Volgens Philip Tierno, professor microbiologie aan de New York Universiteit, was je idealiter je ondergoed na één draagbeurt. Toch heeft het geen échte grote gevolgen voor je gezondheid als je een slip of boxershort twee dagen achter elkaar draagt.
Good Housekeeping Institute (GHI) raadt aan om ondergoed na een jaar te vervangen, anders zou je risico lopen op dergelijke infecties en ontstekingen. Ook raadt het GHI aan om je gedragen ondergoed te wassen in water met een temperatuur van 60 graden.
Wanneer kun je het beste je ondergoed verschonen
Veel mensen verschonen hun ondergoed 2x per dag, vaak is dit s 'ochtends bij het opstaan en s 'avonds na het douchen. Dit gaat dan over de normale werkdagen, als je ook nog gaat sporten kan daar 1x extra ondergoed verschonen bijkomen.
Schimmel- en urineweginfecties
„Maar als je niet op tijd van onderbroek verandert, dan stapelen de bacteriën zich er in op. Op zich zijn het gezonde bacteriën, maar omdat ze in een warme en vochtige omgeving terechtkomen, zullen ze zich snel vermenigvuldigen.
In je onderbroek of naakt slapen? Wie bijvoorbeeld last heeft van ongesteldheid of vaginale afscheiding, doet er goed aan om minimaal in ondergoed te gaan slapen. „Dat is de beste optie om een nachtelijke puinhoop in de ochtend te voorkomen”, zegt verloskundige Ross.
Doordat je geen ondergoed draagt, bestaat er ook geen barrière meer. Hierdoor zal je dus juist weer meer last krijgen van irritaties. Ook zul je nu opmerken, dat je sneller onfris ruikt tijdens het sporten. Je zult je natte kleren dus meteen moeten uittrekken na een work-out.
Meestal kan ondergoed prima op 30 of 40 graden gewassen worden. Is de onderbroek erg vies? Dan is het wel verstandig om de onderbroek op 60 graden te wassen.
In de meeste ondergoedlades liggen 20 doordeweekse onderbroeken. Ruim 58 procent van de ondervraagde dames meent dat ze het liefst een zedig, wit slipje dragen.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Eén op de drie mannen trekt niet elke dag een schone onderbroek aan. 10 procent van de mannen doet dit drie, twee of één keer per week. Dat blijkt uit onderzoek van Smartstudentdeals.nl in samenwerking met Noviodata.
Ondergoed vervangen
Zolang je ondergoed niet versleten is en je het na gebruik op hoge temperatuur wast is er niks aan de hand, zou je denken. Toch is het beter om alles eens in de zoveel tijd te vervangen voor een paar nieuwe exemplaren. Je kunt dit het beste jaarlijks doen.
Volgens onderzoek draagt 5 tot 7% van de mannen nooit een onderbroek.
Belangrijk is dat hij niet schuurt of knelt. Onze vuistregel: Je onderbroek moet zo lekker zitten dat je niet meer doorhebt dat je hem aanhebt. Er zijn fijne stoffen op de markt die aanvoelen als een tweede huid. Maar de stof moet ook een beetje duurzaam zijn.
Brenda: “Het zijn eigenlijk afscheidingsvlekken. Omdat de afscheiding zuur is krijg je er vlekken van in je ondergoed. Deze afscheiding is nodig om een natuurlijke beschermingslaag te maken. Het is net als bijvoorbeeld speeksel of snot.
WELK ONDERGOED ZIT HET LEKKERST? Het antwoord op deze vraag is simpel: katoenen ondergoed van goede kwaliteit met de juiste pasvorm. Er bestaan veel verschillende modellen onderbroeken, tops en bh's. Ondergoed moet niet alleen mooi zijn en staan, maar ook lekker zitten.
Handdoeken en ondergoed samen wassen – Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Gekleurd katoen kan op 40 graden gewassen worden. Wit katoen kan op 60 graden gewassen worden (100% katoen mag op 90 graden worden gewassen). Maak geen gebruik van de droger. Voor stoffen als modal, viscose, tencel en bamboe is een temperatuur van maximaal 40 graden het beste.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet. Of handdoeken en ondergoed dan samen gewassen worden, of je doet het ondergoed bij je andere kleren, dat maakt dan niet zoveel uit.
Enen een nacht in de Biotex zetten en daarna in de wasmachine.
Gebruik het juiste wasmiddel voor het type ondergoed dat je hebt: een wasmiddel voor de witte was, voor gekleurde was of voor fijne was. Ondergoed kan met de hand worden gewassen. Laat ondergoed na het wassen meteen aan de waslijn drogen.
Traditioneel gezien droegen veel Schotten een lang onderhemd, een lèine cròiche, tot net over hun knieën. Apart ondergoed was dus niet noodzakelijk. Schotse soldaten droegen kilts, en in de Schotse regimenten van het Britse leger was ondergoed onder kilts verboden.
Bed verschonen
Aan Renew Life vertelt ze dat zonder ondergoed slapen een vollere wasmand oplevert. Nachtelijke zweet en vaginale afscheiding worden dan namelijk niet meer tegengehouden door een slip, waardoor het zo op je beddengoed belandt. Ook hier kan het gaan broeien en bacteriën veroorzaken.
"Geen onderbroek dragen reduceert de kans op huidinfecties en verhoogt de vruchtbaarheid. Schotse mannen die 'commando' gaan, doen het op vlak van testiculaire gezondheid zeer goed. Maar mannen hebben anderzijds ook nood aan steun en rechtstreekse contact met een broek, zeker een jeans, kan pijnlijk zijn.
Volgens Cosmpolitan zijn er steeds meer vrouwen die het aandurven om geen ondergoed te dragen onder hun kleren. En ze weten goed waarom. In de eerste plaats zijn er enkele praktische voordelen. Zonder slipje vermijd je namelijk één van de grootste missers in de modewereld: zichtbare ondergoedlijnen onder je kleren.