Als een erfgenaam niet wenst mee te werken, dan kan de rechter worden gevraagd de verdeling van de nalatenschap vast te stellen. De rechter gaat dan bepalen wie welke goederen krijgt en welke overbedelingsvorderingen betaald moeten worden.
Elke erfgenaam moet meewerken aan de verkoop van het huis. Maar als een erfgenaam weigert te tekenen voor de verkoop, dan kun je de rechter vragen om een machtiging. Er is dus altijd een juridische oplossing wanneer een erfgenaam niet tekent. Je hebt daarvoor wel een advocaat nodig.
Wat zijn de gevolgen als ik een erfenis verwerp? Als u een erfenis verwerpt bent u geen erfgenaam meer. U kunt geen aanspraak maken op bezittingen van de overledene. Maar u bent ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden van de overledene.
Als u een erfenis weigert, bent u geen erfgenaam meer en zal iemand anders uw plaats moeten innemen. Dat vereist de wet. Veelal zullen uw kinderen, uw erfgenamen, u vervangen via plaatsvervulling.
Zijn er meer erfgenamen? Dan kunt u in 1 keer namens alle meerderjarige erfgenamen de erfenis beneficiair aanvaarden. U betaalt dan maar 1 keer de kosten.
Kan ik woning verkopen als niet alle erfgenamen meewerken? De woning in een erfenis kan alleen verkocht worden als alle erfgenamen meewerken. Als er één erfgenaam weigert dan kan je die dwingen. Dat kan via de kantonrechter of zelf met een brief.
Een notaris kan helpen om een Akte van Verdeling op te stellen. In zo'n Akte van Verdeling legt de notaris vast wat iedereen krijgt uit de erfenis en tegen welke waarde. Als jullie het onderling niet eens kunnen worden over de verdeling, kan iedere erfgenaam bij de rechter een verdeling afdwingen.
De rechtspleging van gerechtelijke verdeling valt dus vrij lang uit. Het is de enige weg om partijen te dwingen een bepaalde verdeling te aanvaarden. Voor de notaris is het de enige mogelijkheid om over te gaan tot uitkering van eenieders aandeel, wanneer één van de betrokken partijen weigert te tekenen.
In principe heb je 30 jaar tijd om een erfenis wel of niet te aanvaarden.
Als u als erfgenaam informatie zoekt over een erfenis, kunt u terecht bij: het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene.
Een erfgenaam neemt de rechten en de plichten van de overledene over: hij erft zijn bezittingen en schulden. Als de schulden groter zijn dan de waarde van zijn bezittingen, kan de erfenis dus negatief uitpakken. Iedere erfgenaam heeft het recht om zelf te beslissen de nalatenschap te aanvaarden of te verwerpen.
Maar wie is er nu eigenlijk officieel verantwoordelijk voor de woningontruiming en de bijkomende kosten? Dat zijn de erfgenamen. Als er geen testament is opgesteld, dan wordt het wettelijke erfrecht gevolgd. In de wet staat onder andere dat alleen de echtgenoot of geregistreerd partner en bloedverwanten erven.
In een testament kan een erflater (de persoon die bezit nalaat aan erfgenamen) bewind instellen over één of meer goederen die hij nalaat. Degene die de goederen erft, kan er in dit geval niet zomaar over beschikken; hij of zij heeft dan een bewindvoerder die de goederen beheert.
Als u de erfenis wilt verwerpen, dan legt u een schriftelijke verklaring af bij de rechtbank. Dit kunt u ook met een volmacht via uw notaris regelen. Dan hoeft u niet zelf naar de rechtbank. Voor een verklaring bij de rechtbank betaalt u 134 euro griffierecht (tarief 2023).
Hoelang kun je een verdeling van de erfenis tegenhouden? Je kunt de verdeling van een erfenis net zo lang tegenhouden totdat iemand je via de rechter dwingt om mee te werken.
Degene iets verkrijgt uit een nalatenschap, is de belastingplichtige voor de erfbelasting. Dat betekent dus dat de erfgenaam of legataris (degene die een legaat krijgt uit de nalatenschap) de erfbelasting moet betalen.
De erfenis kan worden aanvaard of geweigerd door de erfgenamen die door de wet zijn aangeduid en/of diegenen die door de overledene in zijn testament zijn aangeduid. Meer info over een nalatenschap aanvaarden of verwerpen vind je op de website van Notaris.be.
Je moet hiervoor een schriftelijke verklaring afleggen bij de rechtbank. Dat kost ongeveer 134 euro (2023). Dit zijn de zogenoemde griffiekosten. Als je zelf niet naar de rechtbank wilt gaan, kun je dit ook door de notaris laten doen.
Na het overlijden van een dierbare zal de notaris contact opnemen met de erfgenamen. Dit gebeurt meestal binnen enkele weken na het overlijden. De notaris zal de erfgenamen uitnodigen voor een gesprek waarin de erfenis wordt besproken.
Erfenis verwerpen
U kunt een erfenis weigeren. Dit heet verwerpen. U bent dan niet verantwoordelijk voor de nalatenschap en niet betrokken bij de afwikkeling ervan. U ontvangt niets, maar u bent ook niet aansprakelijk voor schulden.
Erfgenamen volgens de wet
Eerste groep: kinderen en echtgenoot/geregistreerd partner. Als je kinderen niet meer leven, dan erven je kleinkinderen in hun plaats. Tweede groep: ouders, broers en zussen. Als je broers of zussen niet meer leven, dan erven de kinderen van je broers of zussen in hun plaats.
In zijn testament kan de overledene hebben gezegd dat iemand executeur is. Dit is vaak een van de erfgenamen. Maar het kan ook iemand anders zijn, bijvoorbeeld een notaris.