij dan ziek wordt, kan hij soms toch een Ziektewet-uitkering krijgen. Dit heet nawerking. Een werknemer heeft namelijk recht op een Ziektewet-uitkering als hij ziek wordt binnen 4 weken nadat hij uit dienst is.
Stap 1: schrijf je in als werkzoekende bij VDAB
Let wel: heb je een opzegtermijn van langer dan 2 maanden én moet je je opzegtermijn niet of niet volledig doen? Dan moet je je tijdens je opzegtermijn al inschrijven. Namelijk: binnen de 2 maanden na de eerste dag waarop je niet meer of minder moet werken.
Ik wil stoppen met werken, waar heb ik recht op? Als je zelf ontslag neemt bij een werkgever dan heb je geen recht op WW. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet heb je wel recht op een bijstandsuitkering. Als je 62 jaar of ouder bent dan kun je aanspraak maken op vervroegd pensioen.
Er zijn diverse situaties waarin je mogelijk om een ontslagvoorstel kunt vragen. Het enige wat je je wel moet realiseren is dat veel mensen niet happy zijn op hun werk. In principe is het dan zo dat een werknemer gaat solliciteren, een nieuwe baan regelt en dan zijn ontslag indient.
Als je zelf ontslag neemt, dan kies je hier heel duidelijk zelf voor en ben je dus verwijtbaar werkloos volgens het UWV. Dit betekent dat je jouw recht op WW-uitkering verliest.