Duitsland. Zoals we van onze Oosterburen gewend zijn, zijn zij ook in de bergen wat formeler. 'Gutentag' of 'Hallo' is sowieso altijd goed. Ook hoor je in Duitsland veel 'Ciao' (overgenomen van de Italianen) en evenals in Oostenrijk zeggen de Duitsers ook vaak 'Grüß Gott'.
Hallo. 'Hallo' hoor je vaak en overal, ook op de werkvloer in Duitsland. Vooral als men elkaar goed kent. Ook in e-mails wordt 'hallo' gebruikt.
'Hoi', 'Hallo' en 'Goedendag' kan de hele dag door. Andere begroetingen gebruik je juist alleen in de ochtend, middag of avond. Ook is er soms een verschil tussen een formele en informele begroeting. De formele begroeting gebruik je bij zakelijke contacten, mensen die je niet kent of personen die wat ouder zijn.
Je hebt gezocht op het woord: Mahlzeit. Mahlzeit (v; 2e naamval: -; meervoud: -en) 1maaltijd: Mahlzeit! eet smakelijk!; (prost) Mahlzeit!
Oorspronkelijk werd de hoofdmaaltijd in Duitsland, net als vroeger in Nederland, meestal tussen 12.00 en 14.00 uur gegeten, op het werk of op school. Tegenwoordig eten veel families 's avonds een warme maaltijd. Dit gebeurt dan pas rond een uur of acht.
Geachte, Geachte heer/mevrouw is het meest formeel. Eigenlijk zie je dit nauwelijks nog in e-mails, tenzij deze wordt gestuurd aan een hooggeplaatst persoon. Het alternatief voor een mailbericht aan iemand die je niet kent is 'beste' of 'hallo'.
Mannen geven elkaar ook een warme begroeting door elkaar dubbel op de wang te zoenen, wat niet gebruikelijk is in de Westerse maatschappij. De zoenen zijn net wat anders dan de zoenen bij een Nederlandse begroeting. De wangen worden meer tegen elkaar gedrukt en de lippen spreken een groet uit.
Duitsers houden van eenvoudige en directe communicatie. Het is dus relatief makkelijk om uw zakelijke doelen en wensen al bij het eerste gesprek op tafel te leggen. Bedenk ook dat communicatie vooral non-verbaal plaatsvindt, dus door houding, intonatie en gezichtsuitdrukking.
Als iemand niest zeg je 'gezondheid'. - Wenn jemand niest, sagt man 'Gesundheit'.
“Na” is eigenlijk een van de makkelijkste manieren om zowel “hallo” als “hoe gaat het?” te zeggen. Als je iets duidelijker wilt zijn, kun je het combineren met een vraag, zoals “Na, alles gut?” (hoe gaat het?) of “Na, was machst du so?” (wat ben je aan het doen?).
Sie gebruiken
Sie wordt in het Duits veel vaker gebruikt dan u in het Nederlands. Je gebruikt Sie als aanspreekvorm wanneer je de ander(en) niet echt persoonlijk kent.
Wie lange bist du jetzt hier?
In Nederland zal een dergelijk onderzoek heel andere resultaten geven. In tegenstelling tot de Ieren kussen wij elkaar gewoonlijk drie maal en beginnen links, waarbij we de ander eerst op de rechter wang kussen.
Zelfs binnen Europa zijn er verschillen in het aantal zoenen dat geven. In Nederland wordt vaak drie keer gekust op de wang, in Frankrijk kan dat wel vier of vijf keer zijn. In Duitsland krijg je één of twee zoenen.
De korte, snelle kus op de mond – Hij vindt je leuk maar is nog aan het aftasten hoe jij tegenover hem staat. Zit je in een lange relatie, dan is het vaak een manier om te erkennen dat jij er bent, een liefdevolle hallo.
Goedemorgen - Goedemiddag, Goedenavond, Goedenacht - Formele begroeting afhankelijk van tijdstip. Goedendag, Goeiendag of Gedag - Een algemene begroeting met een middeleeuws verleden toen zij voluit luidde: God geve u een goede dag! Met 'goede dag' werd 'geluk' bedoeld.
Hallo is altijd goed. Hoi is iets informeler, maar kan ook wel.
Formeel betekent dan 'zakelijk, officieel, tot het publieke domein behorend', informeel 'niet-zakelijk, ongedwongen, tot de privésfeer behorend'. Bijvoorbeeld: een formeel gesprek, een informele aanspreking.
Als de gesprekspartners elkaar niet kennen, raad ik toch een formele variant aan: 'Tot ziens', 'Da-ag' of 'Prettige dag'. Mensen die elkaar kennen kunnen alles zeggen wat in hun hoofd opkomt: 'Doei' of 'Doeg', 'Werk ze', 'De mazzel', 'De ballen' of dat soort kreten. Of gewoon met de standaard afscheidsgroet 'Da-ag'.
In een formele setting: altijd een hand, man óf vrouw. In een informele setting is het wat lastiger, gelukkig hebben we hier wat uitgebreide tips. Maar hou als vuistregel: bij vrouwen één kus en eventueel een (halve) knuffel, bij mannen een stevige hand en eventueel een halve knuffel.
Hoi, hai, hi, hey, hee - hi
Deze begroetingen zijn informeel. Je hoort ze door heel Nederland, en de hele dag. Nederlanders vinden het leuk om dit twee keer te zeggen: hoi hoi! Grappig weetje: hoi en hai zul je vooral in Nederland horen, in Vlaanderen zeggen mensen liever hey of hee.