Je kunt ghee zelfs op je brood smeren. Ghee is goed voor je spijsvertering en bevordert een gezonde eetlust.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Ghee staat niet in de Schijf van Vijf en is dus geen gezonde keuze. In ghee zitten veel calorieën: ongeveer 900 kilocalorieën per 100 gram. In ghee zitten ook veel verzadigde vetzuren. Verzadigd vet verhoogt je LDL-cholesterol, en dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Ghee komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische keuken en wordt in India en andere Aziatische landen dagelijks gebruikt in de keuken. Je kunt het net als roomboter gebruiken om in te bakken of braden. Het spat niet meer omdat al het vocht er uit is. Kant-en-klare ghee kun je kopen in natuurvoedingswinkel.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
Waarom zou je dan toch moeten kiezen voor ghee? Omdat het geschikt is om in bakken en braden en omdat het een nootachtige smaak heeft, die jij wellicht heel lekker vindt. Hou er wel rekening mee dat ghee een stukje duurder is dan roomboter. Dat komt vooral omdat het wat ingewikkelder is om te maken.
Gelukkig is ghee lang houdbaar, zelfs buiten de koelkast. Het beste kun je het in een potje bewaren op kamertemperatuur, met de deksel losjes op de pot. Zo kan de geklaarde boter blijven ademen, het heeft namelijk steeds verse lucht nodig. Je kunt het ook in de koelkast bewaren, al zal de smaak dan iets afnemen.
Ghee is in principe eindeloos houdbaar en zal niet bederven, zelfs niet buiten de koelkast. Draai de deksel er niet vast op; ghee wil 'ademen'.
Hoe gebruik je ghee? Ghee is rijk aan verzadigde vetzuren, waardoor het goed bestand is tegen verhitting. Daarom is het goed te gebruiken bij bakken, braden, roerbakken en frituren. Omdat ghee ook bijna geen vocht meer bevat, spettert het minder dan boter tijdens het bakken.
Ghee wordt gemaakt van melk en is dus niet vegan. Maar Ghee is wel geschikt voor mensen met een lactose allergie. Dit komt omdat door het proces waarmee de melk bewerkt wordt om Ghee te maken de hoeveelheid lactose en caseïne daalt tot een verwaarloosbaar niveau.
Ghee is geschikt om mee te wokken of vlees heet aan te braden, want het verbrandt minder snel. Ook is het een duurzame keus. Maar roomboter bevat (iets) minder calorieën en is een stuk goedkoper. Kies voor wat jij het belangrijkste vindt en bak ook eens met olijfolie, koolzaadolie, kokosolie of zonnebloemolie.
Ghee of ghi, is een geklaardebotersoort die veelal in de Indiase keuken wordt gebruikt. Hoewel de twee veel door elkaar worden gehaald bestaat er een degelijk verschil. Ghee heeft een langer verhittingsproces ondergaan dan geklaarde boter waardoor er meer vocht is verdampt.
Doordat de Lurpak roomboter traditioneel gekarnd wordt, bevat deze minder vocht en spat daardoor ook minder. Ideaal dus om een biefstukje aan te braden, maar ook voor het bakken van je champignons of andere groente. Een likje boter maakt het leven nou net even iets mooier en lekkerder.
Boter en vaste margarine zijn rijk aan verzadigde vetten, dus deze kan je beter laten staan als je cholesterolwaarde naar beneden moet. Gelukkig zijn er alternatieven! Wissel roomboter bijvoorbeeld in voor halvarine.
De mix van plantaardige oliën in Becel bevat van nature de goede meervoudig onverzadigde vetten, Omega 3 en Omega 6. Omega 3 en 6 dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed, en daarmee zijn ze goed voor het hart.
Smeer dus gerust roomboter op brood, en wissel voor de variatie af met andere smeersels zoals pesto, tapenade, olijfolie en notenpasta's.
De smaak van Ghee is zacht en soms (afhankelijk van het merk) een beetje nootachtig, een belangrijke eigenschap van Ghee is dat het de smaak van kruiden en specerijen opneemt en versterkt.
Ghee is kant en klaar te koop bij de meeste natuurvoedingswinkels. Een grote pot van 230 gram kost al gauw 6 euro. Homemade kost de Ghee zo'n drie euro en 45 minuten van je tijd. Je kunt ghee overigens op kamertemperatuur maanden bewaren, ideaal dus.
Ghee is een bakvet met een volle smaak. Het heeft een verbrandingstemperatuur van maar liefst 250 graden celsius waardoor het veel minder snel verbrand dan bijvoorbeeld boter en zonnebloemolie. Ghee is ideaal voor het bakken van vlees, vis, groenten, pannenkoeken of gewoon een eitje.
Het boterzuur in ghee levert snel energie voor het lichaam, zonder dat het dik maakt. Ook je hersenen zijn in staat om boterzuur te gebruiken als energiebron. Voordeel van de vetzuren in ghee is dat ze meteen worden gebruikt als energie en niet worden opgeslagen als vet. Zo wordt je er dus niet dik van.
Grasboter is rijk aan K2, een vitamine waar de meetse mensen maar weinig over weten maar die eigenlijk heel belangrijk is voor onze gezondheid. Het is nauw betrokken bij de stofwisseling en zeker voor de aanmaak van calcium. Heel wat mensen hebben er ook een tekort aan zonder dat ze het weten.
Dit populaire Hindu feest symboliseert de overwinning van het licht op de duisternis. Hindoes ontsteken overal ghee (boter) lampjes om hun huizen en harten te zuiveren. Het licht symboliseert dat het goede het kwaad overwint, dat wijsheid onwetendheid zal verslaan, en hoop de wanhoop overwint.
v./m., boter uit van wei afgeschepte room. Weiboter heeft een scherpere smaak en is minder duurzaam dan roomboter. De boter wordt nog wel op kaasboerderijen gemaakt.
'Ghee' het vloeibare goud, dat ons lichaam zou overspoelen met gezondheidsvoordelen. Je zou gek zijn om je traditionele pakje boter hier niet voor in te ruilen. Deze Indiase boter wordt al eeuwenlang gebruikt in India, maar heeft nu ook zijn weg naar onze keukens gevonden.
Geklaarde boter is boter die gesmolten is om de vaste bestanddelen (eiwitten en zouten) en het water te verwijderen van het vet. Geklaarde boter heeft een hoger kookpunt dan gewone boter en wordt gebruikt in onder meer keukentoepassingen.